Dicționare ale limbii române

2 intrări

15 definiții pentru brunat

bruna vt [At: LTR / Pzi: ~néz / E: fr brunir] A acoperi chimic o piesă de metal cu un strat de oxizi de culoare închisă pentru a o feri de coroziune.
brunát, ~ă a [At: DEX2 / Pl: ~ați, ~e / E: bruna] (D. piese metalice) Acoperit cu un strat anticoroziv de oxizi de culoare închisă.
BRUNÁ, brunez, vb. I. Tranz. A acoperi pe cale chimică o piesă de oțel sau de cupru cu un strat de oxizi de culoare brună pentru a o feri de coroziune. – Din fr. brunir.
BRUNÁT, -Ă, brunați, -te, adj. (Despre piese de oțel sau de cupru) Acoperit prin brunare cu un strat protector de oxizi de culoare închisă. – V. bruna.
BRUNÁ, brunez, vb. I. Tranz. A acoperi pe cale chimică o piesă de oțel sau de cupru cu un strat de oxizi de culoare închisă pentru a o feri de coroziune. – Din fr. brunir.
BRUNÁT, -Ă, brunați, -te, adj. (Despre piese de oțel sau de cupru) Acoperit prin brunare cu un strat protector de oxizi de culoare închisă. – V. bruna.
BRUNÁ, brunez, vb. I. Tranz. (Cu privire la fier sau oțel) A acoperi, pe cale chimică, cu un strat de oxizi, cu scopul de a-l proteja împotriva acțiunii dăunătoare a aerului, a apï sau a soluțiilor saline. (Refl. pas.) Armamentul portativ se brunează de obicei pe toate suprafețele exterioare.
BRUNÁT, -Ă, brunați, -te, adj. (Rar) înnegrit de soare; bronzat. Fața-i rotundă și brunată era străjuită din josul fiecărei urechi de cîte o mică pingea ( = prelungire) de păr castaniu. HOGAȘ, M. N. 32.
BRUNÁ, brunez, vb. I. Tranz. A acoperi pe cale chimică oțelul sau fierul cu un strat de oxizi, pentru a le feri de coroziune. – Fr. brunir.
BRUNÁT, -Ă, brunați, -te, adj. 1. (Despre oțel sau fier) Acoperit cu un strat de oxizi. 2. (Rar) Înnegrit de soare. – V. bruna.
bruná (a ~) vb., ind. prez. 3 bruneáză
bruná vb., ind. prez. 1 sg. brunéz, 3 sg. și pl. bruneáză
BRUNÁ vb. I. tr. (Tehn.) A acoperi pe cale chimică oțelul sau fierul cu un strat de oxizi împotriva coroziunii. [< fr. brunir].
BRUNÁ vb. tr. a acoperi oțelul, cuprul cu un strat de oxizi împotriva coroziunii. (< fr. brunir)
A BRUNÁ ~éz tranz. (obiecte sau piese de metal) A acoperi cu un strat subțire de oxizi de culoare brună (pentru a proteja de coroziune). /<fr. brunir

Brunat dex online | sinonim

Brunat definitie

Intrare: bruna
bruna verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: brunat
brunat adjectiv