Dicționare ale limbii române

2 intrări

12 definiții pentru brunel

brunél sms [At: CONV. LIT., ap. TDRG / E: ger Brunelle] Stofa de lână de culoare închisă (ca a prunei vinete), din care se confecționa încălțăminte.
BRUNÉL, (2) bruneluri, s. n. (Înv.) 1. Stofă de lână de culoare închisă, din care se confecționează încălțămine. 2. Sortiment de brunel (1). – Din germ. Brunelle.
BRUNÉL s. n. (Înv.) Stofă de lână de culoare închisă, din care se confecționează încălțăminte. – Din germ. Brunelle.
BRUNÉL s. n. (Învechit) Stofă de lînă, de culoare închisă, din care se confecționa altădată încălțăminte. Floarea, fată de optsprezece ani... in zevelcă țărănească, dar cu cizmulițe de brunei, umbla prin casă. MACEDONSKI, O.III 8.
BRUNÉL s. n. Stofă de lână de culoare închisă, din care se confecționa altădată încălțăminte. – Germ. Brunelle (<fr.).
brunél (înv.) s. n., pl. brunéluri
brunél s. n., pl. brunéluri
BRUNÉL s.n. Stofă de lână de culoare închisă, folosită odinioară la confecționarea încălțămintei. [< germ. Brunelle, cf. fr. brunelle].
brunél s. m. – Stofă de lînă de culoare închisă. Germ. Brunelle, din fr. prunelle (DAR). Sec. XIX.
brunel n. stofă de coloare închisă: ghete de brunel.
*brunél n., pl. urĭ (germ. brunelle, d. fr. prunelle). Un fel de pînză neagră mată de culoarea pruneĭ saŭ neagră de lînă din care se făceaŭ ghete bătrîneștĭ maĭ scumpe. V. șalon.
BRUNEL [brünél] 1. Sir Marc Isambard B. (1769-1849), inginer și inventator francez. Stabilit în Anglia (1799). A inventat mașini și utilaje pentru ind. lemnului și ușoară (îmbrăcăminte, încălțăminte). Constructor al primului tunel sub. fl. Tamisa. 2. Isambard Kingdom B. (1806-1859), inginer britanic. Fiul lui B. (1). A proiectat (1845) primul vapor cu abur cu elice transatlantic. Constructor de poduri suspendate peste Tamisa și docuri.

Brunel dex online | sinonim

Brunel definitie

Intrare: brunel
brunel substantiv neutru
Intrare: Brunel
Brunel