Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

28 defini╚Ťii pentru bro╚Öa

bro╚Öa vt [At: DA / Pzi: ~ ╚Ö├ęz / E: fr brocher] 1 A coase foile ╚Öi copertele unei c─âr╚Ťi, bro╚Öuri etc. 2 (Teh) A prelucra o pies─â metalic─â pentru a ob╚Ťine g─âuri str─âpunse sau suprafe╚Ťe exterioare de o anumit─â form─â.
bróșă sf At: DA / V: (îrg) bróciu / Pl: ~șe / E: fr broche] 1 Podoabă femeiască ce se prinde de haine cu un ac Cf agrafă. 2 (Teh) Unealtă în formă de cui lung, cu care se fac canale în formele de turnătorie, pentru evacuarea gazelor. 3 (Teh) Schelet metalic al unui miez de turnătorie în formă cilindrică. 4 (Teh) Unealtă de așchiere cu tăișuri multiple, folosită la prelucrarea (interioară sau exterioară) a pieselor metalice.
BRO╚ś├ü, bro╚Öez, vb. I. Tranz. 1. A lega ├«mpreun─â colile sau foile unei bro╚Öuri, ale unei c─âr╚Ťi, ale unui caiet etc. (pun├óndu-le ├«ntr-o copert─â moale). 2. A prelucra prin a╚Öchiere cu o bro╚Ö─â o pies─â de metal, g─âurind-o sau ╚Ö─ân╚Ťuind-o. ÔÇô Din fr. brocher.
BR├ô╚ś─é, bro╚Öe, s. f. 1. Bijuterie feminin─â prev─âzut─â cu un ac, care se poart─â prins─â de rochie, de hain─â etc. 2. Unealt─â de a╚Öchiere cu t─âi╚Öuri multiple, folosit─â la prelucrarea suprafe╚Ťei (interioare sau exterioare) a unor piese metalice. ÔÇô Din fr. broche.
BRO╚ś├ü, bro╚Öez, vb. I. Tranz. 1. A lega ├«mpreun─â colile sau foile unei bro╚Öuri, ale unei c─âr╚Ťi, ale unui caiet etc. (pun├óndu-le ├«ntr-o copert─â moale). 2. A prelucra prin a╚Öchiere o pies─â de metal, g─âurind-o sau ╚Ö─ân╚Ťuind-o. ÔÇô Din fr. brocher.
BR├ô╚ś─é, bro╚Öe, s. f. 1. Bijuterie feminin─â prev─âzut─â cu un ac, care se poart─â prins─â de rochie, de hain─â etc. 2. Unealt─â de a╚Öchiere cu t─âi╚Öuri multiple, folosit─â la prelucrarea suprafe╚Ťei (interioare sau exterioare) a unor piese metalice. ÔÇô Din fr. broche.
BRO╚ś├ü, bro╚Öez, vb. I. Tranz. 1. (Spre deosebire de lega, compacta) A coase ├«mpreun─â colile unei bro╚Öuri, ale unui caiet, ale unei c─âr╚Ťi etc., pun├«ndu-le ├«ntr-o copert─â moale. ÔŚŐ (Absol.) Te-au pus s─â bro╚Öezi, adic─â s─â co╚Öi coal─â cu coal─â. PAS, Z. I 274. 2. A prelucra o pies─â metalic─â, g─âurind-o sau ╚Ö─ân╚Ťuind-o prin a╚Öchiere. ÔŚŐ Ma╚Öin─â de bro╚Öat = ma╚Öin─â prev─âzut─â cu o bro╚Ö─â (3), servind la g─âurirea ╚Öi la ╚Ö─ân╚Ťuirea, prin a╚Öchiere, a pieselor metalice. Ac de bro╚Öat = bro╚Ö─â (3).
