Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

6 defini╚Ťii pentru bederni╚Ť─â

bed├ęrni╚Ť─â sf vz nabederni╚Ť─â
bed├ęrni╚Ť─â (bed├ęrni╚Ťe), s. f. ÔÇô Ve╚Öm├«nt bisericesc ├«n form─â de ╚Öal pe care este brodat─â ├Änvierea. Este purtat numai de preo╚Ťii care au anumite func╚Ťii ├«n ierarhia ecleziastic─â. ÔÇô Var. nabederni╚Ť─â. V. bg. nabedr─şnca, de la bedro ÔÇ×femurÔÇŁ, deoarece se poart─â legat─â la br├«u.
bederni╚Ť─â f. partea decorativ─â a ve╚Ömintelor episcopale, simboliz├ónd biruin╚Ťa asupra mor╚Ťii ╚Öi nemurirea sufletului. [Vechiu-rom. nabederni╚Ť─â = slav. NABEDER─ČNI╚ÜA, din BEDRO, coaps─â, ornatul acoperind aceast─â parte a corpului].
bed├ęrni╚Ť─â V. nabederni╚Ť─â.
nabed├ęrni╚Ť─â f., pl. e (vsl. nabedr─şnica ╚Öi nabedr─şnik┼ş, ╚Öerve╚Ťel, basma, d. bedro, bg. bedra, ╚Öold; bg. rus. nab├ędrennik, nabederni╚Ť─â). Un ornament de forma unu─ş p─âtrat brodat cu fir, cu canafur─ş la col╚Ťur─ş, ╚Öi pe care e pus─â icoana ├«nvieri─ş lu─ş Hristos, ─şar arhierei─ş ╚Öi preu╚Ťi─ş ma─ş mar─ş ├«n rang, la marile ceremoni─ş, ├«l poart─â at├«rnat de br├«┼ş la dreapta. ÔÇô ╚śi nebed- (Mold.) ╚Öi bed├ęrni╚Ť─â (Munt.).
bed├ęrni╚Ť─â, bederni╚Ťe s. f. Pies─â din ve╚Ömintele arhiereului, ├«n form─â de romb ╚Öi av├ónd brodat─â pe ea cu fir scena ├Änvierii sau o cruce, care se leag─â cu un ╚Önur dup─â g├ót ╚Öi care at├órn─â la nivelul genunchiului drept, simboliz├ónd sabia spiritual─â cu care trebuie ├«narmat arhiereul; se acord─â ╚Öi preo╚Ťilor pentru merite deosebite, o dat─â cu rangul onorific de iconom stavrofor. [Var.: nabed├ęr s. n., nabed├ęrni╚Ť─â, nebed├ęrnic─â, s. f.]. ÔÇô din sl. nabedr─şni╚Ťa.

Bederni╚Ť─â dex online | sinonim

Bederni╚Ť─â definitie

Intrare: bederni╚Ť─â
bederni╚Ť─â