Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

35 defini╚Ťii pentru box

box1 sm [At: HI, 120 / V: mops, mox / Pl: boc╚Öi / E: nct] (Adesea atributiv, pe l├óng─â ÔÇ×c├óineÔÇŁ) Ras─â de c├óini cu botul negru ╚Öi turtit folosi╚Ťi ╚Öi la v├ón─âtoare.
box2 sn [At: CONTEMPORANUL V, 204 / Pl: ~uri / E: fr boxe] 1 Sport ├«n care doi adversari lupt─â ├«ntre ei, pe ring, dup─â anumite reguli, cu pumnii ├«mbr─âca╚Ťi ├«n m─ânu╚Öi speciale Si: pugilistic─â, pugilat, pugilism. 2 Arm─â mic─â de atac, u╚Öor adaptabil─â la m├ón─â (alc─âtuit─â dintr-o bucat─â de metal ├«n form─â de patru inele ├«n care se introduc cele patru degete al─âturate ale m├óinii).
box3 sn [At: DEX2 / Pl: ~uri / E: fr box [-calf]] Piele de bovine prelucrat─â, din care se confec╚Ťioneaz─â fe╚Ťe de ├«nc─âl╚Ť─âminte ╚Öi diverse obiecte de marochin─ârie.
BOX2 s. n. Piele de bovine prelucrat─â, din care se confec╚Ťioneaz─â fe╚Ťe de ├«nc─âl╚Ť─âminte ╚Öi diverse obiecte de marochin─ârie. ÔÇô Din fr. box[-calf].
BOX1, (2) boxuri, s. n. 1. Sport ├«n care doi adversari lupt─â ├«ntre ei, pe ring, dup─â anumite reguli, cu pumnii ├«mbr─âca╚Ťi ├«n m─ânu╚Öi speciale; pugilistic─â, pugilism, pugilat. 2. Arm─â alb─â, alc─âtuit─â dintr-o plac─â de metal cu g─âuri pentru degete, zim╚Ťat─â ├«n exterior, cu care se atac─â ╚Ťin├ónd pumnul str├óns. ÔÇô Din fr. boxe.
BOX2 s. n. Piele de bovine prelucrat─â, din care se confec╚Ťioneaz─â fe╚Ťe de ├«nc─âl╚Ť─âminte ╚Öi diverse obiecte de marochin─ârie. ÔÇô Din fr. box[-calf].
BOX1 s. n. 1. Sport ├«n care doi adversari lupt─â ├«ntre ei, pe ring, dup─â anumite reguli, cu pumnii ├«mbr─âca╚Ťi ├«n m─ânu╚Öi speciale; pugilistic─â, pugilism, pugilat. 2. Arm─â alb─â, alc─âtuit─â dintr-o plac─â de metal cu g─âuri pentru degete ╚Öi cu o creast─â de sinuozit─â╚Ťi, cu care se atac─â ╚Ťin├ónd pumnul str├óns. ÔÇô Din fr. boxe.
BOX2 s. n. Piele de vi╚Ťel prelucrat─â, din care se fac fe╚Ťe de ├«nc─âl╚Ť─âminte. Ghete de box.
BOX1 s. n. Luptă cu pumnii între doi sportivi, efectuată cu mănuși speciale, după anumite reguli; pugilistică.
BOX1 s. n. 1. Lupt─â cu pumnii ├«ntre doi sportivi, efectuat─â cu m─ânu╚Öi speciale, dup─â anumite reguli; pugilistic─â. 2. Arm─â alc─âtuit─â dintr-o plac─â de metal cu g─âuri pentru degete cu care se atac─â cu pumnul str├óns. ÔÇô Fr. boxe (<engl.).
BOX2 s. n. Piele de vi╚Ťel prelucrat─â, din care se fac fe╚Ťe de ├«nc─âl╚Ť─âminte. ÔÇô Fr. box[-calf] (<engl.).
box1 (rasă de câini) s. m., pl. bocși
box2 (piele, sport) s. n.
box3 (arm─â) s. n., pl. b├│xuri
box (câine buldog) s. m., pl. bocși
box (piele de bovine, sport) s. n.
box (arm─â) s. n., pl. b├│xuri
BOX s. v. buldog, mops.
BOX s. (SPORT) pugilism, sportul cu mănuși, (rar) pugilat, pugilistică.