BR├ô╚ś─é, bro╚Öe, s. f. 1. Bijuterie femeiasc─â prev─âzut─â cu un ac, care se poart─â ├«nfipt─â ├«n rochie, ├«n guler, ├«n ╚Öal etc. Bro╚Öe in chip de p─âianjen de aur cu ochi de rubin. DUMITRIU, B. F. 95. 2. Unealt─â de turn─âtorie, de forma unui cui lung, cu care se fac canale ├«n formele de turn─âtorie pentru evacuarea gazelor dezvoltate la turnare. ÔÖŽ Scheletul metalic, de form─â cilindric─â, al unui miez de turn─âtorie; arm─âtur─â de miez. 3. Unealt─â de t─âiere adaptat─â la ma╚Öina de bro╚Öat, format─â dintr-o tij─â din╚Ťat─â cu mi╚Öcare liniar─â; ac de bro╚Öat.
BRO╚ś├ü, bro╚Öez, vb. I. Tranz. 1. A coase ├«mpreun─â colile unei bro╚Öuri, ale unei c─âr╚Ťi, ale unui caiet etc., pun├óndu-le ├«ntr-o copert─â moale. 2. A prelucra prin a╚Öchiere o pies─â de metal, g─âurind-o sau ╚Ö─ân╚Ťuind-o. ÔŚŐ Ma╚Öin─â de bro╚Öat = ma╚Öin─â de a╚Öchiere care serve╚Öte la g─âurirea sau la ╚Ö─ân╚Ťuirea pieselor metalice. ÔÇô Fr. brocher.
BR├ô╚ś─é, bro╚Öe, s. f. 1. Bijuterie feminin─â prev─âzut─â cu un ac, care se poart─â prins─â de rochie, de guler etc. 2. Unealt─â de turn─âtorie de forma unui cui lung, cu care se fac canale pentru evacuarea gazelor dezvoltate la turnare. ÔÖŽ Scheletul metalic, de form─â cilindric─â, al unui miez de turn─âtorie. 3. Unealt─â de a╚Öchiere cu t─âi╚Öuri multiple, adaptat─â la ma╚Öina de bro╚Öat, format─â dintr-o tij─â din╚Ťat─â cu mi╚Öcare liniar─â. ÔÇô Fr. broche.
bro╚Ö├í (a ~) vb., ind. prez. 3 bro╚Öe├íz─â, 1 pl. bro╚Öß║»m; ger. bro╚Öß║ąnd
bróșă s. f., art. bróșa, g.-d. art. bróșei; pl. bróșe
bro╚Ö├í vb., ind. prez. 1 sg. bro╚Ö├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. bro╚Öe├íz─â, 1 pl. bro╚Ö─âm; ger. bro╚Ö├ónd
bróșă s. f., g.-d. art. bróșei; pl. bróșe
BRO╚ś├ü vb. I. tr. 1. A lega laolalt─â colile unei bro╚Öuri, ale unei c─âr╚Ťi etc. (├«ntr-o copert─â moale). 2. A g─âuri sau a ╚Ö─ân╚Ťui prin a╚Öchiere o pies─â metalic─â. [P.i. 3,6 -╚Öeaz─â, 4 -╚Ö─âm, ger. -╚Ö├ónd. / < fr. brocher].
BR├ô╚ś─é s.f. 1. Bijuterie pe care femeile o poart─â prins─â ├«ntr-un ac la rochie, la ╚Öal etc. 2. Unealt─â cu care se fac g─âuri ├«n formele de turn─âtorie pentru evacuarea gazelor rezultate de la turnare. ÔÖŽ Schelet cilindric de metal al unui miez de turn─âtorie. ÔÖŽ Tij─â folosit─â ├«n ortopedie pentru imobilizarea fracturilor. 3. Unealt─â folosit─â la ma╚Öina de bro╚Öat. [< fr. broche].
BRO╚ś├ü vb. tr. 1. a lega laolalt─â colile unei bro╚Öuri, c─âr╚Ťi etc. 2. a g─âuri, a ╚Ö─ân╚Ťui prin a╚Öchiere o pies─â metalic─â. 3. a executa ornamente pe o ╚Ťes─âtur─â prin introducerea, ├«n timpul ╚Ťesutului, a unui fir colorat. (< fr. brocher)
