Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

42 defini╚Ťii pentru bec

bec2 sm [At: DEX2 / Pl: beci / E: eg back] (La fotbal; rar) Fundaș.
bec3 i vz behehe
bec1 sn [At: IORGA, N. R. A. I, 268 / Pl: ~uri / E: fr bec [de gas]] 1 Balona╚Ö de sticl─â vidat, ce con╚Ťine un filament astfel conceput ├«nc├ót s─â devin─â incandescent, emi╚Ť├ónd lumin─â la trecerea curentului electric. 2 (Arg; ├«e) A c─âdea pe ~ A c─âdea ├«n m├óinile poli╚Ťiei. 3 (├Äae) A ajunge ├«ntr-o situa╚Ťie nepl─âcut─â. 4 (├Äae) A r─âm├óne uimit. 5 (├Änv; ╚Ö├«s ~ de gaz) Parte component─â a unui dispozitiv pentru iluminat cu gaz, unde se formeaz─â flac─âra. 6 (├Äas) Arz─âtor pentru cantit─â╚Ťi mici de gaz. 7 (├Äs) ~ de control Lamp─â electric─â portativ─â, cu care se ├«ncearc─â dac─â un circuit electric este ├«ntrerupt. 8 (├Äas) Bec (1) electric montat pe un tablou de control pentru a semnaliza defec╚Ťiuni. 9 (├Äs; iuz) ~ de siguran╚Ť─â Dispozitiv care protejeaz─â un aparat, o instala╚Ťie etc., oprindu-l ├«n caz de avarie. 10 (├Äs) ~ de sudur─â Pies─â component─â a aparatului de sudur─â, prin care iese amestecul de gaz care ├«ntre╚Ťine arderea. 11 Orificiu prin care ╚Ť├ó╚Öne╚Öte un lichid vaporizat, un jet de gaz sau amestec de gaze, spre a fi aprinse.
bee i vz behehe
beheh├ę [At: ╚śEZ. IV, 16 / V: bee, bea, bec3, behe├ę, beheahe├í / E: fo] 1 i Cuv├ónt care imit─â strig─âtul oilor sau caprelor. 2 s (Rar) Miel. 3 s (Rar) Oaie. 4 s (Rar) Capr─â.
BEC2, beci, s. m. (Sport, rar) Funda╚Ö la jocul de fotbal. ÔÇô Din engl. back.
BEC1, becuri, s. n. 1. Balon din sticl─â vidat sau umplut cu un gaz inert, av├ónd ├«n interior un filament care devine incandescent c├ónd este str─âb─âtut de curent electric; p. ext. lamp─â electric─â. ÔŚŐ Expr. (Fam.) A fi (sau a c─âdea) pe bec = a fi sau a ajunge ├«ntr-o situa╚Ťie f─âr─â ie╚Öire; a i se ├«nfunda, a o p─â╚Ťi. 2. Sita unei l─âmpi de gaz. 3. Orificiu prin care ╚Ť├ó╚Öne╚Öte un lichid vaporizat, un jet de gaz sau de amestec de gaze sub presiune, spre a putea fi aprinse. ÔÇô Din fr. bec [de gaz].
BEHEH├ë interj. Cuv├ónt care imit─â strig─âtul oilor sau al caprelor; bee, mehehe. [Var.: b├ęe interj.] ÔÇô Onomatopee.
BEC2, beci, s. m. (Sport, rar) Funda╚Ö la jocul de fotbal. ÔÇô Din engl. back.
BEC1, becuri, s. n. 1. Sfer─â sau par─â de sticl─â ├«n care se afl─â filamentul unei l─âmpi electrice; p. ext. Lamp─â electric─â. ÔŚŐ Expr. (Fam.) A fi (sau a c─âdea) pe bec = A fi sau a ajunge ├«ntr-o situa╚Ťie f─âr─â ie╚Öire; a i se ├«nfunda, a o p─â╚Ťi. 2. Sita unei l─âmpi de gaz. 3. Orificiu prin care ╚Ť├ó╚Öne╚Öte un lichid vaporizat, un jet de gaz sau un amestec de gaze sub presiune, spre a putea fi aprinse. ÔÇô Din fr. bec [de gaz].
