Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

15 defini╚Ťii pentru bienal

bienál, ~ă [At: ENC. AGR. 337 / P: bi-e- / E: fr biennal, lat biennalis] 1 a Care durează doi ani. 2 a Care are nevoie de (un ciclu de) doi ani pentru a se dezvolta. 3 a (D. plante) Care dă recolte la doi ani după semănare. 4-5 sf a (Eveniment) care are loc o dată la doi ani.
BIEN├üL, -─é, bienali, -e, adj., s. f. 1. Adj. Care dureaz─â doi ani ÔÖŽ (Despre plante) Care d─â recolte la doi ani dup─â sem─ânare. 2. Adj., s. f. (├Äntrunire, consf─âtuire etc.) care are loc o dat─â la doi ani. [Pr.: bi-e-] ÔÇô Din fr. biennal, lat. biennalis.
BIEN├üL, -─é, bienali, -e, adj. 1. Care dureaz─â doi ani. ÔÖŽ (Despre plante) Care d─â recolte la doi ani dup─â sem─ânare. 2. Adj., s. f. (├Äntrunire, consf─âtuire etc.) Care are loc o dat─â la doi ani. [Pr.: bi-e-] ÔÇô Din fr. biennal, lat. biennalis.[1]
BIEN├üL, -─é, bienali, -e, adj. 1. Care dureaz─â doi ani; care are nevoie de doi ani sau de un ciclu de doi ani pentru a se termina sau pentru a se dezvolta complet. Asolament bienal. Plan bienal. ÔÖŽ (Despre plante) Care d─â flori ╚Öi fructe la doi ani dup─â ce a fost sem─ânat─â. Sfecla e o plant─â bienal─â. 2. Care are loc sau apare o dat─â la doi ani. Revist─â, bienal─â. Congres bienal. ÔÇô Pronun╚Ťat: bi-e-.
BIEN├üL, -─é, bienali, -e, adj. 1. Care dureaz─â doi ani; care se dezvolt─â sau se termin─â ├«n doi ani. Plan bienal. ÔÖŽ (Despre plante) Care d─â recolte la doi ani dup─â sem─ânare. 2. Care are loc sau apare o dat─â la doi ani. [Pr.: bi-e-] ÔÇô Fr. biennal (lat. lit. biennalis).
bienál (bi-e-) adj. m., pl. bienáli; f. bienálă, pl. bienále
bienálă (bi-e-) s. f., g.-d. art. bienálei; pl. bienále
bienál adj. m. (sil. bi-e-), pl. bienáli; f. sg. bienálă, pl. bienále
bienálă s. f., pl. bienále
BIEN├üL, -─é adj. Care dureaz─â, se dezvolt─â doi ani. ÔÖŽ (Despre plante) Care ├«nflore╚Öte ╚Öi fructific─â la doi ani dup─â ├«ns─âm├ón╚Ťare. ÔÖŽ Care apare, are loc sau se ├«nt├ómpl─â o dat─â la doi ani. [Pron. bi-e-. / < fr. biennal, cf. lat. bis ÔÇô de dou─â ori, annus ÔÇô an].
BIEN├üL─é s.f. Expozi╚Ťie, festival etc. care se organizeaz─â din doi ├«n doi ani. [Pron. bi-e-. / cf. fr. bienale, it. biennale].
BIEN├üL, -─é I. adj. 1. care dureaz─â doi ani; bi(s)anual. 2. care are loc o dat─â la doi ani. II. s. f. expozi╚Ťie, festival, t├órg care se organizeaz─â la fiecare doi ani. (< fr. biennal, lat. biennalis)
BIEN├üL ~─â (~i, ~e) 1) (despre manifesta╚Ťii) Care are loc o dat─â la doi ani. Expozi╚Ťie ~─â. 2) (despre procese, activit─â╚Ťi etc.) Care dureaz─â doi ani; de doi ani. Rota╚Ťie ~─â. 3) (despre plante) Care ├«nflore╚Öte ╚Öi fructific─â la doi ani; cu ciclu vital de doi ani. [Sil. bi-e-] /<fr. biennal
bienal a. 1. care ╚Ťine doi ani: func╚Ťiune bienal─â; 2. din doi ├«n doi ani: premiu bienal.
*bien├íl, -─â adj. (lat. biennalis). Care dureaz─â do─ş an─ş, bianual: func╚Ťiune bienal─â. Care se face la do─ş an─ş, bianual: asolamente bienale.

Bienal dex online | sinonim

Bienal definitie

Intrare: bienal
bienal adjectiv
  • silabisire: bi-e-nal