Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

28 defini╚Ťii pentru blocare

bloc├í [At: LTR / Pzi: ~ch├ęz / E: fr bloquer] 1-3 vt A izola un ora╚Ö, un (port sau un stat) prin blocad─â (1). 4-5 vtr A (se) opri. 6 vt A ├«nchide circula╚Ťia pe o arter─â rutier─â. 7-8 vtr A nu mai func╚Ťiona (sau a face s─â nu mai func╚Ťioneze) (prin fixare sau imobilizare ├«ntr-o anumit─â pozi╚Ťie). 9-10 vt A interzice prin lege folosirea unor produse (fonduri etc.). 11 vt (Spt) A face un blocaj. 12 vt (Iuz) A opri pentru stat o cot─â de cereale. 13 vt (Tip) A folosi o liter─â ├«ntoars─â pentru a ├«nlocui provizoriu o liter─â care lipse╚Öte.
bloc├íre sf [At. MAIORESCU, D. II, 96 / Pl: ~c─âri / E: bloca] 1-3 Blocad─â (1-3). 5 Fixare (sau imobilizare) ├«ntr-o anumit─â pozi╚Ťie. 6-7 (Rar) Blocaj (6-7).
BLOC├ü, blochez, vb. I. Tranz. 1. A supune unei blocade. 2. A ├«nchide o arter─â de circula╚Ťie; a ├«mpiedica circula╚Ťia vehiculelor sau a persoanelor. 3. Tranz. ╚Öi refl. A nu mai func╚Ťiona sau a face s─â nu mai func╚Ťioneze (fix├óndu-se sau imobiliz├óndu-se) ├«ntr-o pozi╚Ťie dat─â. 4. A interzice (temporar) folosirea unor produse, a unor fonduri etc. ÔÖŽ A interzice (temporar) ocuparea unui post vacant. 5. (Sport) A efectua un blocaj (2). ÔÇô Din fr. bloquer.
BLOC├üRE, bloc─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) bloca ╚Öi rezultatul ei; blocaj, blocad─â. ÔÇô V. bloca.
BLOC├ü, blochez, vb. I. Tranz. 1. A izola un ora╚Ö, un port sau un stat prin blocad─â. 2. A ├«nchide o arter─â de circula╚Ťie; a ├«mpiedica circula╚Ťia vehiculelor sau a persoanelor. 3. Tranz. ╚Öi refl. A nu mai func╚Ťiona sau a face s─â nu mai func╚Ťioneze (fix├óndu-se sau imobiliz├óndu-se) ├«ntr-o pozi╚Ťie dat─â. 4. A interzice ├«n mod legal folosirea unor produse, a unor fonduri etc. 5. (Sport) A efectua un blocaj (2). ÔÇô Din fr. bloquer.
BLOC├üRE, bloc─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) bloca ╚Öi rezultatul ei; blocaj, blocad─â. ÔÇô V. bloca.
BLOC├ü, blochez, vb. I. Tranz. 1. A izola (un ora╚Ö, un port sau un stat) prin blocad─â; a ├«mpresura. 2. (Cu privire la o arter─â de circula╚Ťie) A ├«nchide, a face impracticabil; (cu privire la mi╚Öcare, circula╚Ťie) a ├«mpiedica, a opri; (cu privire la persoane sau la vehicule) a ├«mpiedica ├«n circula╚Ťie, ├«n mers. Dou─â c─âru╚Ťe, oprite ├«n drum, blocau ╚Öoseaua. Ôľş M-am l─âsat dus p├«n─â ├«n apropierea teatrului, unde la un moment dat m-am g─âsit blocat ╚Öi n-am mai putut ├«nainta. ANGHEL, PR. 38. 3. (Cu privire la un dispozitiv mecanic) A fixa ├«ntr-o pozi╚Ťie dat─â; a imobiliza. Rugina a blocat cablurile frinelor. ÔŚŐ Refl. A se opri, a se ├«n╚Ťepeni. Motorul s-a blocat. ÔÖŽ Refl. (Med.; despre organe) A nu mai func╚Ťiona. Bolnavului i s-au blocat rinichii. 4. A opri folosirea unor produse, a unor fonduri sau a unor mijloace necesare pentru alte scopuri. Militarizarea economiei sustrage ╚Öi blocheaz─â fonduri uria╚Öe pentru scopuri neproductive. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2712. ÔÖŽ A opri completarea unui post vacant, r─âmas mult timp neutilizat.
