Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

15 defini╚Ťii pentru brunat

bruna vt [At: LTR / Pzi: ~n├ęz / E: fr brunir] A acoperi chimic o pies─â de metal cu un strat de oxizi de culoare ├«nchis─â pentru a o feri de coroziune.
brun├ít, ~─â a [At: DEX2 / Pl: ~a╚Ťi, ~e / E: bruna] (D. piese metalice) Acoperit cu un strat anticoroziv de oxizi de culoare ├«nchis─â.
BRUN├ü, brunez, vb. I. Tranz. A acoperi pe cale chimic─â o pies─â de o╚Ťel sau de cupru cu un strat de oxizi de culoare brun─â pentru a o feri de coroziune. ÔÇô Din fr. brunir.
BRUN├üT, -─é, bruna╚Ťi, -te, adj. (Despre piese de o╚Ťel sau de cupru) Acoperit prin brunare cu un strat protector de oxizi de culoare ├«nchis─â. ÔÇô V. bruna.
BRUN├ü, brunez, vb. I. Tranz. A acoperi pe cale chimic─â o pies─â de o╚Ťel sau de cupru cu un strat de oxizi de culoare ├«nchis─â pentru a o feri de coroziune. ÔÇô Din fr. brunir.
BRUN├üT, -─é, bruna╚Ťi, -te, adj. (Despre piese de o╚Ťel sau de cupru) Acoperit prin brunare cu un strat protector de oxizi de culoare ├«nchis─â. ÔÇô V. bruna.
BRUN├ü, brunez, vb. I. Tranz. (Cu privire la fier sau o╚Ťel) A acoperi, pe cale chimic─â, cu un strat de oxizi, cu scopul de a-l proteja ├«mpotriva ac╚Ťiunii d─âun─âtoare a aerului, a ap├» sau a solu╚Ťiilor saline. (Refl. pas.) Armamentul portativ se bruneaz─â de obicei pe toate suprafe╚Ťele exterioare.
BRUN├üT, -─é, bruna╚Ťi, -te, adj. (Rar) ├«nnegrit de soare; bronzat. Fa╚Ťa-i rotund─â ╚Öi brunat─â era str─âjuit─â din josul fiec─ârei urechi de c├«te o mic─â pingea ( = prelungire) de p─âr castaniu. HOGA╚ś, M. N. 32.
BRUN├ü, brunez, vb. I. Tranz. A acoperi pe cale chimic─â o╚Ťelul sau fierul cu un strat de oxizi, pentru a le feri de coroziune. ÔÇô Fr. brunir.
BRUN├üT, -─é, bruna╚Ťi, -te, adj. 1. (Despre o╚Ťel sau fier) Acoperit cu un strat de oxizi. 2. (Rar) ├Ännegrit de soare. ÔÇô V. bruna.
bruná (a ~) vb., ind. prez. 3 bruneáză
brun├í vb., ind. prez. 1 sg. brun├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. brune├íz─â
BRUN├ü vb. I. tr. (Tehn.) A acoperi pe cale chimic─â o╚Ťelul sau fierul cu un strat de oxizi ├«mpotriva coroziunii. [< fr. brunir].
BRUN├ü vb. tr. a acoperi o╚Ťelul, cuprul cu un strat de oxizi ├«mpotriva coroziunii. (< fr. brunir)
A BRUN├ü ~├ęz tranz. (obiecte sau piese de metal) A acoperi cu un strat sub╚Ťire de oxizi de culoare brun─â (pentru a proteja de coroziune). /<fr. brunir

Brunat dex online | sinonim

Brunat definitie

Intrare: bruna
bruna verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: brunat
brunat adjectiv