Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru bolovăni

bolovăní [At: DELAVRANCEA, S. 64 / V: (reg) -lohă-, -lăhă- / Pzi: ~nesc / E: bolovan] 1 vt A împrejmui cu bolovani (2). 2 vt (D. ochi) A holba. 3 vr (Mol; Buc; d. sâni și ugere) A se umfla. 4 vr A se inflama. 5 vr (D. nori) A se îngrămădi.
BOLOVĂNÍ, bolovănesc, vb. IV. Refl. (Rar, despre nori) A se îngrămădi ca niște bolovani. ♦ Tranz. (În expr.) A bolovăni ochii = a holba, a căsca ochii. – Din bolovan.
BOLOVĂNÍ, bolovănesc, vb. IV. Refl. (Rar, despre nori) A se îngrămădi ca niște bolovani. ♦ Tranz. (În expr.) A bolovăni ochii = a holba, a căsca ochii. – Din bolovan.
BOLOVĂNÍ, bolovănesc, vb. IV. Refl. A se îngrămădi, a forma grămezi (ca bolovanii). Acușica era senin, fără pic de nori, și deodată se bolovăniră nori negri cum e catranul, că se-ntunecă ca noaptea. DELAVRANCEA, A. ♦ Tranz. (În expr.) A bolovani ochii = a holba, a zgîi, a căsca ochii. Își bolovani ochii de-a dreapta și de-a stingă și se trase cu necaz de mustăți. PAS, L. I 13. Roșu numără banii, bolovăni ochii la negustor și-i spuse: Mă credeai strein, prietene, de vrei să mă jupoi de atîtea parale? VISSARION, B. 295.
BOLOVĂNÍ, bolovănesc, vb. IV. Refl. A se îngrămădi. Norii se bolovănesc. ♦ Tranz. (În expr.) A bolovăni ochii = a holba, a căsca ochii. – Din bolovan.
bolovăní (a ~) (rar) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. bolovănésc, imperf. 3 sg. bolovăneá; conj. prez. 3 să bolovăneáscă
bolovăní vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. bolovănésc, imperf. 3 sg. bolovăneá; conj. prez. 3 sg. și pl. bolovăneáscă
BOLOVĂNÍ vb. v. bulbuca, căsca, holba, inflama, îngrămădi, mări, umfla, zgâi.
A BOLOVĂNÍ ~ésc tranz. A bate cu pietre, cu bolovani. /Din bolovan
A SE BOLOVĂNÍ se ~ésc intranz. (despre nori) A se strânge grămadă (ca niște bolovani). /Din bolovan
bolovănì v. 1. a deschide ochii mai mari decât cum sunt; 2. a se strânge în grămezi mari: norii se bolovănesc și se sparg pe loc.
bolovănésc (vest) și -hănésc (est) v. refl. (d. bolovan). Mă adun, mă strîng: noriĭ se bolovănesc (Delv.). Mă unflu la uger din cauza nemulgeriĭ orĭ a nesugeriĭ: vaca s’a bolovănit. V. tr. A bolovăni ochiĭ (Isp.), a holba ochiĭ. – La Zanf. Scatiu, 128, Bibl. p. toțĭ: bătrânu bolocănea ochiĭ.
bolovăni vb. v. BULBUCA. CĂSCA. HOLBA. INFLAMA. ÎNGRĂMĂDI. MĂRI. UMFLA. ZGÎI.

Bolovăni dex online | sinonim

Bolovăni definitie

Intrare: bolovăni
bolovăni verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a