Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru benzoic

benzóic, ~ă a [At: LTR / Pl: ~ici, -ice / E: fr benzoïque] 1 (Chm; îs) Acid - Substanță cristalină, albă, extrasă din rășini naturale sau fabricată sintetic și întrebuințată în industria coloranților, a medicamentelor etc. 2 Aldehidă ~ă Benzaldehidă.
BENZÓIC, -Ă adj. (În sintagma) Acid benzoic = substanță cristalină, albă, extrasă din rășini naturale sau fabricată sintetic și folosită în industria coloranților, a medicamentelor etc. [Pr.: -zo-ic] – Din fr. benzoïque.
BENZÓIC, benzoici, adj. (În sintagma) Acid benzoic = substanță cristalină, albă, extrasă din rășini naturale sau fabricată sintetic și întrebuințată în industria coloranților, a medicamentelor etc. [Pr.: -zo-ic] – Din fr. benzoïque.
BENZÓIC,-Ă, benzoici, -e, adj. (Mai ales în expr.) Acid benzoic = substanță care se găsește în unele rășini naturale (în special în smirnă); se fabrică și pe cale sintetică, avînd întrebuințări în industria coloranților.
BENZÓIC, benzoici, adj. m. (În expr.) Acid benzoic = substanță care se extrage din unele rășini naturale sau se fabrică sintetic, având întrebuințări în industria coloranților. [Pr.: -zo-ic] – Fr. benzoïque.
benzóic (zo-ic) adj. m., f. benzóică
benzóic adj. m., pl. benzóici
BENZÓIC adj.m. Acid benzoic = acid aromatic care se extrage din unele rășini naturale, în special din smirnă, folosit în medicină, în parfumerie și în industria coloranților. [Pron. -zo-ic. / < fr. benzoïque].
BENZÓIC adj. acid ~ = acid aromatic din unele rășini vegetale (smirnă), folosit în medicină, în parfumerie și în industria coloranților. (< fr. benzoïque)
BENZÓIC ~că (~ci, ~ce): Acid ~ substanță cristalină albă, extrasă din unele rășini naturale sau produsă pe cale sintetică și folosită în industria farmaceutică, alimentară, în cea a coloranților etc. [Sil. -zo-ic] /<fr. benzoïque
*benzóic, -ă adj. (d. benzóe). Chim. Se zice despre acidu scos din benzoe și alte cîteva substanțe. V. saharină.

benzoic definitie

benzoic dex

Intrare: benzoic
benzoic adjectiv