Dicționare ale limbii române

2 intrări

15 definiții pentru bracare

bracáre sf [At: DEX2 / Pl: ~cări / E: fr braquage] Rotire a părții mobile a unor sisteme tehnice pentru a fi duse sau orientate într-o anumită poziție sau direcție.
BRACÁ, brachez, vb. I. Tranz. A îndrepta către un anumit punct sau într-o anumită direcție. – Din fr. braquer.
BRACÁRE s. f. Rotire a părții mobile a unor sisteme tehnice pentru a fi aduse sau orientate într-o anumită poziție ori direcție. – După fr. braquage.
BRACÁRE s. f. Rotire a părții mobile a unor sisteme tehnice pentru a fi aduse sau orientate într-o anumită poziție sau direcție. – După fr. braquage.
*bracá (a ~) vb., ind. prez. 3 bracheáză
bracáre s. f., g.-d. art. bracắrii
bracá vb., ind. prez. 1 sg. brachéz, 3 sg. și pl. bracheáză
bracáre s. f., g.-d. art. bracării
BRACÁ vb. I. tr. (Franțuzism) A îndrepta un obiect către un punct. ♦ (Tehn.) A orienta roțile directoare ale unui automobil pentru a vira. ♦ A înclina comenzile unui avion pentru viraj. ♦ intr. A întoarce, a vira. [P.i. 1 -chez, 3 -chează. / < fr. braquer].
BRACÁRE s.f. (Tehn.) Acțiunea de a braca și rezultatul ei; rotire a părții mobile a unor sisteme tehnice; bracaj. ♦ Înclinare a comenzilor unui avion pentru viraj. [< fr. braca].
BRACÁ vb. I. tr. 1. a îndrepta un obiect, un lucru către un punct. 2. a orienta roțile directoare ale unui automobil pentru a vira. ◊ a înclina comenzile unui aparat de zbor. II. intr. a întoarce (un vehicul), a vira. (< fr. braquer)
bracà v. a pune într’o direcțiune determinată: a braca un aparat (= fr. braquer).
*brachéz, a -á v. tr. (fr. braquer). Barb. Îndrept, ațintesc: a braca tunurile, binoclu.
bracá vb. I A întoarce ◊ „Dar nu-i nici o problemă. După 500 de metri bracați la dreapta și exact între snack-bar și rotiserie încep bungalow-urile de la motel!” R.l. 6 V 81 p. 2 (din fr. braquer; DN3)
BRACARE înclinarea suprafețelor de comandă ale unei aeronave – profundor, direcție, eleroane, compensator de efort, la anumite unghiuri în scopul obținerii manevrei dorite de pilot (întoarcere, viraj, tonou etc.).

Bracare dex online | sinonim

Bracare definitie

Intrare: braca
braca verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: bracare
bracare substantiv feminin