Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru brizant

briz├ínt [At: DA ms / Pl: ~n╚Ťi, ~e / E: fr brisant] 1 a (D. explozive) A c─ârui combustie este at├ót de rapid─â, ├«nc├ót suflul gazelor produse poate distruge corpurile ├«nconjur─âtoare. 2 a (D. bombe) Care con╚Ťine un exploziv brizant (1). 3 smp Valuri care se sparg produc├ónd spum─â ╚Öi care semnaleaz─â ad├óncimea redus─â a apei sau prezen╚Ťa unui banc de nisip sau de pietri╚Ö.
BRIZ├üNT, -─é, brizan╚Ťi, -te, adj., s. m. 1. Adj. (Despre explozive) A c─ârui combustie este at├ót de rapid─â, ├«nc├ót suflul gazelor produse poate distruge corpurile ├«nconjur─âtoare; (despre bombe) care con╚Ťine un astfel de exploziv. 2. S. m. Val care se sparge cu putere, produc├ónd spum─â ╚Öi care semnaleaz─â ad├óncimea redus─â a apei sau prezen╚Ťa unui banc de nisip ori de pietri╚Ö. ÔÇô Din fr. brisant.
BRIZ├üNT, -─é, brizan╚Ťi, -te, adj., s. m. pl. 1. Adj. (Despre explozive) A c─ârui combustie este at├ót de rapid─â, ├«nc├ót suflul gazelor produse poate distruge corpurile ├«nconjur─âtoare; (despre bombe) care con╚Ťine un astfel de exploziv. 2. S. m. pl. Valuri care se sparg produc├ónd spum─â ╚Öi care semnaleaz─â ad├óncimea redus─â a apei sau prezen╚Ťa unui banc de nisip ori de pietri╚Ö. ÔÇô Din fr. brisant.
BRIZ├üNT, -─é, brizan╚Ťi, -te, adj. Care se sparge ├«n multe buc─â╚Ťi, ├«n urma exploziei interioare produse de un exploziv. Obuz brizant. BART, E. 117.
BRIZ├üNT, -─é, brizan╚Ťi, -te, adj. (Despre explozive) Care se descompune ├«ntr-un timp foarte scurt, dezvolt├ónd gaze sub presiune; (despre bombe) care con╚Ťine un astfel de exploziv. ÔÇô Fr. brisant.
briz├ínt1 adj. m., pl. briz├ín╚Ťi; f. briz├ínt─â, pl. briz├ínte
briz├ínt2 s. m., pl. briz├ín╚Ťi
briz├ínt adj. m., s. m., pl. briz├ín╚Ťi; f. sg. briz├ínt─â, pl. briz├ínte
BRIZ├üNT, -─é adj. Care se descompune ├«ntr-un timp foarte scurt, dezvolt├ónd gaze sub presiune. // s.m.pl. Valuri care se sparg ├«n apropierea ╚Ť─ârmului, lovindu-se de funduri pu╚Ťin ad├ónci sau de st├ónci. ÔÖŽ Obstacol, col╚Ť de st├ónc─â de care se izbesc valurile. [< fr. brisant].
BRIZ├üNT, -─é I. adj. (despre explozive) care se descompune ├«ntr-un timp foarte scurt, dezvolt├ónd faze sub presiune. II. s. m. 1. val care se rostogole╚Öte ╚Öi se sparge ├«n apropierea ╚Ť─ârmului. 2. st├ónc─â submarin─â de care se izbesc valurile. (< fr. brisant)
BRIZ├üNT1 ~t─â (~╚Ťi, ~te) (despre proiectile, bombe) Care se sparge ├«n multe buc─â╚Ťi ├«ntr-un timp scurt (ca urmare a combustiei extrem de rapide); cu proprietatea de a se sparge rapid ├«n multe buc─â╚Ťi. /<fr. brisant
BRIZ├üNT2 ~╚Ťi m. 1) mai ales la pl. Val care se sparge ├«n apropierea ╚Ť─ârmului, produc├ónd spum─â ╚Öi semnal├ónd ad├óncimea redus─â a apei sau prezen╚Ťa unui banc. 2) Obstacol de care se sparg valurile, izbindu-se. /<fr. brisant

Brizant dex online | sinonim

Brizant definitie

Intrare: brizant (adj.)
brizant adjectiv
Intrare: brizant (s.m.)
brizant substantiv masculin