Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

18 defini╚Ťii pentru bon

bon2 sn vz boan─â
bon1 sn [At: I. IONESCU, D. 304 / V: (rar) bun / Pl: ~uri / E: fr bon] 1 (╚ś├«s ÔÇô de tezaur) Obliga╚Ťie emis─â de stat pentru sume ├«mprumutate pe termen scurt, pentru care statul pl─âte╚Öte dob├ónd─â. 2 Bilet provizoriu pe baza c─âruia se elibereaz─â o marfa, un bun etc. Si: chitan╚Ť─â. 3 H├órtie de valoare emis─â de stat sau de o institu╚Ťie financiar─â recunoscut─â de stat.
BON, bonuri, s. n. 1. Bilet provizoriu care confer─â de╚Ťin─âtorului s─âu dreptul de a primi sau de a beneficia de ceva. ÔÖŽ Not─â de plat─â pe baza c─âreia se achit─â m─ârfuri sau servicii. 2. H├órtie de valoare emis─â de stat sau de o institu╚Ťie financiar─â recunoscut─â de stat. ÔŚŐ Bon de tezaur = obliga╚Ťie emis─â de stat pentru sumele ├«mprumutate pe termen scurt ╚Öi pentru care statul pl─âte╚Öte dob├ónd─â. ÔÇô Din fr. bon.
BON, bonuri, s. n. 1. Bilet provizoriu pe baza c─âruia se elibereaz─â o marf─â, un bun etc. 2. H├órtie de valoare emis─â de stat sau de o institu╚Ťie financiar─â recunoscut─â de stat. ÔŚŐ Bon de tezaur = obliga╚Ťie emis─â de stat pentru sumele ├«mprumutate pe termen scurt ╚Öi pentru care statul pl─âte╚Öte dob├ónd─â. ÔÇô Din fr. bon.
BON, bonuri, s. n. 1. Dovad─â provizorie care confer─â de╚Ťin─âtorului dreptul de a ridica o marf─â, un obiect ├«ncredin╚Ťat spre p─âstrare sau alte valori. Bon de materiale. Ôľş Bon de cartel─â = fiecare dintre cupoanele in care este ├«mp─âr╚Ťit─â o cartel─â de alimente sau de ├«mbr─âc─âminte. Bon de ├«nc─âl╚Ť─âminte. ÔÖŽ Not─â de plat─â ├«n magazine cu care cump─âr─âtorul achit─â marfa la cas─â. 2. (├Än or├«nduirea capitalist─â) H├«rtie de valoare emis─â de stat sau de o institu╚Ťie financiar─â recunoscut─â de stat. Bon de tezaur = obliga╚Ťie emis─â de Ministerul Finan╚Ťelor, reprezent├«nd un ├«mprumut pe termen scurt, cu dob├«nd─â. Bon de cas─â = bilet scris, folosit ├«n opera╚Ťiile de cas─â, care d─â dreptul la ridicarea sumei de bani ├«nscrise pe el.
BON, bonuri, s. n. 1. Dovad─â provizorie care confer─â de╚Ťin─âtorului dreptul de a ridica o marf─â, un obiect ├«ncredin╚Ťat spre p─âstrare sau alte valori. ÔÖŽ Not─â pe baza c─âreia cump─âr─âtorul achit─â ╚Öi ridic─â marfa ├«ntr-un magazin. 2. (├Än or├ónduirea capitalist─â) H├órtie de valoare emis─â de stat sau de o institu╚Ťie financiar─â recunoscut─â de stat. ÔŚŐ Bon de tezaur = obliga╚Ťie emis─â de Ministerul Finan╚Ťelor, reprezent├ónd un ├«mprumut pe termen scurt, cu dob├ónd─â. ÔÇô Fr. bon.
bon s. n., pl. b├│nuri
bon s. n., pl. b├│nuri
BON s.n. 1. Dovad─â, ├«nscris (cu caracter provizoriu) care autorizeaz─â pe de╚Ťin─âtor s─â primeasc─â ceva. ÔÖŽ Not─â de plat─â cu care se achit─â marfa la casa unui magazin. 2. H├órtie de valoare emis─â de stat sau de o institu╚Ťie bancar─â. [< fr. bon].
