Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

18 defini╚Ťii pentru bluza

bluz├í vti [At: DEX2 / Pzi: ~z├ęz / E: dr bluzat] 1-2 A face s─â devin─â (sau a deveni) bluzat.
blúză sf [At: DA ms / Pl: ~ze / E: fr blouse] 1 Îmbrăcăminte (largă și) ușoară, asemănătoare cu o cămașă. 2 Haină de serviciu pentru militari, ce înlocuiește vestonul. 3 Haină ușoară de muncă purtată de lucrători deasupra altor haine. 4 (înv; îs) ~ albastră Lucrător.
BLUZ├ü, pers. 3 bluzeaz─â, vb. I. Tranz. ╚Öi refl. A face s─â devin─â sau a deveni bluzat. ÔÇô Din bluzat (derivat regresiv).
BL├ÜZ─é, bluze, s. f. ├Ämbr─âc─âminte pentru partea superioar─â a corpului, asem─ân─âtoare cu o c─âma╚Ö─â b─ârb─âteasc─â. ÔÇô Din fr. blouse.
BLUZ├ü, pers. 3 bluzeaz─â, vb. I. Tranz. ╚Öi refl. A face s─â devin─â sau a deveni bluzat. ÔÇô Din bluzat (derivat regresiv).
BL├ÜZ─é, bluze, s. f. ├«mbr─âc─âminte pentru partea superioar─â a corpului, asem─ân─âtoare cu o c─âma╚Ö─â b─ârb─âteasc─â. ÔÇô Din fr. blouse.
BL├ÜZ─é, bluze, s. f. 1. Obiect de ├«mbr─âc─âminte femeiasc─â, f─âcut din p├«nz─â, m─âtase etc., care ├«mbrac─â partea de sus a corpului p├«n─â la talie. 2. Hain─â purtat─â de militari vara. 3. ├Ämbr─âc─âminte de protec╚Ťie purtat─â de muncitori ├«n timpul lucrului. Ce-i de f─âcut? relu─â cel cu bluz─â ro╚Öie. CAMILAR, TEM. 100. Bluza albastr─â ╚Öi imineii din picioare ├«i schimba o dat─â cu ├«nceputul toamnei. DUN─éREANU, N. 16.
BL├ÜZ─é, bluze, s. f. Obiect de ├«mbr─âc─âminte care ├«mbrac─â partea de sus a corpului, p├ón─â la talie. ÔÖŽ Hain─â purtat─â vara de militari. ÔÖŽ ├Ämbr─âc─âminte de protec╚Ťie purtat─â de muncitori ├«n timpul lucrului. ÔÇô Fr. blouse.
bl├║z─â s. f., g.-d. art. bl├║zei; pl. bl├║ze
bluzá vb., ind. prez. 3 sg. bluzeáză
bl├║z─â s. f., g.-d. art. bl├║zei; pl. bl├║ze
BL├ÜZ─é s.f. 1. Obiect de ├«mbr─âc─âminte, lung p├ón─â la br├óu, de obicei cu m├óneci, pe care ├«l poart─â mai ales femeile. 2. Hain─â de p├ónz─â pe care o poart─â militarii vara ├«n locul vestonului. ÔÖŽ Hain─â de protec╚Ťie purtat─â de muncitori ├«n timpul lucrului. [< fr. blouse].
BLUZÁ vb. tr. a umfla, a lărgi în talie corsajul unei rochii, ca o bluză. (< fr. blouser)
BL├ÜZ─é s. f. 1. obiect de ├«mbr─âc─âminte, lung p├ón─â la br├óu, cu m├óneci, pe care ├«l poart─â femeile. 2. hain─â de p├ónz─â pe care o poart─â militarii vara, ├«n locul vestonului. ÔŚŐ hain─â de protec╚Ťie purtat─â de muncitori ├«n timpul lucrului. (< fr. blouse)
bl├║z─â (bl├║ze), s. f. ÔÇô ├Ämbr─âc─âminte ca o c─âma╚Ö─â b─ârb─âteasc─â. Fr. blouse.
BL├ÜZ─é ~e f. 1) Obiect de ├«mbr─âc─âminte (mai ales femeiasc─â) care acoper─â corpul p├ón─â la br├óu. ~ de m─âtase. 2) Hain─â de protec╚Ťie purtat─â de anumite categorii de muncitori ├«n timpul lucrului. /<fr. blouse
bluz─â f. 1. hain─â de lucru din p├ónz─â groas─â; 2. hain─â de dam─â, de b─âie╚Ťel sau de soldat; 3. gaur─â ├«n form─â de buzunar pe laturile biliardului.
*bluz─â f., pl. e (fr. blouse). Un fel de ha─şn─â feme─şasc─â or─â╚Öeneasc─â de p├«nz─â de purtat vara (V. polc─â 1). Tunic─â militar─â or─ş ╚Öcol─âreasc─â de dril. Tunic─â de p├«nz─â pe care o poart─â meseria╚Öi─ş or─ş hamali─ş ca s─â cru╚Ťe celelalte haine.

Bluza dex online | sinonim

Bluza definitie

Intrare: bluz─â
bluz─â substantiv feminin
Intrare: bluza
bluza verb grupa I conjugarea a II-a