Dicționare ale limbii române

3 intrări

34 definiții pentru basic

basic sn [At: DEX2 / P: beizic / A: nct / E: eg basic] (Inf) Limbaj simbolic ușor accesibil, universal.
basic-english sm [At: DEX2 / P: béizic-ínglis / A: net / E: eg basic-english] Formă simplificată a limbii engleze, având la bază circa 850 de cuvinte și un minimum de reguli gramaticale, creată cu scopul de a servi ca limbă internațională.
bázic, ~ă a [At: MACAROVICI, CH. 113 / Pl: ~ici, -ice / E: fr basique] (Chm; d. substanțe) Care are proprietățile unei baze.
bășicá [At: CĂLINESCU, E. O. II, 88 / V: beș- / Pzi: (rar) bășic / E: ml vessicare] 1-2 vtr A (se) umple de bășici (1). 2 vr A căpăta bășici (1). 3 vt (Fig) A bate pe cineva tare, încât să i se bășice (2) trupul. 4 vr (Pan; d. zugrăveli, ziduri) A se coșcovi.
beșicá v vz bășica
BASIC s. n. (Inform.) Limbaj simbolic ușor accesibil, universal. [Pr.: béĭsic] – Din engl. basic.
BASIC-ENGLISH s. n. Formă simplificată a limbii engleze, având la bază circa 850 de cuvinte și un minimum de reguli gramaticale, creată cu scopul de a servi ca limbă internațională. [Pr.: béisic-ingliș] – Cuv. engl.
BĂȘICÁ, bășíc, vb. I. Tranz. și refl. A produce sau a face bășici; a (se) umple de bășici. [Var.: (reg.) beșicá vb. I] – Din bășică.
BEȘICÁ vb. I v. bășica.
BASIC s. n. (Inform.) Limbaj simbolic ușor accesibil, universal. [Pr.: béizic] – Din engl. basic.
BASIC-ENGLISH s. m. Formă simplificată a limbii engleze, având la bază circa 850 de cuvinte și un minimum de reguli gramaticale, creată cu scopul de a servi ca limbă internațională. [Pr.: béizic-íngliș] – Cuv. engl.
BĂȘICÁ, bășíc, vb. I. Tranz. și refl. A produce sau a face bășici; a (se) umple de bășici. [Var.: (reg.) beșicá vb. I] – Din bășică.
BEȘICÁ vb. I v. bășica.
BĂȘICÁ, bășíc, vb. I. Tranz. A face sau a produce cuiva bășici. Rele-s, bade, frigurile, Da mai rele dragostele: Frigurile te bășică, Dragostele te usucă. BIBICESCU, P. P. 7. ◊ Refl. A se umple de bășici. Fața li se bășicase de sudoare. BUJOR, S. 100. – Variantă: (Mold., Transilv.) beșicá vb. I.
BEȘICÁ vb. I v. bășica.
BĂȘICÁ, bășíc, vb. I. Tranz. A produce cuiva bășici. ♦ Refl. A se umple de bășici, a face bășici. [Var.: (reg.) beșicá vb. I] – Din bășică.
BEȘICÁ vb. I. v. bășica.
BASIC / Basic (limbaj de programe) (angl.) [pron. béĭsic] s. propriu n.
bășicá (a ~) vb., ind. prez. 3 bășícă
bășicá vb., ind. prez. 1 sg. bășíc, 3 sg. și pl. bășícă, imperf. 3 sg. bășicá; conj. prez. 3 sg. și pl. bășíce
BĂȘICÁ vb. a (se) urzica, (pop.) a (se) piersica, (Mold., Bucov. și Transilv.) a (se) coși. (S-a ~ pe mână.)
BĂȘICA FIÉRII s. v. colecist, fiere, veziculă biliară.
BĂȘICĂ REÁ s. v. antrax, cărbune, dalac, pustulă malignă.
BASIC-ENGLISH s.f. Formă simplificată a limbii engleze, cu un minimum de cuvinte și forme gramaticale. [Pron. bésic-ingliș. / < engl. basic-english].
BASIC /béizic/ s. n. (inform.) limbaj de programare a calculatoarelor, utilizat în regim convențional și interpretativ. (< engl. basic)
BASIC-FRENCH /béizic-frenci/ s. f. formă simplificată a limbii franceze, cu un vocabular și o gramatică reduse. (<engl. basic-french)
A BĂȘICÁ bășíc tranz. A face să se bășice. /Din bășică
A SE BĂȘICÁ mă bășíc intranz. A face bășici; a se acoperi cu bășici. /Din bășică
bășicà v. 1. a face sau produce bășici; 2. a se umfla: pielea îi se bășică. [Lat. VESICARE].
bășic- V. deșic-.
beșíc, a v. tr. (d. beșică). Est. Fac să scoată beșicĭ: urzica beșică pelea. V. refl. Pelea se beșică de urzicĭ. – În vest bășic.
BĂȘICA vb. a (se) urzica, (pop.) a (se) piersica, (Mold., Bucov. și Transilv.) a (se) coși. (S-a ~ pe mînă.)
BASIC (< engl. B[eginner’s] A[ll purpose] S[ymbolic] I[nstruction] C[ode]) s. n. (INFORM.) Limbaj de programare destinat în special folosit în regim conversațional.
bășica, bășic v. r. a se supăra, a se înfuria

Basic dex online | sinonim

Basic definitie

Intrare: basic
basic substantiv neutru
  • pronunție: béizic
Intrare: bășica
bășica verb grupa I conjugarea I
beșica verb grupa I conjugarea I
Intrare: bășic
bășic