BOCÍ, bocesc,
vb. IV.
1. Intranz. A plînge cu vaiete și strigăte. Toader îi tot aținea calea [fetei], ba o dată i-a făcut și vînt, de fata a început să bocească. REBREANU, R. II 137. Femeia lui, cum îl vede, începe a boci și a zice: Vai de mine și de mine, bărbate, ce-am pățit. CREANGĂ, P. 176. Ian auzi cum se bocesc toți nenorociții prinși în codru de Mama Pădurii! ALECSANDRI, T. I 421.
Refl. Trei zile s-a bocit umblînd aiurită pe mal, ștrigîndu-și într-una odorul pe nume. VLAHUȚĂ, O. A. 428. O dată încep ele a se boci înădușit și a se bate cu pumnii peste cap, însă fără nici un folos. CREANGĂ, P. 174.
2. Tranz. A plînge cu bocete după un mort; a jeli. S-adune vecini... Pe fată s-o plîngă Și să mi-o bocească. COȘBUC, P. II 151. Alei! dragă, de ești viu, Spune mamei, ca s-o știu, Iar de nu, să te bocesc. ALECSANDRI, P. P. 137. Nora o boci așa de frumos, incit mai tot satul zicea: mîndru o mai bocește noră-sa. ȘEZ. IV 150. ◊
Absol. [Peste sicriu] bocește-o babă. LESNEA, C. D. 55.
bocí (bocésc, bocít), vb. –
1. A se plînge, a se jelui. –
2. A cînta bocete la înmormîntare.
Lat. *vōcῑre, care pare a fi o confuzie a lui vōcem cu vāgῑre;
cf. *vōceāre, de unde
it. bociare „a publica”,
gal. abujar „a zăpăci cu strigăte”,
port. bocear „a vorbi, a striga” (Parodi, Rom., XVII, 52). Schimbarea de
conj. ar putea fi tîrzie, și datorată
conjug. sale incoative. După Pușcariu 208 și DAR, ar deriva direct din boace, formă locală a lui voce, astăzi pe cale de dispariție; însă acestă ipoteză pare mai puțin credibilă,dacă se iau în vedere redusa răspîndire și vitalitate a lui boace, și absența formei corespunzătoare a voci.
Der. boceală,
s. f. (plînset, lamentație); bocet,
s. n. (plîns zbuciumat, vaiet; cîntare de mort, lamentație improvizată),
der. de la
vb., ca plînset, rîset, strigăt, țipăt de la
vb. respective (Giuglea, Concordances, 19, propune un
lat. *vōcĭtum, care nu pare indispensabil); bocitor,
adj. (care bocește); bocitoare,
s. f. (femeie care se îndeletnicește cu bocitul la înmormîntări). Din
rom. provine
sb. bočitise „a certa” (Cihac, I, 26).
bocésc v. intr. și tr. (d. boace, voce [azi numai în Mac.]; vit. boce, sard. boghe, pv. botz, fr. voix, sp. pg. voz, d. lat. vox, vocis, voce. D. rom. vine sîrb. bočiti se, a se certa). Plîng cu voce: a boci la mormînt, a boci pe cineva.