Dicționare ale limbii române

33 definiții pentru brodat

broda vt [At: CARAGIALE, S. U. 33/5 / Pzi: ~ déz / E: fr broder] 1 A coase în relief flori sau alte figuri pe pânză, cu mâna sau cu mașina. 2 (Fig) A dezvolta o întâmplare, o poveste, adăugând detalii imaginare Cf a născoci.
brodát1 sn [At: MDA ms / Pl: ~uri / E: broda] 1-2 Brodare (1-2).
brodát2, ~ă a [At: PAMFILE, I. C. 312 / Pl: ~ați, ~ e / E: broda] 1 Care a fost cusut în relief, cu flori sau alte figuri, cu mâna sau cu mașina. 2 (Fig) Care a fost adăugat ca detaliu imaginar la o povestire.
BRODÁ, brodez, vb. I. Tranz. A coase o broderie pe un material textil. ♦ Fig. A dezvolta o întâmplare, o povestire, adăugând detalii imaginare; a născoci. – Din fr. broder.
BRODÁT1 s. n. Faptul de a broda. – V. broda.
BRODÁT2, -Ă, brodați, -te, adj. (Despre materiale textile) Împodobit cu broderii. – V. broda.
BRODÁ, brodez, vb. I. Tranz. A coase o broderie pe un material textil. ♦ Fig. A dezvolta o întâmplare, o povestire, adăugând detalii imaginare; a născoci. – Din fr. broder.
BRODÁT1 s. n. Faptul de a broda. – V. broda.
BRODÁT2, -Ă, brodați, -te, adj. (Despre materiale textile) împodobit cu broderii. – V. broda.
BRODÁ, brodez, vb. I. Tranz. (Folosit și absolut) A coase flori sau alte ornamente (cu mîna sau cu mașina) pe o pînză, pe o stofă, pe o țesătură de mătase etc.; a coase la gherghef. A broda cu mătase. A broda o monogramă. ◊ Fig. A dezvolta, a născoci, a inventa (înflorind ceva). Muzicanții oare nu s-ar găsi destui ca să brodeze o arie demnă pe vorbele cîntecului răsplătit? ANGHEL, PR. 192. În genere, se brodează cu sarcasm... pe tema lipsei de merit a multora dintre medaliați. CARAGIALE, S. U. 33.
BRODÁT1 s. n. Acțiunea sau faptul de a broda. Alta, într-o rochie de casă, se întrerupse din brodat. CAMIL PETRESCU, T. II 175.
BRODÁT2, -Ă, brodați, -te, adj. (Despre o pînză, o stofă, o mătase etc.) Împodobit cu cusături în relief (reprezentînd flori sau alte motive decorative). Ieși în oraș... pe cap cu un șal negru de mătase brodată. DUMITRIU, B. F. 118.
BRODÁ, brodez, vb. I. Tranz. A coase o broderie. ♦ Fig. A dezvolta, a inventa. – Fr. broder.
BRODÁT1 s. n. Faptul de a broda.
BRODÁT2, -Ă, brodați, -te, adj. (Despre țesături) Împodobit cu cusături decorative în relief. – V. broda.
brodá (a ~) vb., ind. prez. 3 brodeáză
brodát s. n.
brodá vb., ind. prez. 1 sg. brodéz, 3 sg. și pl. brodeáză
brodát s. n.
BRODÁ vb. a coase, (reg.) a împistri, (Transilv. și Maram.) a chindisi, (prin Maram.) a popistri, (prin Ban. și Transilv.) a șlingui, (prin Transilv.) a ștricăni. (~ cu flori; a ~ la gherghef.)
BRODÁ vb. v. inventa, născoci, plăsmui, scorni, ticlui.
BRODÁT adj. (reg.) împistrit, (Transilv.) chindisit. (Bluză ~.)
BRODÁ vb. I. tr. 1. A coase pe o țesătură (flori, ornamente etc.); a coase la gherghef. 2. (Fig.) A inventa, a dezvolta, a născoci. [< fr. broder].
BRODÁT s.n. Brodare. [< broda].
BRODÁ vb. tr. 1. a coase o broderie (1). 2. (fig.) a inventa, a născoci. (< fr. broder)
BRODÁT s. n. brodare. (< broda)
brodá (brodéz, -ít), vb.1. A coase o broderie. – 2. A înfrumuseța, a exagera o povestire. Fr. broder. – Der. broderie, s. f. din fr. broderie.
A BRODÁ ~éz tranz. 1) (țesături) A orna cu broderii. 2) fig. A crea în imaginație în mod arbitrar; a ticlui; a izvodi; a născoci; a inventa. /<fr. broder
BRODÁT n. 1) v. A BRODA. 2) Îndeletnicire a brodezei. /v. a broda
brodà v. 1. a face pe o stofă desenuri în relief, a coase cu flori la gherghef; 2. fig. a amplifica, a face desvoltări accesorii.
*brodéz v. tr. (fr. broder, îld. border, a garnisi pe marginĭ). Fac pe o stofă de semne în relief cu acu saŭ războĭu. Fig. Amplific, înfloresc: a broda o istorie. În Trans. chindisesc.
BRODA vb. a coase, (reg.) a împistri, (Transilv. și Maram.) a chindisi, (prin Maram.) a popistri, (prin Ban. și Transilv.) a șlingui, (prin Transilv.) a ștricăni. (~ cu flori; a ~ la gherghef.)
BRODAT adj. (reg.) împistrit, (Transilv.) chindisit. (Bluză ~.)

Brodat dex online | sinonim

Brodat definitie

Intrare: broda
broda verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: brodat (adj.)
brodat 1 adj. adjectiv
Intrare: brodat (s.n.)
brodat 2 s.n. substantiv neutru (numai) singular