BLOC├üRE, bloc─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a bloca ╚Öi rezultatul ei. ÔÖŽ Oprirea eliber─ârii unei sume de bani.
BLOC├ü, blochez, vb. I. Tranz. 1. A izola un ora╚Ö, un port sau un stat prin blocad─â. 2. A ├«nchide o arter─â de circula╚Ťie; a opri circula╚Ťia, mi╚Öcarea; a ├«mpiedica o persoan─â sau un vehicul ├«n mers. 3. A fixa ├«ntr-o pozi╚Ťie dat─â; a imobiliza. ÔŚŐ Refl. Motorul s-a blocat. ÔÖŽ Refl. (Med.; despre un organ) A nu mai func╚Ťiona. 4. A opri folosirea unor produse, a unor fonduri etc. necesare pentru alte scopuri. ÔÖŽ A opri completarea unui post vacant. ÔÇô Fr. bloquer.
BLOC├üRE, bloc─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) bloca ╚Öi rezultatul ei.
blocá (a ~) vb., ind. prez. 3 blocheáză
blocáre s. f., g.-d. art. blocắrii; pl. blocắri
bloc├í vb., ind. prez. 1 sg. bloch├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. bloche├íz─â
blocáre s. f., g.-d. art. blocării; pl. blocări
BLOCÁ vb. 1. a astupa, a bara, a închide. (Zăpada ~ drumul.) 2. v. gripa.
BLOCÁRE s. barare, închidere. (~ unui drum.)
A bloca Ôëá a debloca
BLOC├ü vb. I. tr. 1. A ├«mpresura, a izola prin blocad─â (o ╚Ťar─â, un port, un ora╚Ö etc.). 2. A ├«mpiedica, a opri mi╚Öcarea, circula╚Ťia etc. 3. A fixa, a imobiliza ├«ntr-o anumit─â pozi╚Ťie. ÔÖŽ refl. (Med., tehn.; despre organe) A nu mai func╚Ťiona. 4. A interzice, a opri ocuparea unui post vacant. [P.i. -chez, 3,6 -cheaz─â. / < fr. bloquer].
BLOC├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a (se) bloca ╚Öi rezultatul ei. ÔÖŽ (Poligr.) Culegere inten╚Ťionat─â a uneia sau mai multor litere cu floarea ├«n jos pentru a atrage aten╚Ťia corectorului. ÔÖŽ Blocarea contului = situa╚Ťia unui cont curent sau de decontare din care nu se pot efectua toate pl─â╚Ťile scadente din lips─â de fonduri disponibile. [< bloca].
BLOC├ü vb. I. tr. 1. a supune unei blocade. 2. a ├«mpiedica mi╚Öcarea, circula╚Ťia etc. 3. a imobiliza ├«ntr-o anumit─â pozi╚Ťie. 4. a interzice (temporar) ocuparea unui post vacant. 5. a suspenda folosirea unor credite, conturi etc.; a interzice schimbarea unor pre╚Ťuri, salarii f─âr─â autoriza╚Ťie guvernamental─â. II. refl. (med., tehn.; despre organe) a se imobiliza, a nu mai func╚Ťiona. (< fr. bloquer)
bloc├íre s. f. 1. ac╚Ťiunea de a (se) bloca. 2. (poligr.) culegere inten╚Ťionat─â a uneia sau a mai multor litere cu floarea ├«n jos pentru a atrage aten╚Ťia corectorului. 3. (cont.) ~ a contului = sistare de c─âtre banc─â a pl─â╚Ťilor din contul de decontare al unei ├«ntreprinderi sau institu╚Ťii. 4. imposibilitate de func╚Ťionare, de aplicare a unei reguli. (< bloca)
