Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

3 intr─âri

24 defini╚Ťii pentru bazare

baz├í [At: Lm / Pzi: ~z├ęz / E: fr baser] 1-2 vtr A (se) sprijini pe ceva Si: a (se) ├«ntemeia, a (se) rezema. 3 vr A se bizui.
bazar sn [At: SADOVEANU, D. P. 144 / V: (rar) ~e / Pl: ~uri / E: fr bazar] 1 Loc ├«n aer liber unde se v├ónd diverse obiecte ╚Öi m─ârun╚Ťi╚Öuri. 2 Magazin unde se v├ónd diverse obiecte.
bazáre sf vz bazar
BAZ├ü, bazez, vb. I. Refl. ╚Öi tranz. A (se) sprijini, a (se) ├«ntemeia pe ceva. ÔÖŽ Refl. A avea ├«ncredere ├«n sprijinul cuiva, a se l─âsa ├«n n─âdejdea cuiva; a se bizui. ÔÇô Din fr. baser.
BAZ├ü, bazez, vb. I. Refl. ╚Öi tranz. A (se) sprijini, a (se) ├«ntemeia pe ceva. ÔÖŽ Refl. A avea ├«ncredere ├«n sprijinul cuiva, a se l─âsa ├«n n─âdejdea cuiva; a se bizui. ÔÇô Din fr. baser.
BAZ├ü, bazez, vb. I. Refl. 1. A se sprijini, a se ├«ntemeia pe ceva. Se bazeaz─â pe memorie. Ôľş Sindicatele se bazeaz─â pe principiul luptei de clas─â, unit─â╚Ťii, democra╚Ťiei muncitore╚Öti ╚Öi al solidarit─â╚Ťii interna╚Ťionale. IST. R.P.R. 678. Argumentele... se bazeaz─â pe lucruri disparate; paseri, v├«nt ╚Öi lun─â. SADOVEANU, Z. C. 20. ÔŚŐ Tranz. ╚śi-a bazat argumentarea pe date concrete. 2. A avea ├«ncredere ├«n sprijinul (moral sau material) al cuiva, a se l─âsa ├«n n─âdejdea cuiva.
BAZ├ü, bazez, vb. I. Refl. A se sprijini, a se ├«ntemeia pe ceva; a avea ├«ncredere ├«n sprijinul cuiva, a se l─âsa ├«n n─âdejdea cuiva. ÔÇô Fr. baser.
bazá (a ~) vb., ind. prez. 3 bazeáză
bazár s. n., pl. bazáruri
baz├í vb., ind. prez. 1 sg. baz├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. baze├íz─â
BAZ├ü vb. 1. a se bizui, a conta, a se fundamenta, a se ├«ncrede, a se ├«ntemeia, a se sprijini, (├«nv. ╚Öi reg.) a se n─âd─âi, (├«nv.) a se a╚Öeza, a se ├«ncredin╚Ťa, a se ├«ncumeta, a n─âd─âjdui, a se seme╚Ťi, a se st─ârui, (fig.) a miza, a se rezema. (Toat─â teoria lui se ~ pe...) 2. v. bizui.
BAZ├üR s. v. pia╚Ť─â, t├órg.
BAZ├ü vb. I. refl., tr. A (se) ├«ntemeia, a (se) sprijini (pe ceva). ÔÖŽ refl. A avea ├«ncredere ├«n sprijinul cuiva. [< fr. baser].
BAZ├üR s.n. Loc (acoperit) unde se v├ónd obiecte de tot felul; (p. ext.) t├órg, pia╚Ť─â. [Pl. -ruri, -re. / < fr. bazar, cf. pers. bazar ÔÇô pia╚Ť─â].
BAZÁ vb. I. refl., tr. a (se) întemeia, a (se) sprijini (pe ceva). II. refl. a avea încredere (în). (< fr. baser)
BAZ├üR s. n. 1. complex comercial de tip oriental, dintr-un ╚Öir de pr─âv─âlii sau tarabe, unde se v├ónd obiecte de tot felul; (p. ext.) t├órg, pia╚Ť─â. 2. magazin de obiecte diverse. (< fr. bazar)
baz├ír (-re), s. n. ÔÇô Var. ├«nv. pazar (cu der. s─âi). Mr. p─âzare ÔÇ×t├«rg, pia╚Ť─âÔÇŁ, megl. pazari ÔÇ×t├«rguial─â, tocmireÔÇŁ. Fr. bazar, din per. bazar. A intrat de asemenea din tc. pazar direct; cf. ngr. ¤Ç╬▒╬Â╬Ȥü╬╣, alb., sb., rus. bazar, bg. pazar─ş. ÔÇô Der., ├«mprumuta╚Ťi direct din tc., s├«nt ├«nv.; bazarghidean, s. m. ÔÇ×servitor ├«ns─ârcinat cu cump─âr─âturileÔÇŁ (< tc. pazargiden); bazarl├«c, s. n. (cump─âr─âtur─â), din tc. pazarlik (Roesler 588; ╚śeineanu, III, 16; Ronzevalle 44).
A BAZ├ü ~├ęz tranz. (teorii, argumente) A face s─â aib─â drept baz─â; a fonda. ~ argumentarea pe date concrete. /<fr. baser
A SE BAZ├ü m─â ~├ęz intranz. A pune baz─â; a se ├«ntemeia; a se sprijini; a se bizui; a conta. ~ pe fapte. /<fr. baser
bazà v. a pune temeiu pe, a se întemeia, a se sprijini.
bazar n. 1. târg public în Orient; 2. loc acoperit unde se vinde tot felul de mărfuri. V. pazar.
*baz├ęz v. tr. (fr. baser, d. base, baz─â). Fac s─â se sprijine: pe ce-╚Ť─ş bazez─ş preten╚Ťiunile? V. refl.: m─â bazez pe vorba ta.
BAZA vb. 1. a se bizui, a conta, a se fundamenta, a se ├«ncrede, a se ├«ntemeia, a se sprijini, (├«nv. ╚Öi reg.) a se n─âd─âi, (├«nv.) a se a╚Öeza, a se ├«ncredin╚Ťa, a se ├«ncumeta, a n─âd─âjdui, a se seme╚Ťi, a se st─ârui, (fig.) a miza, a se rezema. (Toat─â teoria lui se ~ pe...) 2. a se bizui, a conta, a se ├«ncrede, a se l─âsa, a se sprijini. (Te po╚Ťi ~ pe mine!)
bazar s. v. PIAȚĂ. TÎRG.

Bazare dex online | sinonim

Bazare definitie

Intrare: baza
baza verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: bazare
bazare
Intrare: bazar (pl. -e)
bazar pl. -e