BÉE interj. v. behehe.
BEHEH├ë interj., subst. 1. Interj. Cuv├ónt care imit─â strig─âtul oilor sau al caprelor; mehehe. 2. Subst. Miel; oaie; capr─â. [Var.: b├ęe interj.] ÔÇô Onomatopee.
BEC, becuri, s. n. 1. (Adesea determinat prin ┬źelectric┬╗) Balona╚Ö de sticl─â, de obicei ├«n form─â de par─â, care se monteaz─â la l─âmpile electrice; este prev─âzut cu un filament care devine incandescent ╚Öi r─âsp├«nde╚Öte lumin─â c├«nd e str─âb─âtut de un curent electric; p. ext. lumina acestui bec. Becurile aduc o lumin─â slab─â. SAHIA, N. 43. ÔŚŐ Bec de siguran╚Ť─â = dispozitiv de siguran╚Ť─â care cpre╚Öte un aparat, o instala╚Ťie etc. ├«n caz de deranjament. Bec de control = a) lamp─â electric─â portativ─â cu care se ├«ncearc─â dac─â un circuit electric prezint─â sau nu o ├«ntrerupere; b) bec electric montat pe un tablou de distribu╚Ťie pentru a semnaliza anumite deranjamente. 2. (├Änvechit) Partea unei l─âmpi cu gaz aerian ├«n care se formeaz─â flac─âra. ├Än sal─â mije╚Öte un bec de la policandrul de cristal. VLAHU╚Ü─é, O. A. III 92. ÔÖŽ (Azi determinat prin ┬źde gaz┬╗) Arz─âtor pentru cantit─â╚Ťi mici de gaz, folosit pentru iluminat sau pentru ├«nc─âlzit. ÔŚŐ Bec de sudur─â (sau de sudaj) = pies─â component─â a aparatului de sudur─â, prin care iese amestecul de gaze.
BEHEH├ë interj. Onomatopee care imit─â zbieretul oilor sau al caprelor; mehehe. ÔÖŽ (Substantivat, glume╚Ť) Berbec, oaie sau capr─â. Dasc─âle, Pasc─âle, Adus-ai pe behehea? TEODORESCU, P. P. 260. Pentru behehe vei pr─âp─âdi ╚Öi pe mihoho (= umbl├«nd prea mult dup─â un lucru ne├«nsemnat, po╚Ťi pierde ceva mai de pre╚Ť).
BEC, becuri, s. n. 1. Balona╚Ö de sticl─â prev─âzut cu un filament care devine incandescent ╚Öi r─âsp├ónde╚Öte lumin─â c├ónd e str─âb─âtut de un curent electric. ÔŚŐ Bec de siguran╚Ť─â = dispozitiv de siguran╚Ť─â care opre╚Öte un aparat, o instala╚Ťie etc. ├«n caz de deranjament. 2. (├Änv.) Parte a unei l─âmpi cu gaz aerian ├«n care se formeaz─â flac─âra. ÔÖŽ (Azi determinat prin ÔÇ×de gazÔÇŁ) Arz─âtor pentru gaz, folosit pentru iluminat sau pentru ├«nc─âlzit. ÔŚŐ Bec de sudur─â (sau de sudaj) = pies─â la aparatul de sudur─â, prin care ies gazele. ÔÇô Fr. bec [de gaz].
BEHEH├ë interj. Cuv├ónt care imit─â strig─âtul oilor sau al caprelor. ÔÇô Onomatopee.
bec1 (fundaș) (rar) s. m., pl. beci
bec2 (obiect de iluminat) s. n., pl. b├ęcuri
beheh├ę interj.
bec (sport) s. m., pl. beci
bec (electr.) s. n., pl. b├ęcuri
bee v. behehe
beheh├ę/bee interj.
BEC s. v. apărător, fundaș, stoper.
BEC s. (prin Transilv.) par─â. (Un ~ aprins.)