A BLOC├ü ~ch├ęz tranz. 1) (state, ora╚Öe, porturi) A izola prin blocad─â; a supune unei blocade. 2) (c─âi de acces, mi╚Öcarea vehiculelor sau a persoanelor) A ├«nchide ├«ntr-un blocaj; a bara. 3) (folosirea unor produse sau fonduri) A interzice ├«n mod legal pentru o anumit─â perioad─â de timp. 4) (completarea unor posturi vacante) A ├«ntrerupe ca fiind suficient. 5) sport A neutraliza printr-un blocaj. 6) A face s─â se blocheze. /<fr. bloquer
A SE BLOC├ü se ~che├íz─â intranz. 1) (despre organe sau ma╚Öini) A se opri brusc (din cauza unei defec╚Ťiuni). 2) (despre organe ale corpului) A ├«nceta s─â mai func╚Ťioneze (din cauza unei maladii). /<fr. bloquer
bloc├á v. 1. a face blocul unei cet─â╚Ťi sau al unui port, a ├«mpresura din toate p─âr╚Ťile; 2. a ├«mpinge o bil─â ├«n bluza biliardului.
*bloch├ęz, a -├í v. tr. (fr. bloquer, d. blocus, blocare, blocad─â). ├Ämpresor, izolez din toate p─âr╚Ťile (un port, o armat─â ╚Ö.a.). ├Ämping o bil─â ├«n bluza biliardulu─ş. Umplu golurile une─ş zid─âri─ş cu sf─âr├«m─âtur─ş ╚Öi tencuial─â. Tip. Pun provizori┼ş o liter─â ├«ntoars─â ├«n locul alte─şa care lipse╚Öte.
BLOCA vb. 1. a astupa, a bara, a închide. (Zăpada ~ drumul.) 2. (TEHN.) a se gripa. (Motorul s-a ~.)
BLOCAREA AERODROMURILOR procedeu de interzicere a decol─ârii al avioanelor inamice executat de una sau dou─â subunit─â╚Ťi de avia╚Ťie de v├ón─âtoare (celul─â sau patrul─â), care zbur├ónd ├«n jurul aerodromului ├«n afara zonei de foc a mijloacelor de ap─ârare antiaerian─â, atac─â orice avion care ├«ncearc─â s─â decoleze, pe panta de urcare, ├«naintea atingerii parametrilor de zbor care ├«i permit s─â duc─â ac╚Ťiuni de lupt─â. Blocarea aerodromurilor nu permite inamicului s─â introduc─â oportun ├«n lupt─â toate for╚Ťele de care dispune.
BLOC├üRE (< bloca) s. f. 1. Ac╚Ťiunea de a bloca ╚Öi rezultatul ei. 2. (POLIGR.) Culegere inten╚Ťionat─â a uneia sau a multor litere cu floarea ├«n jos, pentru a atrage aten╚Ťia corectorului asupra unor cuvinte indescifrabile din manuscris ori pentru a ar─âta c─â ├«i lipsesc culeg─âtorului literele sau semnele adecvate. 3. (CONT.) Blocarea contului = situa╚Ťia unui cont curent sau de decontare din care nu se pot efectua toate pl─â╚Ťile scadente, ca urmare a lipsei disponibilului necesar. Blocarea pre╚Ťurilor = reglementare limitat─â a pre╚Ťurilor anumitor bunuri ╚Öi servicii la nivelul pe care ele le-au atins ├«ntr-o perioad─â de referin╚Ť─â. 4. (AGRON.) Proces prin care se reduce asimilarea de c─âtre plante a unui element nutritiv, determinat fie de deficitul lui ├«n sol, fie de existen╚Ťa altor elemente care provoac─â sc─âderea mobilit─â╚Ťii sale ├«n sol (ex. ionul de calciu ├«n exces genereaz─â ioni de magneziu, cupru, zinc).

Blocare dex online | sinonim

Blocare definitie

Intrare: bloca
bloca verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: blocare
blocare substantiv feminin