Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru batardou

batardóu sn [At: DEX2 / Pl: ~ri / E: fr batardeau] 1 Dig provizoriu așezat în amonte de diverse lucrări de fundații, reparații de poduri etc. pentru a seca terenul pe care se fac aceste lucrări. 2 (Pex) Spațiul astfel determinat.
BATARDÓU, batardouri, s. n. Dig, baraj (provizoriu) așezat în amonte de diverse lucrări de fundații, reparații de poduri etc. spre a seca terenul pe care se fac aceste lucrări; p. ext. spațiul astfel delimitat. – Din fr. batardeau.
BATARDÓU, batardouri, s. n. Dig, baraj (provizoriu) așezat în amonte de diverse lucrări de fundații, reparații etc. spre a seca terenul pe care se fac aceste lucrări; p. ext. spațiul astfel delimitat. – Din fr. batardeau.
BATARDÓU, batardouri, s. n. Incintă alcătuită din, pereți de lemn, de oțel sau de beton armat, care se construiește în apă și în care, prin scoaterea apei, se obține un spațiu uscat în interiorul căruia se pot executa, săpături și zidării pentru fundații de poduri etc.
BATARDÓU, batardouri, s. n. Incintă construită în apă în interiorul căreia, după evacuarea apei, se execută lucrări pentru fundații de poduri etc. – Fr. bâtardeau.
batardóu s. n., art. batardóul; pl. batardóuri
batardóu s. n., art. batardóul; pl. batardóuri
BATARDÓU s.n. Incintă din lemn, din oțel sau din beton, construită sub apă, în care se pot executa săpături și alte lucrări la poduri etc. după scoaterea apei din ea. ♦ Dig provizoriu construit pentru a opri sau a abate apele unui râu în vederea efectuării unor construcții în albia lui. [Pl. -uri. / < fr. batardeau].
BATARDÓU s. n. construcție provizorie, dig din lemn, oțel sau beton pentru împiedicarea pătrunderii apei într-o zonă de lucru. (< fr. batardeau)
BATARDÓU ~ri n. 1) Construcție hidrotehnică subacvatică, având forma unei incinte cu pereți etanși, care, fiind evacuată de apă, permite executarea în interiorul ei a unor lucrări. 2) Dig provizoriu construit pe un râu pentru a opri sau a abate apele, în vederea efectuării în albie a unor lucrări de construcție. /<fr. bâtardeau
dig-batardóu s. n. Tip de dig care închide sau abate apa ◊ „Digul-batardou care va separa, în albia Dunării, incinta destinată construcției centralelor electrice și a barajului deversor, obiective componente ale Sistemului hidroenergetic și de navigație «Porțile de Fier II», a intrat în etapa finală de execuție.” Sc. 16 XI 78 p. 1. ◊ „Pe șantierele sistemului hidroenergetic și de navigație «Porțile de Fier II» constructorii au repurtat un nou și semnificativ succes: închiderea digului-batardou.R.l. 9 VI 79 p. 3 (din dig + batardou)

batardou definitie

batardou dex

Intrare: batardou
batardou substantiv neutru