Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

16 defini╚Ťii pentru blocad─â

bloc├íd─â sf [At: URICARIUL X 15, ap. DA / Pl: ~de / E: ger Blokade] 1-3 Ansamblu de m─âsuri de izolare a unui ora╚Ö, (stat sau grup de state) prin ruperea leg─âturilor de comunicare cu exteriorul. 4 (├Äs) ~ economic─â Izolare a unei ╚Ť─âri sau grup de ╚Ť─âri, ├«n scopul submin─ârii economiei na╚Ťionale ale acestora.
BLOC├üD─é, blocade, s. f. Sistem de m─âsuri diplomatice, militare, economice prin care se urm─âre╚Öte izolarea unui stat pentru a-l constr├ónge s─â accepte condi╚Ťiile puse de statele care au luat aceste m─âsuri; blocaj, blocare. ÔÇô Din germ. Blockade.
BLOC├üD─é, blocade, s. f. Ansamblu de m─âsuri destinate izol─ârii unui ora╚Ö, a unui stat sau a unui grup de state. ÔŚŐ Blocad─â economic─â = izolare a unei ╚Ť─âri sau a unui grup de ╚Ť─âri, ├«ntreprins de o alt─â ╚Ťar─â sau de alte ╚Ť─âri, ├«n scopul submin─ârii economiei na╚Ťionale a primelor. ÔÇô Din germ. Blockade.
BLOC├üD─é, blocade, s. f. 1. ├Ämpresurare, ├«ncercuire, cu armata sau flota, a unui ora╚Ö, a unui port etc., cu scopul de a ├«ntrerupe orice comunica╚Ťie cu cei din afar─â ╚Öi de a-l sili s─â se predea. 2. Izolare a unui stat de c─âtre ╚Ť─ârile care-i s├«nt du╚Ömane, prin ├«nchiderea, cu ajutorul for╚Ťelor armate, a comunica╚Ťiilor ei cu exteriorul (mai ales pe ap─â) sau prin m─âsuri economice, financiare ╚Öi politice, care s─â o sileasc─â la capitulare. Bilan╚Ťul dezvolt─ârii economice a tuturor ╚Ť─ârilor de democra╚Ťie popular─â dovede╚Öte ├«n mod conving─âtor c─â politica blocadei economice, dus─â de imperiali╚Ötii din S.U.A. fa╚Ť─â de ╚Ť─ârile din lag─ârul democra╚Ťiei ╚Öi socialismului, a suferit un e╚Öec total. SC├ÄNTEIA, 1952, nr. 2500.
BLOC├üD─é, blocade, s. f. Izolare a unui stat de c─âtre ╚Ť─ârile du╚Ömane, prin ├«mpiedicarea comunica╚Ťiei cu exteriorul, cu ajutorul armatei sau prin m─âsuri financiare, economice ╚Öi politice care s─â-l sileasc─â la capitulare. ÔÖŽ Asediu. ÔÇô Germ. Blockade.
blocádă s. f., g.-d. art. blocádei; pl. blocáde
blocádă s. f., g.-d. art. blocádei; pl. blocáde
BLOCÁDĂ s. (POL.) (rar) blocus, (înv.) bloc.
BLOC├üD─é s.f. ├Äncercuire a unei cet─â╚Ťi sau a unui stat pentru a-i ├«mpiedica orice leg─âtur─â cu exteriorul. ÔÖŽ Asediu. [Cf. germ. Blockade, engl. blockade].
BLOC├üD─é s. f. ansamblu de m─âsuri cu caracter diplomatic, militar sau economic pentru izolarea unui stat sau grup de state. ÔŚŐ ├«ncercuire a unei cet─â╚Ťi pentru a ├«mpiedica orice leg─âtur─â cu exteriorul; asediu. (< germ. Blockade)
BLOC├üD─é ~e f. Sistem de m─âsuri (politice, economice, militare), aplicat fa╚Ť─â de un stat sau de un ora╚Ö cu scopul de a-l izola de lumea ├«nconjur─âtoare, silindu-l s─â accepte anumite condi╚Ťii. /<germ. Blockade
blocad─â f. blocarea unei cet─â╚Ťi.
*blocádă f., pl. e (rus. blókada, d. fr. bloquer, a bloca). Bloc, blocare, împresurare.
BLOCADĂ s. (POLITICĂ) (rar) blocus, (înv.) bloc.
BLOCAD─é AERIAN─é sistem de m─âsuri care urm─âre╚Öte izolarea unui stat sau a unui grup de state pentru a le sili s─â accepte codi╚Ťiile dictate de statul sau statele care au organizat blocada aerian─â prin utilizarea for╚Ťelor aeriene.
BLOCADA CONTINENTAL─é (BLOCUSUL CONTINENTAL), ansamblu de m─âsuri decretate la Berlin (21 nov. 1806) de Napoleon I pentru a ├«nchide porturile Europei continentale comer╚Ťului Marii Britanii, ├«n scopul ruin─ârii economiei britanice.

Blocad─â dex online | sinonim

Blocad─â definitie

Intrare: blocad─â
blocad─â substantiv feminin