BRO╚ś─é s. f. 1. bijuterie pe care femeile o poart─â, prins─â ├«ntr-un ac, la rochie etc. 2. unealt─â cu care se fac g─âuri ├«n formele de turn─âtorie pentru evacuarea gazelor rezultate de la turnare. ÔŚŐ schelet cilindric de metal al unui miez de turn─âtorie. 3. tij─â ├«n ortopedie pentru imobilizarea fracturilor. 4. unealt─â folosit─â la ma╚Öina de bro╚Öat. (< fr. broche)
br├│╚Ö─â (-╚Öe), s. f. ÔÇô Bijuterie prev─âzut─â cu un ac care se poart─â prins─â pe ├«mbr─âc─âminte. Fr. broche. ÔÇô Der. bro╚Öa, vb. (a lega filele unei c─âr╚Ťi), din fr. brocher; bro╚Öor, s. m. (leg─âtor), din fr. brocheur; bro╚Öur─â, s. f., din fr. brochure.
A BRO╚ś├ü ~├ęz tranz. 1) (coli sau foi) A uni cos├ónd ├«ntr-o copert─â; a lega. 2) (piese de metal) A prelucra cu bro╚Öa. /<fr. brocher
BR├ô╚ś─é ~e f. 1) Bijuterie, prev─âzut─â cu un ac pentru a putea fi fixat─â la o hain─â (rochie, bluz─â etc.). 2) Unealt─â cu care se prelucreaz─â suprafe╚Ťele pieselor metalice. 3) med. Tij─â special─â, folosit─â ├«n ortopedie pentru imobilizarea fracturilor. [G.-D. bro╚Öei] /<fr. broche
bro╚Ö├á v. a ├«ndoi ╚Öi coase laolalt─â foile unei c─âr╚Ťi.
broșă f. ac de piept (= fr. broche).
*br├│╚Ö─â f., pl. e (fr. broche). Bijuterie pe care femeile ╚Ö─ş-o pun la g├«t pin ajutoru unu─ş ac. ÔÇô ├Än est bro╚Ö n., pl. ur─ş (rus. bro┼í─ş).
*bro╚Ö├ęz v. tr. (fr. brocher). Cos foile une─ş c─âr╚Ť─ş: carte bro╚Öat─â, dar nu scor╚Ťit─â.
ceas-br├│╚Ö─â s. n. Ceas care serve╚Öte drept bro╚Ö─â ÔŚŐ ÔÇ×Am v─âzut ceasuri cu care po╚Ťi ├«nota lini╚Ötit la o ad├óncime de 200 m; ceasuri-pandantiv ╚Öi ceasuri-bro╚Ö─â; ceasuri ultraplate ├«nalte numai de 3 mm; ceasuri-calendar ╚Öi ceasuri-brichet─â; ceasuri pentru naviga╚Ťia aerian─â, care indic─â simultan timpul mediu ╚Öi unghiul orar corespunz─âtor timpului sideral.ÔÇŁ Sc. 8 V 65 p. 4 //din ceas + bro╚Ö─â//
BR├ô╚ś─é (< fr.) s. f. 1. Bijuterie pe care femeile o poart─â prins─â cu un ac la rochie, ╚Öal etc. 2. Scul─â a╚Öchietoare (tronconic─â sau prismatic─â) cu numero╚Öi din╚Ťi a╚Öeza╚Ťi dup─â ├«n─âl╚Ťime cresc─âtoare, care lucreaz─â prin tragere, ├«mpingere sau rotire; este utilizat─â la prelucrarea suprafe╚Ťelor interioare sau exterioare ale pieselor metalice.
broșa, broșez v. t. (intl.) a ancheta, a cerceta.

Broșa dex online | sinonim

Broșa definitie

Intrare: broșă
broșă substantiv feminin
Intrare: broșa
broșa verb grupa I conjugarea a II-a