Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru boldi

bold├ş [At: ALECSANDRI, T. 747 / Pzi: ~desc / E: bold] 1 vt (Trs; Ban) A ├«mboldi. 2 vt (Mol; Buc) A holba ochii. 3-4 vri A privi cu ├«ncordare. 5 vr (Fig) A se certa.
BOLD├Ź, boldesc, vb. IV. Tranz. (Reg.) 1. A ├«mboldi. 2. A c─âsca, a holba, a zg├ói ochii. ÔÖŽ Refl. A privi cu ├«ncordare. ÔÇô Din bold.
BOLD├Ź, boldesc, vb. IV. Tranz. (Reg.) 1. A ├«mboldi. 2. A c─âsca, a holba, a zg├ói ochii. ÔÖŽ Refl. A privi cu ├«ncordare. ÔÇô Din bold.
BOLD├Ź, boldesc, vb. IV. (Mold.) 1. Tranz. (Cu privire la ochi; urmat de determin─âri introduse prin prep. ┬źla┬╗ sau, mai rar, ┬źasupra┬╗) A c─âsca, a holba, a zg├«i. Ionu╚Ť ie╚Öi ├«n larg ╚Öi-╚Öi boldi ochii asupra: acestei lumi nou─â peste care fulguiau lin trandafiri de zori. SADOVEANU, F. J. 446; C─âpitanul boldi, la Andrei ni╚Öte ochi de taur. HOGA╚ś, 92. Ce stai acolo ├«nfipt ca un butuc ╚Öi bolde╚Öti ochii la mine? ALECSANDRI. T. 747. ÔŚŐ (Neobi╚Önuit, complementul indic─â privirea) ╚śi ├«╚Öi boldea nedumerit privirea. TOMA, C. V. 349 2. Refl. A privi cu ├«ncordare, a se uita ╚Ťint─â (undeva, la cineva sau la ceva). Lumea s-a boldit de uimire ╚Öi nea╚Öteptare. POPA, V. 217.
BOLD├Ź, boldesc, vb. IV. (Reg.) Tranz. 1. A c─âsca, a holba, a zg├ói ochii. ÔÖŽ Refl. A privi cu ├«ncordare. 2. A ghionti, a ├«mpinge. ÔÖŽ Fig. A ├«ndemna, a ├«mboldi. ÔÇô Din bold.
bold├ş (a ~)^ (reg.) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. bold├ęsc, imperf. 3 sg. bolde├í; conj. prez. 3 s─â bolde├ísc─â
bold├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. bold├ęsc, imperf. 3 sg. bolde├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. bolde├ísc─â
BOLD├Ź vb. v. bulbuca, c─âsca, holba, ├«mboldi, m─âri, umfla, zg├ói.
A BOLD├Ź ~├ęsc tranz. 1) v. A ├ÄMBOLDI. 2) (ochii) A deschide larg, privind ├«ncordat; a zg├ói; a holba. /Din bold
A SE BOLD├Ź m─â ~├ęsc intranz. A se uita cu ochii larg deschi╚Öi ╚Öi a╚Ťinti╚Ťi ├«ntr-un punct fix. /Din bold
bold├Č v. 1. a ├«mpunge cu boldul; 2. a ├«mpinge cu cotul; 3. fig. a ├«ndemna; 4. a a╚Ťinti: ce bolde╚Öti ochii la mine? AL.
bold├ęsc v. tr. (d. bold). Holbez (boloc─ânesc) ochi─ş, m─â uit speriat. V. refl. M─â uit furios: a te bold─ş la cineva. Ban. ├Ämboldesc.
boldi vb. v. BULBUCA. CĂSCA. HOLBA. ÎMBOLDI. MĂRI. UMFLA. ZGÎI.

Boldi dex online | sinonim

Boldi definitie

Intrare: boldi
boldi verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a