Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

19 defini╚Ťii pentru brunare

bruna vt [At: LTR / Pzi: ~n├ęz / E: fr brunir] A acoperi chimic o pies─â de metal cu un strat de oxizi de culoare ├«nchis─â pentru a o feri de coroziune.
brunáre sf [At: LTR / Pl: ~nări / E: bruna] 1 Acoperire chimică cu oxizi pentru a feri de coroziune. 2 Strat protector de oxizi Cf bruna.
BRUN├ü, brunez, vb. I. Tranz. A acoperi pe cale chimic─â o pies─â de o╚Ťel sau de cupru cu un strat de oxizi de culoare brun─â pentru a o feri de coroziune. ÔÇô Din fr. brunir.
BRUN├üRE s. f. Ac╚Ťiunea de a bruna ╚Öi rezultatul ei; brunaj. ÔÇô V. bruna.
BRUN├ü, brunez, vb. I. Tranz. A acoperi pe cale chimic─â o pies─â de o╚Ťel sau de cupru cu un strat de oxizi de culoare ├«nchis─â pentru a o feri de coroziune. ÔÇô Din fr. brunir.
BRUN├üRE s. f. Ac╚Ťiunea de a bruna ╚Öi rezultatul ei; brunaj. ÔÇô V. bruna.
BRUN├ü, brunez, vb. I. Tranz. (Cu privire la fier sau o╚Ťel) A acoperi, pe cale chimic─â, cu un strat de oxizi, cu scopul de a-l proteja ├«mpotriva ac╚Ťiunii d─âun─âtoare a aerului, a ap├» sau a solu╚Ťiilor saline. (Refl. pas.) Armamentul portativ se bruneaz─â de obicei pe toate suprafe╚Ťele exterioare.
BRUN├ü, brunez, vb. I. Tranz. A acoperi pe cale chimic─â o╚Ťelul sau fierul cu un strat de oxizi, pentru a le feri de coroziune. ÔÇô Fr. brunir.
BRUN├üRE s. f. Ac╚Ťiunea de a bruna ╚Öi rezultatul ei.
bruná (a ~) vb., ind. prez. 3 bruneáză
brunáre s. f., g.-d. art. brunắrii
brun├í vb., ind. prez. 1 sg. brun├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. brune├íz─â
brunáre s. f., g.-d. art. brunării
BRUNÁRE s. v. brunaj.
BRUN├ü vb. I. tr. (Tehn.) A acoperi pe cale chimic─â o╚Ťelul sau fierul cu un strat de oxizi ├«mpotriva coroziunii. [< fr. brunir].
BRUN├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a bruna ╚Öi rezultatul ei; brunaj. [< bruna].
BRUN├ü vb. tr. a acoperi o╚Ťelul, cuprul cu un strat de oxizi ├«mpotriva coroziunii. (< fr. brunir)
A BRUN├ü ~├ęz tranz. (obiecte sau piese de metal) A acoperi cu un strat sub╚Ťire de oxizi de culoare brun─â (pentru a proteja de coroziune). /<fr. brunir
BRUNARE s. (TEHN.) brunaj. (~ unei piese de cupru.)

Brunare dex online | sinonim

Brunare definitie

Intrare: bruna
bruna verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: brunare
brunare substantiv feminin