Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru budgetar

budgetár, ~ă a vz bugetar
bugetár, ~ă a [At: MAIORESCU, CR. I, 361 / Pl: ~i, ~e / E: fr budgétaire] 1 Care aparține bugetului3 (1). 2 Privitor la buget3 (1). 3 Prevăzut în buget3 (1). 4 De buget3 (1). 5 (Îs) Instituție ~ ă Instituție ale cărei venituri se varsă integral în buget3 (1) și ale cărei cheltuieli se acoperă integral de la buget3 (1). 6 (Îs) An ~ Perioadă de timp de un an pentru care se întocmește și se execută bugetul3 (1) unui stat.
BUDGETÁR, -Ă adj. v. bugetar.
BUGETÁR, -Ă, bugetari, -e, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care aparține bugetului1, privitor la buget1, prevăzut în buget1, de buget1. ◊ Instituție bugetară = instituție ale cărei cheltuieli sunt acoperite în întregime sau parțial de la buget1. An (sau exercițiu) bugetar = perioadă de timp (de un an) pentru care se întocmește și se execută bugetul1 unui stat. 2. S. m. și f. Persoană dintr-o instituție bugetară. [Var.: (rar) budgetár, -ă adj.] – Din fr. budgétaire.
BUDGETÁR, -Ă adj. v. bugetar.
BUGETÁR, -Ă, bugetari, -e, adj. Care aparține bugetului1, privitor la buget1, prevăzut în buget1, de buget1. ◊ Instituție bugetară = instituție ale cărei cheltuieli sunt acoperite în întregime sau parțial de la buget1. An (sau exercițiu) bugetar = perioadă de timp (de un an) pentru care se întocmește și se execută bugetul1 unui stat. [Var.: (rar) budgetár, -ă adj.] – Din fr. budgétaire.
BUGETÁR, -Ă, bugetari, -e, adj. Privitor la buget, prevăzut în buget, de buget. Politica guvernelor burghezo-moșierești din Romînia în materie de comerț exterior era o politică de înfeudare economică a țării față de marile monopoluri imperialiste și bănci capitaliste internaționale. Balanța comercială deficitară ducea la dezechilibru bugetar, la creșterea datoriei de stat, la accentuarea dependenței Romîniei de țările imperialiste. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 550. ◊ Sarcini bugetare = a) obligații (ale statului) care se acoperă prin buget; b) realizări de venituri și efectuări de cheltuieli. Prevederi bugetare = credite aprobate prin planurile de cheltuieli prevăzute în buget. Realizări bugetare = sume încasate la veniturile prevăzute în buget. Economii bugetare = a) sume necheltuite din prevederile bugetare și care nu mai sînt necesare pînă la finele anului; b) reducere a cheltuielilor prevăzute în buget. Evidență bugetară = evidență a operațiilor legate de executarea bugetului. Instituție bugetară = instituție ale cărei venituri se varsă integral la buget și ale cărei cheltuieli se acoperă în întregime din buget. An (sau exercițiu) bugetar = perioadă de timp de un an în care se efectuează operațiile legate de executarea bugetului statului.
BUGETÁR, -Ă, bugetari, -e, adj. Privitor la buget, prevăzut în buget, de buget. ◊ Sarcini bugetare = a) obligații (ale statului) care se acoperă prin buget; b) realizări de venituri și efectuări de cheltuieli. Instituție bugetară = instituție ale cărei venituri se varsă integral în buget și ale cărei cheltuieli se acoperă în întregime din buget. An (sau exercițiu) bugetar = perioadă de timp de un an în care se efectuează operații legate de executarea bugetului statului. – După fr. budgétaire.
!bugetár adj. m., s. m., pl. bugetári; adj. f., s. f. bugetáră, pl. bugetáre
bugetár adj. m., pl. bugetári; f. sg. bugetáră, pl. bugetáre
BUGETÁR, -Ă adj. Referitor la buget, din (sau de) buget. ◊ Instituție bugetară = instituție ale cărei venituri se varsă integral în buget; an (exercițiu) bugetar = perioadă de un an în care se desfășoară operațiile de executare a bugetului statului. [Cf. fr. budgétaire].
BUGETÁR, -Ă adj. referitor la buget, din (de) buget. ♦ instituție ~ă = instituție ale cărei venituri se varsă integral în buget; exercițiu ~ = perioadă de executare a bugetului statului. (< fr. budgétaire)
BUGETÁR ~ă (~i, ~e) 1) Care ține de buget; propriu bugetului. 2) Care se conține în buget; prevăzut de buget. * An (sau exercițiu) ~ perioadă (de un an), în care se efectuează operațiile prevăzute într-un buget. Instituție ~ă instituție întreținută de stat, care își varsă integral veniturile în bugetul statului. /<fr. budgétaire
bugetar a. privitor la buget.
*bugetár, -ă adj. (d. bugét; fr. budgétaire). Relativ la buget: anu bugetar începe la 1 ianuariŭ.

budgetar definitie

budgetar dex

Intrare: bugetar
budgetar
bugetar adjectiv