Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru baritin─â

barit├şn─â sf [At: MACAROVICI, CH. 362 / Pl: (nob) -ne / E: fr baritine] (Chm) Sulfat de bariu. 2 Substan╚Ť─â mineral─â cu luciu sticlos ╚Öi culori variate, care se folose╚Öte ca materie colorant─â ├«n industrie
BARIT├ŹN─é, baritine, s. f. Sulfat natural de bariu. ÔÇô Din fr. barytine.
BARIT├ŹN─é, baritine, s. f. Sulfat natural de bariu. ÔÇô Din fr. barytine.
BARIT├ŹN─é, baritine, s. f. Sulfat de bariu natural. ÔÇô Fr. barytine.
barit├şn─â s. f., g.-d. art. barit├şnei; pl. barit├şne
barit├şn─â s. f., g.-d. art. barit├şnei; pl. barit├şne
BARIT├ŹN─é s. (MIN.) barit─â, spat greu.
BARIT├ŹN─é s.f. Sulfat natural de bariu. [< fr. barytine].
BARIT├ŹN─é s. f. sulfat natural de bariu. (< fr. barytine)
BARITIN─é s. (MIN.) barit─â.
baritin─â, (engl.= barite) BaSO4, s. rombic, cu habitus tabular; min. cu G mare (G = 4,68), ceea ce face s─â fie utilizat ├«n prepararea noroiului de foraj. Este un min.: hidrotermal, de temperatur─â joas─â sau de precipita╚Ťie ╚Öi diagenez─â ├«n m├ólurile de mare ad├ónc─â. In Rom├ónia, s-a exploatat la Somova (Dobr. N), Ostra (C. Orient.) ╚Öi se g─âse╚Öte in m├ólurile carbonatice din Oc.Pacific.
BARIT├ŹN─é (< fr.) s. f. (MINER.) Sulfat natural de bariu, de culoare alb-g─âlbuie, p├«n─â la cenu╚Öie, cu luciu sidefos ╚Öi aspect de agregate granulare sau sub form─â stalactitic─â. Se formeaz─â prin procese foarte variate: hidrotermale, de precipita╚Ťie ╚Öi diagenez─â ├«n m├«luri de mare ad├«nc─â. Se utilizeaz─â ├«n ind. chimic─â, a piel─âriei ╚Öi la s─âparea sondelor pentru ├«ngreunarea noroiului de foraj; barit─â.

Baritin─â dex online | sinonim

Baritin─â definitie

Intrare: baritin─â
baritin─â substantiv feminin