Dicționare ale limbii române

2 intrări

25 definiții pentru boston

bostón1 sn [At: DN2 / A: bóston / Pl: ~oane / E: fr boston] 1 Vals cu mișcări lente. 2 Joc de cărți nedefinit mai îndeaproape. 3 Melodie a bostonului (1).
bóston2 sn [At: DN2 / Pl: ~oane / E: ger Boston (presse)] Presă manuală pentru imprimarea cărților de vizită, a ferparurilor, a afișelor de format redus.
BÓSTON2 s. n. Presă manuală pentru imprimarea cărților de vizită, a ferparurilor, a afișelor de format redus. – Din germ. Boston[presse].
BÓSTON1, bostonuri, s. n. 1. Dans lent, asemănător valsului; melodie după care se execută acest dans. 2. Numele unui joc de cărți. [Acc. și: bostón] – Din fr. boston.
BOSTÓN1 s. n. 1. Vals cu mișcări lente. 2. Numele unui joc de cărți. [Acc. și: bóston] – Din fr. boston.
BÓSTON2 s. n. Presă manuală pentru imprimarea cărților de vizită, a ferparelor, a afișelor de format redus. – Din germ. Boston[presse].[1]
BOSTÓN s. n. 1. (Ieșit din uz) Numele unui vals cu mișcări lente. 2. Presă plană de imprimat, de dimensiuni mici, întrebuințată pentru tipărituri de format redus.
BOSTÓN1 s. n. Vals cu mișcări lente. [Acc. și: bóston] – Fr. boston.
BÓSTON2 s. n. Presă mică de imprimat tipărituri de format redus. – Germ. Boston[presse].
bóston1 (vals, joc de cărți) s. n., pl. bóstonuri
Bóston (nume de loc) (engl.) s. propriu n.
bóston2 (presă tipografică) s. n.
bostón/bóston (vals, joc de cărți) s. n.
bostón (presă tipografică) s. n.
BÓSTON1 s.n. 1. Gen pianistic în jaz, constând dintr-o alternanță a notelor joase cu acordurile pe care acestea le susțin. 2. Dans mai lent decât valsul; vals lent; melodia acestui dans. [< fr. boston, cf. Boston – oraș în Statele Unite].
BOSTÓN2 s.n. (Poligr.) Presă de imprimat mică și plană. [< germ. Boston(presse)].
BÓSTON1/BOSTÓN s. n. 1. dans lent asemănător valsului, de proveniență americană; melodia corespunzătoare. 2. gen pianistic în jaz, prin alternanță a notelor joase cu acordurile pe care acestea le susțin. 3. joc de cărți. (< fr. boston)
BOSTÓN2 s. n. presă de imprimat, mică și plană. (< germ. Boston/presse/)
bóstón (-oáne), s. n. – Vals cu mișcări lente. De la Boston, prin intermediul fr. boston. – Der. bostona, vb. (a dansa boston).
BOSTÓN n. 1) Dans lent, asemănător cu valsul, caracterizat prin mișcări separate. 2) Melodie după care se execută acest dans. [Acc. și bóston] /<fr. boston
boston n. 1. un fel de joc în cărți cu 4 persoane și cu 52 de cărți; 2. un fel de dans; 3. petrecere de dans după amiazi.
Boston n. oraș și port important în Statele-Unite din America: 750.000 loc. Patria lui Franklin.
*bostón n., pl. oane (fr. boston, d. numele orașuluĭ american Boston, unde se zice că s’a inventat acest joc de cărțĭ în timpu unuĭ faĭmos asediu [1775-1776]). Un joc de cărțĭ între 4 inșĭ cu 52 de cărțĭ. Valsu în treĭ pașĭ dansat lin și elegant.
boston 1. Variantă a valsului*, de proveniență americană, apărută în Europa la sfârșitul sec. 19; muzica b. este mai lentă decât a valsului. 2. V. stride.
BOSTON [bɔstn], oraș în NE S.U.A., pe țărmul Oc. Atlantic, centru ad-tiv al statului Massachusetts; 4,1 mil. loc. (1988, cu suburbiile Lawrence, Salem, Cambridge, Lynn, Somerville, Everett ș.a.). Mare centru comercial și financiar al țării și pr. port în NE S.U.A (20,6 mil. t, 1990). Aeroport internațional (Logan). Metrou. Constr. de mașini, aparataj electrotehnic, fotografic (sediul firmti „Polaroid”), produse chim., mase plastice, constr. navale, țesături și conf., piel. și încălț., ind. alim. Universitățlie Harvard (1636) și B. (1839). Institutul Tehnologic din Masachusetts (1904). Acad. de Științe și Arte. Muzee. Întemeiat în 1630. Aici, la 16 dec. 1773, cetățeni travestiți în indieni au distrus o mare cantitate de ceai, manifestîndu-și astfel nemulțumirea față de măsurile protecționiste ale autorităților engleze („Partida de ceai de la B.”); a constituit unul dintre episoadele premergătoare Războiului de Independență a Coloniilor Engleze din America de Nord.

boston definitie

boston dex

Intrare: boston
boston substantiv neutru
  • pronunție: b'oston, bost'on
Intrare: Boston
Boston