Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru bituminizare

bituminizáre sf [At: LTR / Pl: ~zări / E: ns cf fr bituminisation] 1 Proces natural de formare a asfaltului din nămolul rezultat prin descompunerea, în absența aerului, a organismelor vegetale și animale în fundul mărilor. 2 (Min) Impermeabilizare a rocilor prin umplerea fisurilor cu bitum.
BITUMINIZÁRE, bituminizări, s. f. Proces de formare a unor hidrocarburi prin transformarea lentă, în lipsa oxigenului, a nămolurilor bogate în resturi de organisme. – Cf. fr. bituminisation.
BITUMINIZÁRE, bituminizări, s. f. Proces natural de formare a asfaltului din nămolul rezultat prin descompunerea în absența aerului a organismelor animale și vegetale în fundul mărilor. – Cf. fr. bituminisation.
BITUMINIZÁRE, bituminizări, s. f. Procesul de formare a asfaltului în natură constând din transformarea lentă, în absența aerului, a nămolului rezultat din descompunerea organismelor animale și vegetale în fundul mărilor. – După fr. bituminisation.
bituminizáre s. f., g.-d. art. bituminizắrii; pl. bituminizắri
bituminizáre s. f., g.-d. art. bituminizării; pl. bituminizări
BITUMINIZÁRE s.f. 1. Procesul de formare a unor hidrocarburi în natură, constând din transformarea lentă, în afara contactului cu aerul, a nămolului rezultat din descompunerea organismelor animale și vegetale în fundul mărilor. 2. (Mine) Metodă de impermeabilizare a rocilor împotriva apei prin umplerea fisurilor cu bitum. [După fr. bituminisation].
BITUMINIZÁRE s. f. proces de formare a bitumenelor prin transformarea lentă, în afara contactului cu aerul, a nămolului rezultat din descompunerea organismelor. (după fr. bituminisation)
bituminizare, (engl.= bitumenization) proces de transformare a substanței organice din sedimente și roci, care conduce la îmbogățirea relativă în carbon și hidrogen și creează, astfel, condițiile necesare formării → bitumenelor.

Bituminizare dex online | sinonim

Bituminizare definitie

Intrare: bituminizare
bituminizare substantiv feminin