Dicționare ale limbii române

2 intrări

29 definiții pentru boxă

boxá [At: DEX2 / Pzi: ~ xez / E: fr boxer] 1 vi A practica boxul2. 2 vi A lupta după regulile boxului2. 3 vt A lovi ca la box2.
bóxă sf [At: DEX2 / Pl: ~xe / E: fr box] 1 Despărțitură de dimensiuni reduse în interiorul unui local, al unei încăperi, al unei case (pentru acuzați la tribunal, pentru o masă separată la restaurant etc.). 2 Despărțitură într-un grajd, făcută pentru un singur animal. 3 Compartiment amenajat la malul unei ape, care servește la parcarea ambarcațiunilor cu motor. 4 Ladă care servește la încărcarea și la descărcarea animalelor (de) pe o navă. 5 Incintă acustică. 6 Debara.
boxér2 sm [At: DN3 / Pl: ~i / E: fr boxer] Câine de pază puternic, cu pielea capului cutată și părul scurt și aspru.
BOXÁ, boxez, vb. I. Intranz. A practica boxul1, a lupta după regulile boxului1. ♦ Tranz. (Fam.) A lovi cu pumnii ca la box1. – Din fr. boxer.
BÓXĂ, boxe, s. f. 1. Despărțitură, compartiment de dimensiuni reduse în interiorul unui local, al unei încăperi, al unei case (pentru servicii auxiliare, depozitare etc.). ♦ Despărțitură într-un grajd, făcută pentru un singur animal. 2. Compartiment mic, despărțit de sala principală a unui restaurant; separeu. 3. Parte din sala unui tribunal, unde stau acuzații în cursul unui proces. 4. Compartiment amenajat la malul unei ape, care servește la parcarea ambarcațiunilor cu motor. ♦ Ladă care servește la încărcarea și la descărcarea animalelor (de) pe o navă. 5. Incintă acustică. – Din fr. box.
BOXÁ, boxez, vb. I. Intranz. A practica boxul1, a lupta după regulile boxului1. ♦ Tranz. (Fam.) A lovi cu pumnii ca la box. – Din fr. boxer.
BÓXĂ, boxe, s. f. 1. Despărțitură, compartiment de dimensiuni reduse, în interiorul unui local, al unei încăperi, al unei case (pentru acuzați la tribunal, pentru o masă separată la restaurant etc.). ♦ Despărțitură într-un grajd, făcută pentru un singur animal. ♦ Compartiment amenajat la malul unei ape, care servește la parcarea ambarcațiilor cu motor. ♦ Ladă care servește la încărcarea și la descărcarea animalelor (de) pe o navă. 2. (Fam.) Incintă acustică. – Din fr. box.
BOXÁ, boxez, vb. I. Intranz. A practica sportul boxului, a lupta după regulile boxului. ♦ Tranz. (Familiar) A lovi cu pumnii (ca la box).
BÓXĂ, boxe, s. f. Despărțitură, compartiment înăuntrul unui local (la tribunal pentru acuzați, la restaurant pentru mese separate). Luptele din februarie 1933 și procesul ceferiștilor – în cursul căruia tovarășul Gheorghiu-Dej a transformat boxa acuzaților într-o tribună de demascare- și acuzare a burgheziei și imperialismului – au stîrnit o puternică mișcare de solidaritate internațională. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2586. Grupul e condus la masa rezervată, spre dreapta, așezată oblic într-un fel de boxă. CAMIL PETRESCU, T. II 87. ♦ Despărțitură într-un adăpost de animale (în special de cai), pentru izolare. ♦ Compartiment mic în interiorul unui edificiu, destinat, unor servicii auxiliare. Pivniță cu două boxe.
BOXÁ, boxez, vb. I. Intranz. A practica sportul boxului; a lupta după regulile boxului. ♦ Tranz. (Fam.) A lovi cu pumnii, ca la box. – Fr. boxer (<engl.).
BÓXĂ, boxe, s. f. Despărțitură, compartiment înăuntrul unui local (pentru acuzați, la tribunal, pentru o masă separată, la restaurant). ♦ Despărțitură într-un grajd, pentru izolare. ♦ Compartiment mic în interiorul unei case, destinat unor servicii auxiliare. – Fr. boxe (<engl.).
boxá (a ~) vb., ind. prez. 3 boxeáză
bóxă s. f., g.-d. art. bóxei; pl. bóxe
boxá vb., ind. prez. 1 sg. boxéz, 3 sg. și pl. boxeáză
bóxă s. f., g.-d. art. bóxei; pl. bóxe
BOXÁ vb. (SPORT) (rar) a pugila.
BOXÁ1 vb. I. intr. A practica boxul. ♦ tr., refl. (Fam.) A (se) bate, a (se) lovi cu lovituri de pumni (ca la box). [< fr. boxer].
BOXÁ2 vb. I. tr. A împărți o încăpere în boxe. [< boxă].
BÓXĂ s.f. Compartiment în interiorul unei construcții, al unui local, al unei încăperi etc.; (spec.) despărțitură într-un grajd etc. pentru un singur animal. ♦ (Mar.) Ladă care servește la încărcarea și descărcarea animalelor pe o navă. [< engl., fr. box].
BOXÁ1 vb. I. intr. a practica boxul1 (1). II. tr. (fam.) a lovi cu pumnii (ca la box). (< fr. boxer)
BOXÁ2 vb. tr. a împărți o încăpere în boxe. (< boxă)
BÓXĂ s. f. 1. compartiment în interiorul unei construcții, al unui local, al unei încăperi. ◊ parte dintr-o sală de tribunal, în care iau loc acuzații în cursul proceselor. ◊ despărțitură într-un grajd. ◊ compartiment la malul unei ape pentru parcarea ambarcațiilor cu motor. 2. loc de refugiu pe marginea pistei de curse automobilistice pentru repararea rapidă a mașinilor. 3. ladă care servește la încărcarea-descărcarea animalelor pe o navă. 4. incintă acustică. (< fr. box)
A BOXÁ ~éz 1. intranz. 1) A practica boxul. 2) A fi angajat într-o luptă de box. 2. tranz. fam. A lovi cu pumnii ca la box. /<fr. boxer
BÓXĂ ~e f. Compartiment de dimensiuni reduse îngrădit sau izolat în interiorul unui local. /<fr. boxe
*bóxă f., pl. e (engl. box. V. busolă). Despărțitură a unuĭ cal în grajd orĭ a unuĭ acuzat la judecată.
*boxéz v. intr. (fr. boxer). Mă bat cu boxu. V. tr. Lovesc cu boxu. V. pumnesc.
BOXA vb. (SPORT) (rar) a pugila.
bóxă s. f. 1977 Incintă acustică v. autostop, casetofon (din engl. box; DEX-S)
boxe s. f. pl. sâni de femeie.

Boxă dex online | sinonim

Boxă definitie

Intrare: boxă
boxă substantiv feminin
Intrare: boxa
boxa verb grupa I conjugarea a II-a