Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

15 defini╚Ťii pentru bioxid

biox├şd sm [At: DEX2 / P: bi-o- / Pl: ~izi / E: fr bioxyde] Oxid cu doi atomi de oxigen.
BIOX├ŹD, bioxizi, s. m. Oxid care con╚Ťine doi atomi de oxigen. [Pr.: bi-o-] ÔÇô Din fr. bioxyde.
BIOX├ŹD, bioxizi, s. m. Oxid care con╚Ťine doi atomi de oxigen. [Pr.: -bi-o-] ÔÇô Din fr. bioxyde.
BIOX├ŹD, bioxizi, s. m. Compus chimic ├«n care doi atomi de oxigen s├«nt combina╚Ťi cu un atom al unui metal sau metaloid. Bioxid de azot. Bioxid de mangan. Ôľş Bioxid de carbon = gaz incolor format prin oxidarea carbonului ╚Öi a compu╚Öilor lui, care nu arde ╚Öi nu ├«ntre╚Ťine arderea ╚Öi respira╚Ťia; se g─âse╚Öte liber ├«n atmosfer─â ca produs al procesului de ardere sau de descompunere a substan╚Ťelor organice.
BIOX├ŹD, bioxizi, s. m. Compus chimic ├«n care doi atomi de oxigen sunt combina╚Ťi cu un atom al unui metal sau metaloid. [Pr.: bi-o-] ÔÇô Fr. bioxyde.
biox├şd (bi-o-) s. m., pl. biox├şzi
biox├şd s. m. (sil. bi-o-), pl. biox├şzi
BIOX├ŹD s. (CHIM.) 1. dioxid. 2. bioxid de azot = hipoazotid─â; bioxid de carbon = anhidrid─â carbonic─â; bioxid de siliciu = silice; bioxid de sulf = anhidrid─â sulfuroas─â, sulf volatil; bioxid de titan = alb de titan.
BIOXID DE CARBÓN s. v. acid carbonic.
BIOX├ŹD s.m. Compus chimic ├«n a c─ârui molecul─â intr─â doi atomi de oxigen pentru fiecare atom al celuilalt element. ÔŚŐ Bioxid de carbon = gaz incolor din atmosfer─â, care se formeaz─â prin arderea carbonului ╚Öi a compu╚Öilor s─âi. [< fr. bioxyde].
BIOX├ŹD s. m. compus chimic ├«n a c─ârui molecul─â intr─â doi atomi de oxigen pentru fiecare atom al celuilalt element; dioxid. ÔÖŽ ~ de carbon = gaz incolor ├«n natur─â sau care se formeaz─â ├«n procesele de oxidare a substan╚Ťelor organice, de fermenta╚Ťie etc. (< fr. bioxyde)
BIOX├ŹD ~zi m. v. DIOXID. /<fr. bioxyde
*biox├şd n., pl. e (bi- ╚Öi oxid). Chim. Oxid cu do┼ş─â cantit─â╚Ťi de oxigen.
BIOXID s. (CHIM.) bioxid de azot = hipoazotid─â; bioxid de carbon = anhidrid─â carbonic─â; bioxid de siliciu = silice; bioxid de sulf = anhidrid─â sulfuroas─â, sulf volatil; bioxid de titan = alb de titan.
bioxid de carbon s. v. ACID CARBONIC.

Bioxid dex online | sinonim

Bioxid definitie

Intrare: bioxid
bioxid substantiv masculin
  • silabisire: bi-o-