Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

15 defini╚Ťii pentru brevet

brev├ęt sn [At: DA / Pl: ~e / E: fr brevet] 1 Document acordat de o autoritate (de stat) ╚Öi care d─â anumite drepturi Si: atestat, certificat, diplom─â, patent, (pfm) patalama. 2 (├Äs) ~ de inven╚Ťie Brevet (1) prin care se atest─â dreptul (exclusiv) de a exploata o inven╚Ťie.
BREV├ëT, brevete, s. n. Document oficial acordat de o autoritate (de stat) prin care se confer─â unei persoane o distinc╚Ťie, o calitate ├«n virtutea c─âreia are anumite drepturi speciale. Brevet de pilot. ÔŚŐ Brevet de inven╚Ťie = titlu oficial de protec╚Ťie pentru o inven╚Ťie (a unui produs, procedeu sau metod─â), care confer─â titularului s─âu un drept exclusiv de exploatare, pe durata de valabilitate a acestuia; patent─â. ÔÇô Din fr. brevet.
BREV├ëT, brevete, s. n. Document oficial acordat de o autoritate (de stat) prin care se confer─â unei persoane o distinc╚Ťie, o calitate ├«n virtutea c─âreia are anumite drepturi speciale. ÔŚŐ Brevet de inven╚Ťie = document pe care organul de stat competent ├«l elibereaz─â inventatorului sau persoanei c─âreia acesta i-a transmis drepturile sale ╚Öi prin care se recunoa╚Öte dreptul acestora de a exploata exclusiv inven╚Ťia un anumit timp; patent─â. ÔÇô Din fr. brevet.
BREV├ëT, brevete, s. n. Document eliberat de o autoritate de stat, prin care se recunoa╚Öte unei persoane autenticitatea unei inven╚Ťii (v. patent─â) sau prin care i se asigur─â anumite drepturi: (ast─âzi) de a pilota un avion, (mai demult) de a exercita o meserie (v. diplom─â, certificat) sau de a vinde b─âuturi alcoolice (v. licen╚Ť─â) ╚Öi alte produse monopolizate (╚Ťig─âri, tutun, c─âr╚Ťi de joc e╚Ťc.). A ob╚Ťinut brevetul de pilot. Ministerul i-a acordat un brevet pentru inven╚Ťia sa.
BREV├ëT, brevete, s. n. Document acordat de o autoritate de stat prin care i se recunoa╚Öte unei persoane autenticitatea unei inven╚Ťii sau se asigur─â anumite drepturi. Brevet de pilot. ÔÇô Fr. brevet.
brev├ęt s. n., pl. brev├ęte
brev├ęt s. n., pl. brev├ęte
BREV├ëT s. patent─â, (ast─âzi rar) licen╚Ť─â. (~ de inven╚Ťie.)
BREV├ëT s.n. Document, certificat, titlu dat de o autoritate (de stat) prin care i se recunoa╚Öte cuiva paternitatea unei inven╚Ťii sau i se asigur─â anumite drepturi; patent─â, licen╚Ť─â. [< fr. brevet].
BREV├ëT s. n. document cuprinz├ónd titlul, distinc╚Ťia, calitatea acordate de o autoritate (de stat) ╚Öi care presupune anumite drepturi. ÔÖŽ ~ de inven╚Ťie = document eliberat inventatorului de c─âtre organul de stat competent, prin care i se recunoa╚Öte dreptul de a exploata ├«n exclusivitate inven╚Ťia, un anumit timp; patent─â. (< fr. brevet)
BREV├ëT ~e n. Document oficial care permite de╚Ťin─âtorului s─â exercite anumite func╚Ťii. ~ de studii. ÔŚŐ ~ de inven╚Ťie document prin care un organ de stat competent confer─â autorului unei inven╚Ťii dreptul exclusiv de exploatare; patent. /<fr. brevet
brevet n. diplom─â, certificat eliberat de Stat celor ce autorizeaz─â a practic├á unele industrii sau profesiuni; brevet de inven╚Ťiune, dat inventatorului spre a autoriza proprietatea ╚Öi exploatarea descoperirii sale.
*brev├ęt n., pl. e (fr. brevet, d. bref, scrisoare). Certificat, diplom─â, ma─ş ales la militar─ş. Brevet de inven╚Ťiune, patent─â, diplom─â pe care guvernu o libereaz─â autorulu─ş une─ş inven╚Ťiun─ş or─ş descoperir─ş ca s─â-─ş asigure proprietatea ╚Öi exploatarea e─ş excluziv─â pe un anumit num─âr de an─ş.
BREVET s. patent─â, (ast─âzi rar) licen╚Ť─â. (~ de inven╚Ťie.)
BREVET DE APTITUDINE ╚śI LICEN╚Ü─é document eliberat de autorit─â╚Ťile aeronautice ale unui stat care confer─â ╚Öi certific─â o calificare a unei persoane ca personal navigant profesionist, particular sau sportiv. Valabilitatea licen╚Ťei variaz─â de la o ╚Ťar─â la alta, ├«n general acord├óndu-se pe un an de zile.

Brevet dex online | sinonim

Brevet definitie

Intrare: brevet
brevet substantiv neutru