BOX1 s.n. 1. Lupt─â cu pumnii; pugilistic─â. 2. Arm─â alb─â, const├ónd dintr-o bucat─â de metal cu g─âuri pentru degete, cu care se atac─â ╚Ťin├ónd pumnul str├óns. [Pl. -xuri. / < engl. box, cf. fr. boxe].
BOX2 s.n. Piele de vi╚Ťel special t─âb─âcit─â, din care se fac pantofi, ghete etc. [Pl. -xuri. / < engl., fr. box-calf].
BOX1 s. n. 1. disciplin─â sportiv─â ├«n care doi adversari lupt─â ├«ntre ei cu pumnii; pugilistic─â. 2. arm─â alb─â const├ónd dintr-o bucat─â de metal cu g─âuri pentru degete, cu care se atac─â ╚Ťin├ónd pumnul str├óns. (< fr. boxe)
BOX2 s. n. piele de vi╚Ťel special t─âb─âcit─â, pentru pantofi, ghete etc. (< engl. box/-calf/)
box s. m. ÔÇô Piele de vi╚Ťel. Engl. box calf, de la o marc─â de piele american─â, pe la 1890, care reprezenta un vi╚Ťel (calf) ├«ntr-o lad─â (box). Acela╚Öi cuv├«nt engl., prin intermediul fr. boxe, a dat ├«n rom. box─â, s. f. (compartiment).
box s. m. ÔÇô Sport ├«n care doi adversari se lupt─â pe ring. Engl. box, prin intermediul fr. boxe. ÔÇô Der. boxer, s. m., din fr. boxeur (uneori se scrie ca ├«n fr.).
BOX1 n. Gen de lupt─â sportiv─â ├«ntre doi atle╚Ťi care se bat cu pumnii ├«mbr─âca╚Ťi ├«n m─ânu╚Öi speciale, respect├ónd strict anumite reguli; pugilism. /<fr. boxe, engl. box
BOX2 n. Piele de bovine special t─âb─âcit─â, folosit─â pentru confec╚Ťionarea fe╚Ťelor la ├«nc─âl╚Ť─âminte. /<fr., engl. box
box n. 1. instrument de luptat cu pumnii la Englezi; 2. buldog.
*1) box m., pl. c╚Ö─ş (d. mops). Mops mare, buldog, c├«ne scund, gros ╚Öi sup─âr─âc─şos.
*2) box n., pl. ur─ş (fr. boxe, pugilat ├«n Anglia, d. to box, a se pumni). Pugilat, b─âta─şe cu pumni─ş. Un fel de arm─â metalic─â ├«n care intr─â degetele ╚Öi care serve╚Öte la lovit ca cu pumnu.
*3) box, boax─â adj., pl. boc╚Ö─ş, boaxe (d. box 1). Fam. Cu fa╚Ťa ca un buldog: om box, fa╚Ť─â boax─â.
box s. v. BULDOG. MOPS.
BOX s. (SPORT) pugilism, sportul cu mănuși, (rar) pugilat, pugilistică.
box s. n. (anglicism) Cutie (de ╚Ťig─âri) ÔŚŐ ÔÇ×[...] era vorba despre amenzi aplicate ├«n dolari unor nave str─âine (pe l├óng─â prea obi╚Önuitele pe╚Öche╚Öuri ├«n natur─â: box-uri de ┬źKent┬╗, whisky etc.), sume din care doar o p─ârticic─â intra ├«n vistieria ╚Ť─ârii [...]ÔÇŁ R.l. 10 X 91 p. 5 (din engl. box; DEX, DN3 ÔÇô alte sensuri)
box, boxuri, s.n. ÔÇô (reg.) 1. Piele de vi╚Ťel special t─âb─âcit─â, din care se fac fe╚Ťele de ├«nc─âl╚Ť─âminte. 2. (prin extensie) Crem─â de pantofi. ÔÇô Din eng. box calf, de la o marc─â de piele american─â, pe la 1890, care reprezenta un vi╚Ťel (calf) ├«ntr-o lad─â (box) (DER); din fr. boxe (DELR).

Box dex online | sinonim

Box definitie

Intrare: box (câine; -cși)
box câine; -cși substantiv masculin
Intrare: box (arm─â; -uri)
box arm─â; -uri substantiv neutru
Intrare: box (adj.)
box adj.