Dicționare ale limbii române

2 intrări

14 definiții pentru bentonită

bentonít sn [At: DEX2 / V: -ită sf / E: fr bentonite] Rocă sedimentară argiloasă cu proprietăți absorbante, utilizată ca decolorant sau dezodorizant.
bentonítă sf vz bentonit
BENTONÍT s. n. Rocă sedimentară argiloasă de culoare cenușie sau galbenă-verzuie, caracterizată printr-o mare capacitate de absorbție a apei, utilizată ca decolorant sau dezodorizant. [Var.: bentonítă s. f.] – Din fr. bentonite.
BENTONÍTĂ s. f. v. bentonit.
BENTONÍT s. n. Rocă sedimentară argiloasă cu proprietăți absorbante, utilizată ca decolorant sau dezodorizant. [Var.: bentonită s. f.] – Din fr. bentonite.
BENTONÍTĂ s. f. v. bentonit.
bentonít s. n.
bentonít (ind. chim.) s. n.
BENTONÍT s.n. (Geol.) Rocă sedimentară argiloasă, alcătuită din silicat de aluminiu hidratat, coloidal, cu o mare putere decolorantă. [Var. bentonită s.f. / < fr. bentonite].
BENTONÍTĂ s.f. v. bentonit.
BENTONÍT s. n. rocă sedimentară argiloasă, din silicat de aluminiu hidratat, coloidal, folosit ca decolorant și dezodorizant. (< fr. bentonite)
BENTONÍT n. geol. Rocă sedimentară argiloasă cu pronunțate proprietăți absorbante, folosită în industrie ca decolorant, dezodorizant etc. /<fr. bentonite
bentonit, (engl.= bentonite) rocă argiloasă de culoare deschisă (cenușie-verzuie, galbenă), de obicei stratificată, constituită din cel puțin 75 % montmo-rillonit și beidelit și caracterizată printr-o mare capacitate de absorție a apei. De regulă, reprezintă un „depozit”, rezidual provenit prin alterarea halmirolitică sau hidrotermală a unor produse vulcanice cineritice. Se utilizează ca decolorant, pentru curățirea produselor petroliere sau a uleiurilor vegetale; de asemenea, la prepararea noroiului de foraj. În România, se întâlnește la Orașul Nou, Racșa (Maramureș), Tufari (Mehedinți), Sichevița (Caraș-Severin) și Dobr.S.
BENTONÍT (< fr. {i}; {s} [Fort-] Benton) s. n. Rocă argiloasă de culoare cenușie sau galben-verzuie stratificată, constituită din cel puțin 75 la sută din montmorillonit și beidelit și caracterizată printr-o mare capacitate de absorbție a apei. Se utilizează ca decolorant, pentru purificarea produselor petroliere, uleiurilor vegetale și la prepararea noroiului de foraj.

bentonită definitie

bentonită dex

Intrare: bentonit
bentonită
bentonit substantiv neutru
Intrare: bentonită
bentonită