Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru bienal

bienál, ~ă [At: ENC. AGR. 337 / P: bi-e- / E: fr biennal, lat biennalis] 1 a Care durează doi ani. 2 a Care are nevoie de (un ciclu de) doi ani pentru a se dezvolta. 3 a (D. plante) Care dă recolte la doi ani după semănare. 4-5 sf a (Eveniment) care are loc o dată la doi ani.
BIENÁL, -Ă, bienali, -e, adj., s. f. 1. Adj. Care durează doi ani ♦ (Despre plante) Care dă recolte la doi ani după semănare. 2. Adj., s. f. (Întrunire, consfătuire etc.) care are loc o dată la doi ani. [Pr.: bi-e-] – Din fr. biennal, lat. biennalis.
BIENÁL, -Ă, bienali, -e, adj. 1. Care durează doi ani. ♦ (Despre plante) Care dă recolte la doi ani după semănare. 2. Adj., s. f. (Întrunire, consfătuire etc.) Care are loc o dată la doi ani. [Pr.: bi-e-] – Din fr. biennal, lat. biennalis.[1]
BIENÁL, -Ă, bienali, -e, adj. 1. Care durează doi ani; care are nevoie de doi ani sau de un ciclu de doi ani pentru a se termina sau pentru a se dezvolta complet. Asolament bienal. Plan bienal. ♦ (Despre plante) Care dă flori și fructe la doi ani după ce a fost semănată. Sfecla e o plantă bienală. 2. Care are loc sau apare o dată la doi ani. Revistă, bienală. Congres bienal. – Pronunțat: bi-e-.
BIENÁL, -Ă, bienali, -e, adj. 1. Care durează doi ani; care se dezvoltă sau se termină în doi ani. Plan bienal. ♦ (Despre plante) Care dă recolte la doi ani după semănare. 2. Care are loc sau apare o dată la doi ani. [Pr.: bi-e-] – Fr. biennal (lat. lit. biennalis).
bienál (bi-e-) adj. m., pl. bienáli; f. bienálă, pl. bienále
bienálă (bi-e-) s. f., g.-d. art. bienálei; pl. bienále
bienál adj. m. (sil. bi-e-), pl. bienáli; f. sg. bienálă, pl. bienále
bienálă s. f., pl. bienále
BIENÁL, -Ă adj. Care durează, se dezvoltă doi ani. ♦ (Despre plante) Care înflorește și fructifică la doi ani după însămânțare. ♦ Care apare, are loc sau se întâmplă o dată la doi ani. [Pron. bi-e-. / < fr. biennal, cf. lat. bis – de două ori, annus – an].
BIENÁLĂ s.f. Expoziție, festival etc. care se organizează din doi în doi ani. [Pron. bi-e-. / cf. fr. bienale, it. biennale].
BIENÁL, -Ă I. adj. 1. care durează doi ani; bi(s)anual. 2. care are loc o dată la doi ani. II. s. f. expoziție, festival, târg care se organizează la fiecare doi ani. (< fr. biennal, lat. biennalis)
BIENÁL ~ă (~i, ~e) 1) (despre manifestații) Care are loc o dată la doi ani. Expoziție ~ă. 2) (despre procese, activități etc.) Care durează doi ani; de doi ani. Rotație ~ă. 3) (despre plante) Care înflorește și fructifică la doi ani; cu ciclu vital de doi ani. [Sil. bi-e-] /<fr. biennal
bienal a. 1. care ține doi ani: funcțiune bienală; 2. din doi în doi ani: premiu bienal.
*bienál, -ă adj. (lat. biennalis). Care durează doĭ anĭ, bianual: funcțiune bienală. Care se face la doĭ anĭ, bianual: asolamente bienale.

Bienal dex online | sinonim

Bienal definitie

Intrare: bienal
bienal adjectiv
  • silabisire: bi-e-nal