Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru bioxid

bioxíd sm [At: DEX2 / P: bi-o- / Pl: ~izi / E: fr bioxyde] Oxid cu doi atomi de oxigen.
BIOXÍD, bioxizi, s. m. Oxid care conține doi atomi de oxigen. [Pr.: bi-o-] – Din fr. bioxyde.
BIOXÍD, bioxizi, s. m. Oxid care conține doi atomi de oxigen. [Pr.: -bi-o-] – Din fr. bioxyde.
BIOXÍD, bioxizi, s. m. Compus chimic în care doi atomi de oxigen sînt combinați cu un atom al unui metal sau metaloid. Bioxid de azot. Bioxid de mangan. ▭ Bioxid de carbon = gaz incolor format prin oxidarea carbonului și a compușilor lui, care nu arde și nu întreține arderea și respirația; se găsește liber în atmosferă ca produs al procesului de ardere sau de descompunere a substanțelor organice.
BIOXÍD, bioxizi, s. m. Compus chimic în care doi atomi de oxigen sunt combinați cu un atom al unui metal sau metaloid. [Pr.: bi-o-] – Fr. bioxyde.
bioxíd (bi-o-) s. m., pl. bioxízi
bioxíd s. m. (sil. bi-o-), pl. bioxízi
BIOXÍD s. (CHIM.) 1. dioxid. 2. bioxid de azot = hipoazotidă; bioxid de carbon = anhidridă carbonică; bioxid de siliciu = silice; bioxid de sulf = anhidridă sulfuroasă, sulf volatil; bioxid de titan = alb de titan.
BIOXID DE CARBÓN s. v. acid carbonic.
BIOXÍD s.m. Compus chimic în a cărui moleculă intră doi atomi de oxigen pentru fiecare atom al celuilalt element. ◊ Bioxid de carbon = gaz incolor din atmosferă, care se formează prin arderea carbonului și a compușilor săi. [< fr. bioxyde].
BIOXÍD s. m. compus chimic în a cărui moleculă intră doi atomi de oxigen pentru fiecare atom al celuilalt element; dioxid. ♦ ~ de carbon = gaz incolor în natură sau care se formează în procesele de oxidare a substanțelor organice, de fermentație etc. (< fr. bioxyde)
BIOXÍD ~zi m. v. DIOXID. /<fr. bioxyde
*bioxíd n., pl. e (bi- și oxid). Chim. Oxid cu doŭă cantități de oxigen.
BIOXID s. (CHIM.) bioxid de azot = hipoazotidă; bioxid de carbon = anhidridă carbonică; bioxid de siliciu = silice; bioxid de sulf = anhidridă sulfuroasă, sulf volatil; bioxid de titan = alb de titan.
bioxid de carbon s. v. ACID CARBONIC.

Bioxid dex online | sinonim

Bioxid definitie

Intrare: bioxid
bioxid substantiv masculin
  • silabisire: bi-o-