Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

19 defini╚Ťii pentru brocat

brocárt sn [At: IORGA, N. R. 1332 / V: ~rd, ~ at / E: fr brocart] Stofa de mătase înflorată sau ornamentată cu fir de aur sau de argint Si: (îvp) frenghie.
brocát sn vz brocart
BROC├üRT, (2) brocarturi, s. n. 1. ╚Ües─âtur─â de m─âtase de calitate superioar─â, ├«nflorat─â sau ornamentat─â cu fire de aur ori de argint; frenghie. 2. Sortiment dintr-o astfel de ╚Ťes─âtur─â. [Var.: broc├ít s. n.] ÔÇô Din fr. brocart.
BROCÁT s. n. v. brocart.
BROC├üRT, brocarturi, s. n. ╚Ües─âtur─â de m─âtase de calitate superioar─â, ├«nflorat─â sau ornamentat─â cu fire de aur ori de argint; frenghie. [Var.: broc├ít s. n.] ÔÇô Din fr. brocart.
BROCÁT s. n. v. brocart.
BROC├üRT, brocarturi, s. n. Stof─â de m─âtase cu flori sau ornamente ╚Ťesute cu fir de aur, de argint sau de m─âtase. ╚Ües─âtur─â de brocart muiat─â-n fir. MACEDONSKI, O.I 163. ÔÇô Variante: broc├írd, broc├ít (DUMITRIU, B. F. 37) s. n.
BROCÁT s. n. v. brocart.
BROC├üRT, brocarturi, s. n. Stof─â cu flori sau ornamente ╚Ťesute cu fire de aur, de argint sau de m─âtase. ÔÇô Fr. brocart.
brocárt s. n., (sorturi) pl. brocárturi
brocárt s. n., pl. brocárturi
BROCÁRT s. (pop.) zarafir, (înv.) frenghie, șahmarand, zarpa. (Rochie de ~.)
BROC├üRT s.n. Stof─â ornamental─â cu fir de aur, de argint etc. ÔÖŽ ╚Ües─âtur─â de bumbac sau de in folosit─â pentru lenjerie de pat. [Pl. -turi, var. brocard, brocat s.n. / < fr. brocart, cf. it. broccato].
BROCÁT s.n. v. brocart.
BROC├üRT s. n. ╚Ťes─âtur─â de m─âtase, ornamentat─â cu fir de aur sau de argint. (< fr. brocart)
BROC├üRT ~uri n. 1) ╚Ües─âtur─â de calitate superioar─â ornamentat─â, mai ales cu fir de aur, folosit─â pentru draperii ╚Öi ├«mbr─âc─âminte de gal─â. 2) la pl. Variet─â╚Ťi ale unei astfel de ╚Ťes─âturi. /<fr. brocart
brocat n. stof─â de m─âtase ╚Ťesut─â cu un amestec de diferite culori ╚Öi cu aur sau argint, ├«mpodobit─â cu flori ╚Öi figuri (= fr. brocart).
*broc├ít, -─â adj. (it. broccato, fr. brocart). Brodat cu matas─â cu aur sa┼ş argint: rochie, p├«nz─â brocat─â. Brocat, s.n., pl. ur─ş. Stof─â brocat─â, frenghie, serasir, zarpa, ╚Öahmara or─ş cutnie. ÔÇô ╚śi -art ╚Öi -ard (dup─â fr.).
BROCART s. (pop.) zarafir, (înv.) frenghie, șahmarand, zarpa. (Rochie de ~.)

Brocat dex online | sinonim

Brocat definitie

Intrare: brocart
brocart substantiv neutru
brocat