BEC s.m. Jucător fundaș la fotbal. [Pl. -ci. / < engl. back].
BEC s.n. 1. Balonaș de sticlă prevăzut cu un soclu (prin care se montează la o lampă) și un filament în interior, care devine incandescent și luminează când este străbătut de un curent electric. 2. Partea unei lămpi cu gaz aerian unde arde flacăra. [Pl. -uri. / < fr. bec].
BEC2 s. m. jucător fundaș de fotbal. (< engl. back)
BEC1 s. n. 1. balona╚Ö de sticl─â cu un soclu ╚Öi un filament ├«n interior, care devine incandescent ╚Öi lumineaz─â, str─âb─âtut de un curent electric. 2. mulur─â la partea de jos a ferestrei, destinat─â a ├«mpiedica prelingerea apei de ploaie pe fa╚Ťad─â. (< fr. bec)
bec (becuri), s. n. ÔÇô Sfer─â de sticl─â ├«n care se afl─â filamentul unei l─âmpi electrice. Fr. bec ÔÇ×ciocÔÇŁ, bec de gaz ÔÇ×felinarÔÇŁ. Pentru expresia a c─âdea pe bec, care reproduce fr. tomber sur un bec de gaz, cf. Graur, BL, IV, 72.
beheh├ę interj. ÔÇô Imit─â beh─âitul oilor ╚Öi caprelor. ÔÇô Var. bea(aa), be(ee), me(a)he(a)he(a). Crea╚Ťie expresiv─â, de unde deriv─â: beh─âi, vb. (a scoate sunetul specific al oilor); beh─âitur─â, s. f. (beh─âit); beh─âh─âi, vb. (a beh─âi).
BEC ~uri n. 1) Balon mic de sticlă având în interior un filament, care devine incandescent când este străbătut de un curent electric. 2) Lampă alcătuită dintr-un soclu și dintr-un astfel de balon. * ~ de sudură piesă la aparatele de sudură, prin care iese amestecul de gaz combustibil și oxigen, arzând cu flacără. 3) înv. Partea din interior a unei lămpi cu gaz, unde se formează flacăra. /<fr. bec
bec n. 1. ╚Ťeava unei l─âmpi cu gaz aerian: candelabru cu ╚Öase becuri; 2. lamp─â electric─â.
behehe! int. bee! ÔĽĹ m. berbece, oaie: pentru behehe vor pr─âp─âdi ╚Öi pe mihoho NEGR. [Onomatopee].
be ╚Öi beheh├ę interj. care arat─â strig─âtu oilor.
*bec n., pl. ur─ş (fr. bec, ÔÇ×ciocÔÇŁ, cuv. galic). V├«rfu une─ş ╚Ťev─ş de gaz aerian f─âcut a╚Öa ├«nc├«t s─â ard─â ca o lamp─â. V├«rfu une─ş l─âmp─ş electrice acoperite cu un mic balon de sticl─â: lamp─â cu tre─ş becur─ş.
beheh├ę, interj. care arat─â strig─âtu oilor. V. be.
bec s. v. AP─éR─éTOR. FUNDA╚ś.
BEC s. (prin Transilv.) par─â. (Un ~ aprins.)
flûte à bec (cuv. fr.) v. flaut drept.
RIO BEC, numele unui stil arhitectural maya (600-950), dezvoltat în pen. Yucatán din Mexic și caracterizat printr-o arhitectură originală.
a c─âdea pe bec expr. 1. a ajunge ├«ntr-o situa╚Ťie f─âr─â ie╚Öire. 2. (intl.) a fi arestat.

Bec dex online | sinonim

Bec definitie

Intrare: bec (electr.)
bec 2 s.n. substantiv neutru
Intrare: behehe
behehe
bec
bee
Intrare: bec (sport)
bec 1 s.m. admite vocativul substantiv masculin