Dicționare ale limbii române

20 definiții pentru biliard

biliár, ~ă [At: LTR / P: ~li-ar / Pl: ~i, ~e / E: fr biliaire] 1 Care se referă la bilă3. 2 Care aparține bilei3 Si: (7) bilios (înv; imp). 3 (Îs) Veziculă ~ă Organ în care se acumulează bila3 între digestii. 4 (Îs) Calcul - Piatră la vezicula biliară. 5 (Îs) Funcție ~ă Ansamblu de procese prin care se produce bila3 (2). 6 (Îs) Acizi -i Acizi organici aflați în bilă3 (2) care formează, cu multe substanțe insolubile în apă, combinații moleculare solubile în apă, care sunt resorbite de organism prin mucoasa intestinală.
biliard1 sn [At: EMINESCU, N. 37 / P: ~li-ard / Pl: ~e / E: it biliardo, rs билиapд] 1 Joc în care un număr de bile2 (1) sunt deplasate pe o masă specială prin lovirea uneia dintre ele cu tacul2. 2 Masă acoperită cu postav (verde), cu marginile puțin ridicate și elastice, pentru biliard1 (1).
biliard2 sn [At: DN3 / Pl: ~e / E: fr billard] (Rar) Bilon.
BILIÁRD, biliarde, s. n. Joc în care o serie de bile2 sunt deplasate pe o masă specială prin lovirea uneia dintre ele cu tacul2. ♦ Masă pe care se practică acest joc. [Pr.: -li-ard] – Din it. biliardo, rus. biliard. Cf. fr. billard.
BILIÁRD, biliarde, s. n. Joc în care o serie de bile2 sunt deplasate pe o masă specială prin lovirea uneia dintre ele cu tacul. ♦ Masă pe care se practică acest joc. [Pr.: -li-ard] – Din it. biliardo, rus. biliard. Cf. fr. billard.
BILIÁRD, biliarde, s. n. Joc în care niște bile de fildeș sînt deplasate prin lovirea uneia din ele cu tacul. ♦ Masă specială, acoperită cu postav verde, pe care se joacă jocul descris mai sus. Din odaia de alături, unde erau biliardele, îl strigară doi prieteni. PAS, L. I 41. În cafenea, un individ, aplecat cu pieptul pe biliard, citește o gazetă deschisă mare pe postavul verde; într-un colț doarme altul cu capul pe masă. CARAGIALE, O. II 13. Scria cu cridă pe postavul verde al biliardului. EMINESCU, N. 37. – Pronunțat: -li-ard.
BILIÁRD, biliarde, s. n. Joc în care o serie de bile sunt deplasate prin lovirea uneia dintre ele cu tacul. ♦ Masă specială pe care se joacă acest joc. [Pr.: -li-ard] – Fr. billard.
biliard1 sn [At: EMINESCU, N. 37 / P: ~li-ard / Pl: ~de / it. biliardo, rs biliard] 1 Joc în care un număr de bile2 sunt deplasate pe o masă specială prin lovirea uneia dintre ele cu tacul2. 2 Masa acoperită cu postav (verde), cu marginile puțin ridicate și elastice, pentru biliard (1).
biliard2 sn [At: DN3 / Pl: ~de / E: fr billard] (Rar) Bilion.
biliárd (-li-ard) s. n., pl. biliárde
biliárd s. n. (sil. -li-ard), pl. biliárde
BILIÁRD1 s.n. Joc practicat cu bile, care sunt mișcate prin lovirea uneia dintre ele cu tacul. ♦ Masă specială folosită pentru jocul descris mai sus. [Pron. -li-ard, pl. -de, -duri. / < fr. billard].
BILIÁRD2 s.n. Bilion. [Pron. -li-ard. / < fr. billard].
BILIÁRD1 s. n. joc cu 3 bile colorate, mișcate prin lovirea uneia dintre ele cu tacul pe o masă acoperită cu postav verde; masa însăși. (< it. biliardo, fr. billard)
BILIÁRD2 s. n. bilion (2). (< fr. billard)
biliárd (biliárde), s. n. – Joc în care o serie de bile sînt deplasate pe o masă specială cu tacul. Fr. billard.
BILIÁRD ~e n. 1) Joc cu bile, care sunt lovite cu tacul, după anumite reguli. 2) Masă specială pe care se practică acest joc. [Sil. -li-ard] /<fr. biliard
biliard n. 1. jocul cu bile pe o masă acoperită cu postav verde; 2. masa însăș; 3. sala unde se joacă biliard.
*biliárd n., pl. e (fr. billard). Joc care se joacă cu bile de ivoriŭ pe o masă acoperită cu postav verde. Masa pe care se joacă.
biliárd, biliárde num. Termen folosit în unele țări europene pentru a desemna numărul 1015 (1000 de bilioane).

Biliard dex online | sinonim

Biliard definitie

Intrare: biliard (joc)
biliard 2 pl. -uri substantiv neutru
  • silabisire: bi-li-ard
biliard 1 pl. -e substantiv neutru
  • silabisire: bi-li-ard
Intrare: biliard (bilion)
biliard 1 pl. -e substantiv neutru
  • silabisire: bi-li-ard