Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

3 intr─âri

22 defini╚Ťii pentru baston

bast├│n sn [At: CANTA, ap. LET. III, 177/8 / Pl: ~oane / E: it bastone] 1 B─â╚Ť de plimbare sau de sprijinit la mers. 2 Instrument de b─âtaie Cf bastonad─â. 3 (Pex) B─âtaie. 4 (Bis; ├«nv) C├órj─â (de arhiereu). 5 (├Äs) ~ de mare╚Öal Baston (1) pe care-l purtau mare╚Öalii Fran╚Ťei ca semn al autorit─â╚Ťii. 6 (Arg; ├«s) ~ desfundat Pu╚Öc─â. 7 (├Äc) De-a -ul Joc de copii nedefinit mai ├«ndeaproape. 8 (├Änv; ├«s) ~ de zah─âr Baton de zah─âr Si: (├«nv) ciubuc. 9 (├Änv; ├«s) ~ de ciocolat─â Baton de ciocolat─â Si: (├«nv) bastonache. 10 (Fig; im; lpl) Picioare sub╚Ťiri. 11 (├Än limbajul ╚Öcolarilor) Nota 1.
BAST├ôN, bastoane, s. n. Bucat─â de lemn lung─â (cam de un metru) ╚Öi sub╚Ťire, de obicei curbat─â la un cap─ât, care se poate ╚Ťine ├«n m├ón─â ╚Öi are diverse utiliz─âri. ÔŚŐ Baston de mare╚Öal = un fel de baston scurt, purtat de un mare╚Öal. ÔÖŽ Lovitur─â dat─â cu aceast─â bucat─â de lemn. ÔÇô Din it. bastone.
BAST├ôN, bastoane, s. n. Bucat─â de lemn lung─â (cam de un metru) ╚Öi sub╚Ťire, de obicei curbat─â la un cap─ât, care se poate ╚Ťine ├«n m├ón─â ╚Öi are diverse utiliz─âri. ÔŚŐ Baston de mare╚Öal = un fel de baston scurt, purtat de un mare╚Öal. ÔÖŽ Lovitur─â dat─â cu aceast─â bucat─â de lemn. ÔÇô Din it. bastone.
BAST├ôN, bastoane, s. n. 1. B─â╚Ť, de obicei cu cap─âtul de sus ├«ndoit, care serve╚Öte de reazem ├«n timpul mersului. V. b├«t─â. Veneau electorii de club cu bastoane groase ├«n m├«n─â. PAS, L. I 42. ├«╚Öi d─âdu seama c─â a uitat s─â depun─â ╚Öi bastonul la garderob─â. C. PETRESCU, C. V. 60. Baston de mare╚Öal = baston purtat de mare╚Öali ca semn al rangului lor. 2. Baton. Baston de ciocolat─â. Baston de cear─â.
BAST├ôN, bastoane, s. n. 1. B─â╚Ť care serve╚Öte de reazem ├«n timpul mersului. ÔÖŽ Lovitur─â dat─â cu un asemenea b─â╚Ť. 2. (Rar) Baton. ÔÇô It. bastone.
bast├│n (b─â╚Ť) s. n., pl. basto├íne
bastón s. n., pl. bastoáne
BASTÓN s. 1. (reg.) măciucă, (Transilv. și Maram.) măcău. 2. toiag.
BASTÓN s. v. baton.
BAST├ôN s.n. 1. Obiect ├«n form─â de b─â╚Ť sau de ciomag lucrat frumos, folosit de obicei ca sprijin la mers. ÔŚŐ Baston de mare╚Öal = baston purtat de mare╚Öal ca semn distinctiv al demnit─â╚Ťii. ÔÖŽ B─â╚Ť de m─ârimi diferite folosit ├«n gimnastica medical─â cu scop corectiv. 2. Pies─â cilindric─â de metal sau de lemn, care are diferite ├«ntrebuin╚Ť─âri la bordul unei nave. [< it. bastone].
BAST├ôN s. n. 1. obiect ├«n form─â de b─â╚Ť, ca sprijin la mers. ÔÖŽ ~ de mare╚Öal = baston purtat de mare╚Öal ca semn distinctiv al demnit─â╚Ťii. 2. b─â╚Ť de m─ârimi diferite ├«n gimnastica medical─â cu scop corectiv. 3. bar─â cilindric─â din metal sau lemn, cu diferite ├«ntrebuin╚Ť─âri la bordul unei nave. (< it. bastone)
bast├│n (basto├íne), s. n. ÔÇô Bucat─â de lemn. ÔÇô Var. baton, s. n. (baghet─â, bucat─â). Mr. b─âscune, megl. b─âstun. It. bastone (sec. XVIII); ├«n dialecte, prin intermediul ngr. ╬╝¤Ç╬▒¤â¤ä╬┐¤Ź╬Ż╬╣ (cf. Ruffini 334) sau tc. bastun. Baton se folose╚Öte aproape exclusiv pentru buc─â╚Ťile de ciocolat─â, fr. b├óton de chocolat.
BAST├ôN ~o├íne n. 1) B─â╚Ť lung ╚Öi sub╚Ťire, de obicei curbat la un cap─ât, care serve╚Öte ca sprijin ├«n timpul mersului. * ~ de mare╚Öal baston purtat de un mare╚Öal ca semn al demnit─â╚Ťii. 2) Lovitur─â dat─â cu un astfel de b─â╚Ť. I-a ars c├óteva ~oane. /<it. bastone
baston n. 1. bucat─â de lemn, lung─â ╚Öi sub╚Ťire, ce se poate ╚Ťinea ├«n m├ón─â; 2. lovitur─â cu bastonul; 3. (de a) numele unui joc de copii. [It. BASTONE].
*bast├│n n., pl. oane (it. bastone, fr. b├óton; ngr. bast├║ni). B─â╚Ť ├«n care oameni─ş se sprijin─â or─ş cu care se ap─âr─â de c├«ni. Lovitur─â de baston: ─ş-a tras un baston. Bucat─â dintrÔÇÖun pachet de ciocolat─â (fals baton, dup─â fr. b├óton). Insigna unor demnit─â╚Ť─ş: bastonu de mare╚Öal. De-a bastonu, un joc copil─âresc. V. c─şomag, sceptru, topuz.
BASTON s. (reg.) măciucă, (Transilv. și Maram.) măcău.
baston s. v. BATON.
BASTON, Iordachi Rus─ât, 1742 (Kog III 184).
ORONTIUM L., BASTONUL DE AUR, fam. Araceae. Gen cu o singur─â specie, plante de ap─â, flori hermafrodite (6 petale, rar 4, 6 sau 4 stamine), originar─â din America de N, ├«n ape ad├«nci (au frunze alungite ╚Öi florile la suprafa╚Ť─â) ╚Öi ├«n ape pu╚Ťin ad├«nci (cre╚Öte p├«n─â la 38-45 cm ├«n─âl╚Ťime, cu frunze mari, viguroase, verzi-alb─âstrui).
a freca bastonul / berbunca / mangaluÔÇÖ / ╚ŤiparuÔÇÖ expr. a lenevi, a tr├ónd─âvi.
baston, bastoane, s. n. (șc.) nota unu
BASTON DE CAUCIUC încălzitor, negrocalmin, termometru.

Baston dex online | sinonim

Baston definitie

Intrare: baston
baston substantiv neutru
Intrare: Baston
Baston
Intrare: bastonul-de-aur
bastonul-de-aur substantiv neutru articulat botanic─â