Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru bogasiu

bogasíu sn [At: (a. 1588) ap. CUV. D. BĂTR. I, 201 / V: -aciu, -ie sf, -in, -găzie sf, po- / Pl: (rar) -ri / E: tc bogasi] (Înv) 1-2 Stofa sau pânză fină importată din Orient și folosită, mai ales, la căptușeli. 3-4 Bucată de bogasiu (1-2).
BOGASÍU, bogasiuri, s. n. (Înv.) Stofă sau pânză fină importată din Orient și întrebuințată mai ales pentru căptușeli. – Din tc. bogası.
BOGASÍU, bogasiuri, s. n. (Înv.) Stofă sau pânză fină importată din Orient și întrebuințată mai ales pentru căptușeli. – Din tc. bogası.
BOGASÍU s. n. (Învechit) Stofă sau pînză scumpă, în culori și cu lustru, care se importa din Orient și se întrebuința mai ales la căptușitul hainelor. O fermenea... căptușită cu bogasiu roșu... sta pe scara caselor marelui postelnic. FILIMON, C. 43.
BOGASÍU s. n. (Înv.) Stofă sau pânză scumpă care se importa din Orient și se întrebuința mai ales pentru căptușeli. – Ngr. bogası.
bogasíu (înv.) s. n., art. bogasíul; pl. bogasíuri
bogasíu s. n., art. bogasíul; pl. bogasíuri
bogasíu s. m. – Pînză groasă. – Var. bogasie, bogasan. Mr. buhasie. Tc. bogasi (Șeineanu, II, 55; Lokotsch 324; REW 1188); cf. ngr. μποϰασί, bg. bocasija, it. boccasino, fr. boucassin, sp. bocací. Der. bogasier, s. m. (negustor de textile); bogasierie, s. f. (prăvălie; textile).
BOGASÍU ~ri n. 1) Stofă fină importată în trecut din Orient și folosită mai ales pentru căptușeli. 2) la pl. Sorturi ale acestei țesături. /<turc. bogasi
bogasiu n. materie colorată și lustruită: șalvari de bogasiu. [Turc. BOGASY].
bogasíŭ n., pl. urĭ (turc. bogasy, buhasy, id., de unde și ngr. bogasi, buhasi, sp. bocaci, bocacin, fr. boucassin; pol. bogazya, ung. bagazia). Vechĭ. Un fel de pînză colorată care se întrebuința la căptușit ș.a. – Și bogasie, f. și bogaciŭ, bogacin și pogasiŭ.

Bogasiu dex online | sinonim

Bogasiu definitie

Intrare: bogasiu
bogasiu substantiv neutru