Dicționare ale limbii române

2 intrări

17 definiții pentru beneficiere

beneficiá vi [At: MAIORESCU, D. II 174 / Pzi: -ciez / E: fr bénéficier] 1 A obține un profit financiar din activitatea unei întreprinderi sau societăți comerciale, pe baza deținerii unor acțiuni ale acesteia. 2 A avea anumite avantaje ce decurg dintr-o situație. 3 A profita de rezultatele unei hotărâri juste.
beneficiére sf [At: MDA ms / Pl: ~ri / E: beneficia] 1 Obținere a unui profit financiar din activitatea unei întreprinderi sau societăți comerciale, pe baza deținerii unor acțiuni ale acesteia. 2 Deținere a unor avantaje ce decurg dintr-o situație. 3 Profitare de rezulatatele unei hotărâri juste.
BENEFICIÁ, beneficiez, vb. I. Intranz. A trage folos; a profita, a avea un câștig de pe urma cuiva sau din ceva. [Pr.: -ci-a] – Din fr. bénéficier.
BENEFICIÉRE, beneficieri, s. f. Faptul de a beneficia. [Pr.: -ci-e-] – V. beneficia.
BENEFICIÁ, beneficiez, vb. I. Intranz. A trage folos; a profita, a avea un câștig de pe urma cuiva sau din ceva. [Pr.: -ci-a] – Din fr. bénéficier.
BENEFICIÉRE, beneficieri, s. f. Faptul de a beneficia. [Pr.: -ci-e-] – V. beneficia.
BENEFICIÁ, beneficiez, vb. I. Intranz. A se bucura de un drept, a trage folos, a avea un cîștig de pe urma cuiva sau din ceva. Pe lîngă salariul real muncitorii mineri și familiile lor beneficiază de îngrijire multilaterală din partea statului în ce privește sănătatea, ridicarea nivelului de cultură, concediile de odihnă, organizarea repausului. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 634. – Pronunțat: -ci-a.
BENEFICIÁ, beneficiez, vb. I. Intranz. A se bucura de un drept, a trage folos; a avea un câștig de pe urma cuiva sau din ceva. [Pr.: -ci-a] – Fr. bénéficier.
beneficiá (a ~) (-ci-a) vb., ind. prez. 3 beneficiáză, 1 pl. beneficiém (-ci-em); conj. prez. 3 să beneficiéze; ger. beneficiínd (-ci-ind)
beneficiá vb. (sil. -ci-a), ind. prez. 1 sg. beneficiéz, 3 sg. și pl. beneficiáză, 1 pl. beneficiém (sil. -ci-em); conj. prez. 3 sg. și pl. beneficiéze; ger. beneficiínd (sil. -ci-ind)
BENEFICIÁ vb. 1. v. câștiga. 2. a se bucura, a se folosi, a profita. (~ de ajutorul cuiva, de câteva zile libere etc.)
BENEFICIÁ vb. I. intr. A avea un beneficiu, a trage un folos din ceva sau de la cineva, a profita. [Pron. -ci-a. / < fr. bénéficier].
BENEFICIÁ vb. intr. a avea un beneficiu, a trage un folos. (< fr. bénéficier)
A BENEFICIÁ ~éz intranz. A se folosi, având un beneficiu; a se bucura. ~ de un tratament medical. [Sil. -fi-ci-a] /<fr. bénéficier
beneficià v. a trage folos, a profita.
*beneficiéz v. intr. (fr. bénéficier). Folosesc, profit: a beneficia dintr’o afacere.
BENEFICIA vb. 1. a cîștiga, a folosi, a profita. (El nu ~ nimic din asta?) 2. a se bucura, a se folosi, a profita. (~ de ajutorul cuiva, de cîteva zile libere etc.)

Beneficiere dex online | sinonim

Beneficiere definitie

Intrare: beneficia
beneficia verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -ci-a
Intrare: beneficiere
beneficiere substantiv feminin