Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

22 defini╚Ťii pentru brodare

broda vt [At: CARAGIALE, S. U. 33/5 / Pzi: ~ d├ęz / E: fr broder] 1 A coase ├«n relief flori sau alte figuri pe p├ónz─â, cu m├óna sau cu ma╚Öina. 2 (Fig) A dezvolta o ├«nt├ómplare, o poveste, ad─âug├ónd detalii imaginare Cf a n─âscoci.
brodáre sf [At: DA / Pl: ~dări / E: broda] 1 Coasere, în relief, de flori sau alte figuri pe pânză, cu mâna sau cu mașina Si: brodat1 (1). 2 (Fig) Dezvoltare a unei întâmplări, a unei povestiri, adăugând detalii imaginare Si: brodat1 (2).
BROD├ü, brodez, vb. I. Tranz. A coase o broderie pe un material textil. ÔÖŽ Fig. A dezvolta o ├«nt├ómplare, o povestire, ad─âug├ónd detalii imaginare; a n─âscoci. ÔÇô Din fr. broder.
BROD├üRE, brod─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a broda. ÔÇô V. broda.
BROD├ü, brodez, vb. I. Tranz. A coase o broderie pe un material textil. ÔÖŽ Fig. A dezvolta o ├«nt├ómplare, o povestire, ad─âug├ónd detalii imaginare; a n─âscoci. ÔÇô Din fr. broder.
BROD├üRE, brod─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a broda. ÔÇô V. broda.
BROD├ü, brodez, vb. I. Tranz. (Folosit ╚Öi absolut) A coase flori sau alte ornamente (cu m├«na sau cu ma╚Öina) pe o p├«nz─â, pe o stof─â, pe o ╚Ťes─âtur─â de m─âtase etc.; a coase la gherghef. A broda cu m─âtase. A broda o monogram─â. ÔŚŐ Fig. A dezvolta, a n─âscoci, a inventa (├«nflorind ceva). Muzican╚Ťii oare nu s-ar g─âsi destui ca s─â brodeze o arie demn─â pe vorbele c├«ntecului r─âspl─âtit? ANGHEL, PR. 192. ├Än genere, se brodeaz─â cu sarcasm... pe tema lipsei de merit a multora dintre medalia╚Ťi. CARAGIALE, S. U. 33.
BROD├ü, brodez, vb. I. Tranz. A coase o broderie. ÔÖŽ Fig. A dezvolta, a inventa. ÔÇô Fr. broder.
brodá (a ~) vb., ind. prez. 3 brodeáză
brodáre s. f., g.-d. art. brodắrii; pl. brodắri
brod├í vb., ind. prez. 1 sg. brod├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. brode├íz─â
brodáre s. f., g.-d. art. brodării; pl. brodări
BRODÁ vb. a coase, (reg.) a împistri, (Transilv. și Maram.) a chindisi, (prin Maram.) a popistri, (prin Ban. și Transilv.) a șlingui, (prin Transilv.) a ștricăni. (~ cu flori; a ~ la gherghef.)
BRODÁ vb. v. inventa, născoci, plăsmui, scorni, ticlui.
BROD├ü vb. I. tr. 1. A coase pe o ╚Ťes─âtur─â (flori, ornamente etc.); a coase la gherghef. 2. (Fig.) A inventa, a dezvolta, a n─âscoci. [< fr. broder].
BROD├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a broda; brodat. [< broda].
BRODÁ vb. tr. 1. a coase o broderie (1). 2. (fig.) a inventa, a născoci. (< fr. broder)
brod├í (brod├ęz, -├şt), vb. ÔÇô 1. A coase o broderie. ÔÇô 2. A ├«nfrumuse╚Ťa, a exagera o povestire. Fr. broder. ÔÇô Der. broderie, s. f. din fr. broderie.
A BROD├ü ~├ęz tranz. 1) (╚Ťes─âturi) A orna cu broderii. 2) fig. A crea ├«n imagina╚Ťie ├«n mod arbitrar; a ticlui; a izvodi; a n─âscoci; a inventa. /<fr. broder
brodà v. 1. a face pe o stofă desenuri în relief, a coase cu flori la gherghef; 2. fig. a amplifica, a face desvoltări accesorii.
*brod├ęz v. tr. (fr. broder, ├«ld. border, a garnisi pe margin─ş). Fac pe o stof─â de semne ├«n relief cu acu sa┼ş r─âzbo─şu. Fig. Amplific, ├«nfloresc: a broda o istorie. ├Än Trans. chindisesc.
BRODA vb. a coase, (reg.) a împistri, (Transilv. și Maram.) a chindisi, (prin Maram.) a popistri, (prin Ban. și Transilv.) a șlingui, (prin Transilv.) a ștricăni. (~ cu flori; a ~ la gherghef.)

Brodare dex online | sinonim

Brodare definitie

Intrare: broda
broda verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: brodare
brodare substantiv feminin