Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru betona

betona vt [At: DA ms / Pzi: ~néz / E: fr bétonner] A turna beton (1) moale în cofraje, săpături în gropi etc.
BETONÁ, betonez, vb. I. Intranz. și tranz. A turna betonul moale în cofrajele unei construcții, în săpăturile de fundații etc. – Din fr. bétonner.
BETONÁ, betonez, vb. I. Intranz. și tranz. A turna betonul moale în cofrajele unei construcții, în săpăturile de fundații etc. – Din fr. bétonner.
BETONÁ, betonez, vb. I. Intranz. A executa operația de turnare a betonului moale în cofrajele unei construcții. Slotcu a curățat vreo șapte kilometri de canale și acum ar trebui să înceapă să betoneze. JIANU, C. 52.
BETONÁ, betonez, vb. I. Intranz. și tranz. A turna betonul moale, ud, în cofrajele unei construcții. – Fr. bétonner.
betoná (a ~) vb., ind. prez. 3 betoneáză
betoná vb., ind. prez. 1 sg. betonéz, 3 sg. și pl. betoneáză
BETONÁ vb. I. intr., tr. A turna betonul (în cofrajele unei construcții). [< fr. bétonner].
BETONÁ vb. intr., tr. 1. a turna betonul (în cofrajele unei construcții). 2. (fig.) a întări, a consolida. (< fr. bétonner)
A BETONÁ ~éz 1. tranz. A acoperi cu beton (pentru a face rezistent). 2. intranz. A turna beton moale în cofrajele unei construcții. /<fr. bétonner
*betonéz v. tr. (fr. bétonner). Construiesc cu beton.
betoná vb. I ♦ 1. A acoperi cu beton ◊ „În parcuri sunt betonate hălci mari de gazon pentru câte o terasă kitch-ioasă.” D. 138/95 p. 9. ♦ 2. (fig.) A întări, a consolida ◊ „Kim își betonează spusele afirmând că a lucrat 14 luni full-time (cu o normă întreagă) pentru Heidi (o proxenetă de lux).” R.l. 16 VIII 93 p. 8 (din fr. bétonner; DMC 1978, MNC 1980)

Betona dex online | sinonim

Betona definitie

Intrare: betona
betona verb grupa I conjugarea a II-a