Dicționare ale limbii române

2 intrări

24 definiții pentru buclat

buclá [At: EMINESCU, P. 220 / Pzi: ~léz / E: fr boucler] 1-2 vtr (D. păr) A (se) ondula. 2 vt (Pex) A modela în formă de buclă.
buclát, ~ă [At: DEX2 / Pl: ~ați / E: bucla cf fr boucle] Ondulat.
búclă sf [At: NEGRUZZI, s'. I, 226 / Pl: ~le / E: fr boucle] 1 Șuviță de păr ondulată Si: cârlionț, zuluf. 2 Porțiune de fir textil răsucită în timpul tricotării în formă de buclă (1). 3 Curbă dintr-un drum cu serpentină. 4 Cot al unui curs de apă. 5 Piesă metalică pe care se fixează, prin îndoire, capătul unui cablu. 6 (Îs) ~ digitală Aparat electronic folosit pentru redarea infinită a unei secvențe sonore înregistrate.
BUCLÁ, buclez, vb. I. 1. Tranz. și refl. A(-și) răsuci părul în bucle; a (se) cârlionța; a (se) ondula. 2. Tranz. A face o buclă firului de țesut pentru a forma un ochi de tricotat. – Din fr. boucler.
BUCLÁT, -Ă, buclați, -te, adj. (Despre păr) Cu bucle; cârlionțat, ondulat. – V. bucla. Cf. fr. bouclé.
BUCLÁ, buclez, vb. I. 1. Tranz. Și refl. A(-și) răsuci părul în bucle; a (se) cârlionța; a (se) ondula.2. Tranz. A face o buclă firului de țesut pentru a forma un ochi de tricotat. – Din fr. boucler.
BUCLÁT, -Ă, buclați, -te, adj. (Despre păr) Cu bucle; cârlionțat, ondulat. – V. bucla. Cf. fr. bouclé.
BUCLÁ, buclez, vb. I. Tranz. (Cu privire Ia păr) A răsuci în bucle; a încreți, a cîrlionța. Unul caută-n oglindă de-și buclează al său păr. EMINESCU, O. I 130.
BUCLÁT, -Ă, buclați, -te, adj. (Despre păr) Pieptănat cu bucle; cîrlionțat. De-ai fi văzut cum au jucat Copilele de împărat, Frumoase toate și întrulpi, Cu ochi șireți ca cei de vulpi... Cu păr buclat. COȘBUC, P. I 58.
BUCLÁ, buclez, vb. I. Tranz. și refl. A(-și) răsuci părul în bucle; a (se) cârlionța. – Fr. boucler.
BUCLÁT, -Ă, buclați, -te, adj. (Despre păr) Cu bucle; cârlionțat. – V. bucla.
buclá (a ~) (bu-cla) vb., ind. prez. 3 bucleáză
buclá vb. (sil. -cla), ind. prez. 1 sg. bucléz, 3 sg. și pl. bucleáză
BUCLÁ vb. v. ondula.
BUCLÁT adj. 1. v. ondulat. 2. creț, inelat, mărgelat. (Lână ~.)
BUCLÁ vb. I. tr., refl. A(-și) răsuci părul în bucle, a (se) cârlionța, a(-și) încreți (părul). [P.i. -lez. / < fr. boucler].
BUCLÁT, -Ă adj. (Despre păr) Cu bucle, cârlionțat. [Cf. fr. bouclé].
BUCLÁ vb. tr., refl. a(-și) răsuci părul în bucle, a (se) cârlionța. (< fr. boucler)
A BUCLÁ ~éz tranz. (părul) A face să se bucleze; a cârlionța; a se ondula; a se încreți. [Sil. bu-cla] /<fr. boucler
A SE BUCLÁ se ~eáză intranz. (despre păr) A se răsuci, căpătând formă de buclă; a se cârlionța; a se ondula; a se încreți. [Sil. bu-cla] /<fr. boucler
buclà v. a face bucle, a încreți părul.
*bucléz v. tr. (fr. boucler). Barb. Încrețesc, cîrlionțez, fac păru în formă de bucle.
BUCLA vb. a (se) cîrlionța, a (se) inela, a (se) încreți, a (se) ondula, (rar) a (se) zulufa, (prin Olt. și Munt.) a (se) scîrlionți. (Și-a ~ părul.)
BUCLAT adj. 1. cîrlionțat, creț, inelat, încrețit, ondulat, (rar) zulufat, (prin Olt. și Munt.) scîrlionțat, (prin Olt.) scîrcior. (Păr ~.) 2. creț, inelat, mărgelat. (Lînă ~.)

Buclat dex online | sinonim

Buclat definitie

Intrare: bucla
bucla verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -cla
Intrare: buclat
buclat adjectiv