13 definiții pentru brighidău
brighidắu sn [At: H X, 108 / V: ~deu, ~ idi ~, burghi ~, berghedắu, birghideu / Pl: ~daie și ~ dăie, ~ deie / E: ns cf mg fergetyii] 1 (Mol) Bătător1 folosit la bătutul produselor lactate Si: brai, berdedeu, drugă, ferdideu, litcă, mâtcă, perdideu, roată. 2 (Reg) Mai pentru bătut pământul. BRIGHIDẮU, brighidaie,
s. n. (
Reg.) Bătător1 (
2). –
Cf. magh. fergetyü „roată”.
BRIGHIDẮU, brighidaie,
s. n. (
Reg.) Bătător1 (
2). –
Cf. magh. fergetyü „roată”.
BRIGHIDẮU, brighidaie,
s. n. (
Mold.) Băț care are la unul din capete un disc cu mai multe găuri, servind la bătutul laptelui sau al smîntînei în putinei, ca să se aleagă untul; bătător, mîtcă.
BRIGHIDẮU, brighidaie,
s. n. (
Reg.) Bătător
(2). – Comp
magh. fergetyü „roată”.
brighidắu (
reg.)
s. n.,
art. brighidắul;
pl. brighidáie
brighidău s. n., art. brighidăul; pl. brighidáie BRIGHIDẮU ~áie n. pop. Parte a putineiului, în formă de băț, prevăzut cu o scândurică găurită la un capăt, cu care se bate smântâna pentru a alege untul; bătător. /<ung. fergetyü brighidău n. Mold. roata sau druga cu care ciobanii bat laptele închiegat. [Origină necunoscută].
ferchetéŭ și
-déŭ n., pl. eĭe (ung. fergetyö și förgetyü, roată cu dințĭ la moară, foraĭbăr, forditó și forgató, învîrtitor, d. fordítni și forgatni, a învîrti. V.
fîrgăŭ. Cp. cu vîrtelniță). Trans. Vîrteju caruluĭ. (V.
feleherț). – În Bucov.
ferdidéŭ, perdidéŭ și
berdedéŭ, în Mold.
berghedăŭ, birghidăŭ și
brighidăŭ, pl. ăĭe, jintălăŭ, mîtcă, un băț (c’o rotiță la un capăt) cu care se bate în budacă laptele închegat ca să se strîngă cașu saŭ în putineĭ ca să se aleagă untu (V.
braĭ și
cîrjă). Micĭog de prins racĭ. V.
drugă, tăujar, zăvodar. Brighidău dex online | sinonim
Brighidău definitie
Intrare: brighidău
brighidău substantiv neutru