Dicționare ale limbii române

16 definiții pentru batoză

batóză sf [At: DA / Pl: ~ze / E: fr batteuse] 1 Mașină agricolă care desface boabele din spice, păstăi sau știuleți și le separă de restul plantei Si: treierătoare. 2 (Dep) Femeie grasă.
BATÓZĂ, batoze, s. f. Mașină agricolă care desface boabele din spice, din păstăi, din știuleți și le separă de celelalte părți ale plantei; mașină de treierat, treierătoare. – Din fr. batteuse.
BATÓZĂ, batoze, s. f. Mașină agricolă care desface boabele din spice, din păstăi, din știuleți și le separă de celelalte părți ale plantei; mașină de treierat, treierătoare. – Din fr. batteuse.
BATÓZĂ, batoze, s. f. Mașină de treierat pusă în mișcare de un tractor, de o Iocomobilă, de un motor electric etc. Batoza duduie la arie și geme lung... cîrd are de mestecat snopi plini, nedesfăcuți cum trebuie. CAMILAR, N. I 312. E cu luare-aminte la toate; oriunde ar fi, la arat, la semănat, la batoză, el e în frunte. SADOVEANU, M. C. 25. Unii cară clăile de pe cîmp, alții adună paiele în șiră, alții stau sus pe batoze și hrănesc mașina, care le smulge snopii din mîini cu lăcomia furioasă a unei bestii hămesite. VLAHUȚĂ, O. A. 368.
BATÓZĂ, batoze, s. f. Mașină de treierat. – După fr. batteuse.
batóză s. f., g.-d. art. batózei; pl. batóze
batóză s. f., g.-d. art. batózei; pl. batóze
BATÓZĂ s. treierătoare, (pop.) mașină, (Transilv., Ban. și Olt.) tobă. (Duc grâul cules la ~.)
BATÓZĂ s.f. Mașină care execută desfacerea boabelor din spice, din păstăi sau capsule etc. [< fr. batteuse].
BATÓZĂ s. f. mașină agricolă pentru desfacerea boabelor din spice, păstăi, porumbi etc. (< fr. batteuse)
batóză (batóze), s. f.1. Treierătoare mecanică. – 2. În argou, femeie grăsană. Fr. batteuse.
BATÓZĂ ~e f. Mașină agricolă pentru treieratul cerealelor; treierătoare. [G.-D. batozei] /<fr. batteuse
batoză f. mașină de treerat grâne sau de sfărămat porumbul de boabe (înlocuind treerătorii cu îmblăcii). [Românizare după fr. batteuse].
*batóză f., pl. e (fr. batteuse, „bătătoare”). Mașină de treĭerat, treierătoare. Fig. Iron. Femeĭe grasă. Aparat de redus metalele’n foĭ.
BATO s. treierătoare, (pop.) mașină, (Transilv., Ban. și Olt.) tobă. (Duc grîul cules la ~.)
batóză, batoze, s.f. – 1. Mașină agricolă pentru treierat cereale; treierătoare, mașină de îmblătit (ALRRM, 1971: 416). ♦ (top.) La batoză, fânațe în Valea Stejarului. 2. (arg.) Femeie grasă. – Din fr. batteuse „bătătoare; mașină de treierat” (Scriban, DEX, DER, MDA).

batoză definitie

batoză dex

Intrare: batoză
batoză substantiv feminin