Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

19 defini╚Ťii pentru batjocurit

batjocori vt [At: CORESI, ap. HEM. 2758 / V: (Trs; Mol; înv) badgiocuri, bagiocuri, -curi, (reg) bătjocuri / P: baj- / Pzi: ~resc / E: batjocură + -i] 1 A face pe cineva sau ceva de râs, de rușine, de ocară Si: a-și bate joc, a lua în râs, a batjocura (3). 2 (Pex) A umili. 3 A necinsti o femeie Si: (înv) a batjocura (3).
batjocur├ş v vz batjocori
batjocur├şt2, ~─â a vz batjocorit2
batjocur├şt1 sn vz batjocorit1
BATJOCOR├Ź, batjocoresc, vb. IV. Tranz. A face pe cineva sau ceva de r├ós, de ru╚Öine, de ocar─â; p. ext. a umili, a ├«njosi. ÔÖŽ A necinsti o femeie. [Var.: (reg.) batjocur├ş vb. IV] ÔÇô Din batjocur─â.
BATJOCUR├Ź vb. IV v. batjocori.
BATJOCOR├Ź, batjocoresc, vb. IV. Tranz. A face pe cineva sau ceva de r├ós, de ru╚Öine, de ocar─â; p. ext. a umili, a ├«njosi. ÔÖŽ A necinsti o femeie [Var.: (reg.) batjocur├ş vb. IV] ÔÇô Din batjocur─â.
BATJOCUR├Ź vb. IV v. batjocori.
BATJOCOR├Ź, batjocoresc, vb. IV. Tranz. A face de r├«s, de ru╚Öine sau de ocar─â (prin vorbe sau prin fapte); a-╚Öi bate joc (de cineva sau de ceva), a lua ├«n r├«s; a umili, a ├«njosi. [Boierii] nu s-au g├«ndit c─â voi [╚Ť─âranii] s├«nte╚Ťi oameni ╚Öi v-au pus ├«n jug ╚Öi v-au batjocorit. DUMITRIU, B. F. 11. Un boier... ne batjocorea c─â ce ne trebuie nou─â ╚Ť─âranilor unire. SADOVEANU, N. F. 49. Auzi, t├«lharul, cum batjocore╚Öte lumea! ALECSANDRI, T. 95. ÔÖŽ (Cu privire la o femeie) A necinsti, a viola. ÔÇô Variant─â: (Transilv., Mold.) batjocur├ş (SBIERA, P. 19, NEGRUZZI, S. I 9) vb. IV.
BATJOCUR├Ź vb. IV v. batjocori.
BATJOCOR├Ź, batjocoresc, vb. IV. Tranz. A face de r├ós, de ru╚Öine, de ocar─â; a insulta; p. ext. a umili, a ├«njosi. [Var.: (reg.) batjocur├ş vb. IV] ÔÇô Din batjocur─â.
BATJOCUR├Ź vb. IV. v. batjocori.
batjocor├ş (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. batjocor├ęsc, imperf. 3 sg. batjocore├í; conj. prez. 3 s─â batjocore├ísc─â
batjocor├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. batjocor├ęsc, imperf. 3 sg. batjocore├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. batjocore├ísc─â
BATJOCOR├Ź vb. 1. a ridiculiza, a zeflemisi, (├«nv. ╚Öi reg.) a m─âsc─âri, (Transilv. ╚Öi Mold.) a ciufuli, (├«nv. ╚Öi pop. fig.) a spurca. 2. v. profana. 3. v. dezonora. 4. v. viola.
A BATJOCOR├Ź ~├ęsc tranz. 1) A trata cu vorbe de batjocur─â; a oc─âr├«; a certa. 2) A pune ├«ntr-o situa╚Ťie de inferioritate, lez├ónd demnitatea cuiva; a face de batjocur─â; a umili; a ├«njosi. 3) A supune actului sexual prin violen╚Ť─â; a silui; a necinsti; a viola. /Din batjocur─â
batjocor├Č v. a lua ├«n r├ós, a aduce cuiva batjocur─â.
batjocur├ęsc ╚Öi (ob.) baj- v. tr. (d. batjocur─â). Oc─âr─âsc cu epitete aspre. Ofensez, ├«njosesc, ├«m─ş bat joc. ÔÇô ╚śi batjocoresc.
BATJOCORI vb. 1. a ridiculiza, a zeflemisi, (├«nv. ╚Öi reg.) a m─âsc─âri, (Transilv. ╚Öi Mold.) a ciufuli, (├«nv. ╚Öi pop. fig.) a spurca. (To╚Ťi ├«l ~.) 2. a necinsti, a p├«ng─âri, a profana, a spurca, a viola, (├«nv. ╚Öi pop.) a prih─âni. (~ un loc considerat sf├«nt.) 3. a compromite, a dezonora, a necinsti, a terfeli, (fig.) a ├«ntina, a m├«nji, a murd─âri, a p─âta, a p├«ng─âri, a profana, a spurca, (reg. fig.) a pric─âji. (├Äncerca s─â-i ~ memoria.) 4. a necinsti, a silui, a viola, (Transilv.) a c─âzni, (├«nv.) a ru╚Öina, a sili, a spurca, (fig.) a p├«ng─âri. (O femeie ~.)

Batjocurit dex online | sinonim

Batjocurit definitie

Intrare: batjocori
batjocuri verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
batjocori verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: batjocurit
batjocurit