BON s. n. 1. dovad─â, ├«nscris care autorizeaz─â pe de╚Ťin─âtor s─â primeasc─â ceva; not─â de plat─â cu care se achit─â o marf─â etc. 2. ~ de tezaur = titlu de credit emis de stat pentru atragerea de fonduri private. (< fr. bon)
bon (b├│nuri), s. n. ÔÇô Bilet pe baza c─âruia se elibereaz─â un bun, o marf─â etc. Fr. bon. ÔÇô Der. (din fr.) bonifica, vb.; bonifica╚Ťie, s. f.
BON ~uri n. 1) Document care d─â de╚Ťin─âtorului dreptul s─â primeasc─â suma indicat─â pe el sau s─â procure anumite lucruri. 2) Not─â (de plat─â) cu care se achit─â sau se ridic─â marfa ├«ntr-un magazin. 3) fin. H├órtie de valoare, emis─â de stat sau de o institu╚Ťie bancar─â. * ~ de tezaur obliga╚Ťie emis─â de stat pentru a ob╚Ťine ├«mprumuturi (cu dob├ónd─â) de la cet─â╚Ťeni sau de la b─ânci. /<fr. bon
bon n. 1. bilet care autorizeaz─â a primi ceva; 2. pl. efecte publice: bonuri de tezaur.
*bon n., pl. ur─ş (fr. bon, adic─â ÔÇ×bun de plat─âÔÇŁ). Bilet pin care se acord─â o autorizare de plat─â, de predare: bon de proviziun─ş. Efect public, h├«rtie de valoarea une─ş institu╚Ťiun─ş financiare. Bon de tezaur, bon al case─ş statulu─ş.
BON, religie prebudist─â din Tibet, promov├«nd practici animiste ╚Öi ╚Öamaniste. Supravie╚Ťuie╚Öte ├«nc─â ├«n r├«ndurile oamenilor simpli.
BON (< fr.) s. n. Document (cu valabilitate limitat─â ├«n timp) care confer─â de╚Ťin─âtorului s─âu dreptul de aprimi ceva sau de a beneficia de ceva; not─â de plat─â pe baza c─âreia se achit─â m─ârfuri sau servicii ÔÖŽ B. de lucru = document pe baza c─âruia se execut─â o lucrare ╚Öi care serve╚Öte la eviden╚Ťa muncii prestate, precum ╚Öi la calculul pl─â╚Ťii cuvenite pentru ea. ÔÖŽ Bonuri de tezaur = titluri de ├«mprumut (purt─âtoare de dob├«nd─â) emise de ministerul finan╚Ťelor sau de tezaur pentru a ob╚Ťine fonduri de la cet─â╚Ťeni sau de la b─ânci, ├«n vederea acoperirii unor goluri bugetare. ÔÖŽ Bonuri de cas─â = titluri emise mai ales de ├«ntreprinderi sau de b─ânci pentru procurarea de fonduri pe termen scurt. Dup─â natura emisiunii, publice sau private, exist─â b. la purt─âtor sau la ordin. B. de c. au acela╚Öi regim fiscal ca al obliga╚Ťiunilor. ÔÖŽ B. de subscrip╚Ťie = titluri ata╚Öate obliga╚Ťiunilor, conferind dreptul subscrierii acelei obliga╚Ťiuni unei ac╚Ťiuni. Condi╚Ťiile de subscriere s├«nt stabilite de la ├«nceput. Dac─â bonul este separat de obliga╚Ťiune face obiectul unei cota╚Ťii separate.
BON (RAS AT-Tß┐ĹB), cap ├«n N Africii, pe coasta de NE a Tunisiei, situat la 37┬░05ÔÇ▓ lat. N ╚Öi 11┬░03ÔÇ▓ long. E.
BON, -A. 1. Bon, Vlahus (Vlah PB); ÔÇô act. (Jiul ard); Bon/e b. (Ard); -ea fam. (Viciu 15; AO XVII 307); -escu (Puc); n. marital: Bonoaia (B─âl VI). 2. Bona f. (pe un pomelnic din Bucure╚Öti); ÔÇô fam., act. 3. Bona╚Ö ard. (Pa╚Ö), cf. ╚Öi etimologiile date acolo de Pa╚Öca. 4. Boanea (Mo╚Ť); Boneu (Viciu 15). 5. Bonoiu, Gr., act.

Bon dex online | sinonim

Bon definitie

Intrare: bon
bon substantiv neutru
Intrare: Bon
Bon