Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

20 defini╚Ťii pentru biliard

bili├ír, ~─â [At: LTR / P: ~li-ar / Pl: ~i, ~e / E: fr biliaire] 1 Care se refer─â la bil─â3. 2 Care apar╚Ťine bilei3 Si: (7) bilios (├«nv; imp). 3 (├Äs) Vezicul─â ~─â Organ ├«n care se acumuleaz─â bila3 ├«ntre digestii. 4 (├Äs) Calcul - Piatr─â la vezicula biliar─â. 5 (├Äs) Func╚Ťie ~─â Ansamblu de procese prin care se produce bila3 (2). 6 (├Äs) Acizi -i Acizi organici afla╚Ťi ├«n bil─â3 (2) care formeaz─â, cu multe substan╚Ťe insolubile ├«n ap─â, combina╚Ťii moleculare solubile ├«n ap─â, care sunt resorbite de organism prin mucoasa intestinal─â.
biliard1 sn [At: EMINESCU, N. 37 / P: ~li-ard / Pl: ~e / E: it biliardo, rs đ▒đŞđ╗đŞapđ┤] 1 Joc ├«n care un num─âr de bile2 (1) sunt deplasate pe o mas─â special─â prin lovirea uneia dintre ele cu tacul2. 2 Mas─â acoperit─â cu postav (verde), cu marginile pu╚Ťin ridicate ╚Öi elastice, pentru biliard1 (1).
biliard2 sn [At: DN3 / Pl: ~e / E: fr billard] (Rar) Bilon.
BILI├üRD, biliarde, s. n. Joc ├«n care o serie de bile2 sunt deplasate pe o mas─â special─â prin lovirea uneia dintre ele cu tacul2. ÔÖŽ Mas─â pe care se practic─â acest joc. [Pr.: -li-ard] ÔÇô Din it. biliardo, rus. biliard. Cf. fr. billard.
BILI├üRD, biliarde, s. n. Joc ├«n care o serie de bile2 sunt deplasate pe o mas─â special─â prin lovirea uneia dintre ele cu tacul. ÔÖŽ Mas─â pe care se practic─â acest joc. [Pr.: -li-ard] ÔÇô Din it. biliardo, rus. biliard. Cf. fr. billard.
BILI├üRD, biliarde, s. n. Joc ├«n care ni╚Öte bile de filde╚Ö s├«nt deplasate prin lovirea uneia din ele cu tacul. ÔÖŽ Mas─â special─â, acoperit─â cu postav verde, pe care se joac─â jocul descris mai sus. Din odaia de al─âturi, unde erau biliardele, ├«l strigar─â doi prieteni. PAS, L. I 41. ├Än cafenea, un individ, aplecat cu pieptul pe biliard, cite╚Öte o gazet─â deschis─â mare pe postavul verde; ├«ntr-un col╚Ť doarme altul cu capul pe mas─â. CARAGIALE, O. II 13. Scria cu crid─â pe postavul verde al biliardului. EMINESCU, N. 37. ÔÇô Pronun╚Ťat: -li-ard.
BILI├üRD, biliarde, s. n. Joc ├«n care o serie de bile sunt deplasate prin lovirea uneia dintre ele cu tacul. ÔÖŽ Mas─â special─â pe care se joac─â acest joc. [Pr.: -li-ard] ÔÇô Fr. billard.
biliard1 sn [At: EMINESCU, N. 37 / P: ~li-ard / Pl: ~de / it. biliardo, rs biliard] 1 Joc ├«n care un num─âr de bile2 sunt deplasate pe o mas─â special─â prin lovirea uneia dintre ele cu tacul2. 2 Masa acoperit─â cu postav (verde), cu marginile pu╚Ťin ridicate ╚Öi elastice, pentru biliard (1).
biliard2 sn [At: DN3 / Pl: ~de / E: fr billard] (Rar) Bilion.
biliárd (-li-ard) s. n., pl. biliárde
biliárd s. n. (sil. -li-ard), pl. biliárde
BILI├üRD1 s.n. Joc practicat cu bile, care sunt mi╚Öcate prin lovirea uneia dintre ele cu tacul. ÔÖŽ Mas─â special─â folosit─â pentru jocul descris mai sus. [Pron. -li-ard, pl. -de, -duri. / < fr. billard].
BILIÁRD2 s.n. Bilion. [Pron. -li-ard. / < fr. billard].
BILIÁRD1 s. n. joc cu 3 bile colorate, mișcate prin lovirea uneia dintre ele cu tacul pe o masă acoperită cu postav verde; masa însăși. (< it. biliardo, fr. billard)
BILIÁRD2 s. n. bilion (2). (< fr. billard)
bili├írd (bili├írde), s. n. ÔÇô Joc ├«n care o serie de bile s├«nt deplasate pe o mas─â special─â cu tacul. Fr. billard.
BILIÁRD ~e n. 1) Joc cu bile, care sunt lovite cu tacul, după anumite reguli. 2) Masă specială pe care se practică acest joc. [Sil. -li-ard] /<fr. biliard
biliard n. 1. jocul cu bile pe o masă acoperită cu postav verde; 2. masa însăș; 3. sala unde se joacă biliard.
*bili├írd n., pl. e (fr. billard). Joc care se joac─â cu bile de ivori┼ş pe o mas─â acoperit─â cu postav verde. Masa pe care se joac─â.
bili├írd, bili├írde num. Termen folosit ├«n unele ╚Ť─âri europene pentru a desemna num─ârul 1015 (1000 de bilioane).

Biliard dex online | sinonim

Biliard definitie

Intrare: biliard (joc)
biliard 2 pl. -uri substantiv neutru
  • silabisire: bi-li-ard
biliard 1 pl. -e substantiv neutru
  • silabisire: bi-li-ard
Intrare: biliard (bilion)
biliard 1 pl. -e substantiv neutru
  • silabisire: bi-li-ard