Dicționare ale limbii române

8 definiții pentru brumăriță

brumăríță sf [At: DA ms / Pl: ~țe / E: brumă + -ărițăJ 1 Pasăre de mărimea mierlei, cu gușă albă cu pete brune (Prunella colaris). 2 Pasăre mică cu gușa sură (Prunella modularis).
BRUMĂRÍȚĂ, brumărițe, s. f. Numele a două specii de păsări sedentare, una de mărimea mierlei, cu gușa albă cu pete brune (Prunella collaris), cealaltă mai mică, cu gușa sură (Prunella modularis). – Brumă + suf. -ăriță.
BRUMĂRÍȚĂ, brumărițe, s. f. Numele a două specii de păsări, una de mărimea mierlei, cu gușa albă cu pete brune (Prunella collaris), cealaltă mai mici, cu gușa sură (Prunella modularis). – Brumă + suf. -ăriță.
BRUMĂRÍȚĂ, brumărițe, s. f. Nuine generic dat mai multor specii de păsări aparținînd aceluiași gen, dintre care trei, de mărimea porumbelului, trăiesc și în țara noastră, în munții Carpați (Prunella).
BRUMĂRÍȚĂ, brumărițe, s. f. Numele a două specii de păsări alpine: a) pasăre de mărimea mierlei (Prunella collacis subalpinus); b) pasăre mai mică, migratoare (Prunella modularis). – Din brumă1 + suf. -(ă)riță.
brumăríță s. f., g.-d. art. brumăríței; pl. brumăríțe
brumăríță s. f., g.-d. art. brumăríței; pl. brumăríțe
BRUMĂRÍȚĂ (< brumă) s. f. Gen de păsări sedentare mici, din ordinul paseriformelor, asemănătoare cu vrabia, dar cu cioc mai subțire (Prunella). În România se cunosc două specii: b. de stîncă (P. collaris) ce trăiește în Carpați și b. de pădure (P. modullaris) răspîndită în pădurile de conifere.

Brumăriță dex online | sinonim

Brumăriță definitie

Intrare: brumăriță
brumăriță substantiv feminin