Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

20 defini╚Ťii pentru baricadare

baricad├í [At: VLAHU╚Ü─é, V. 159 / Pzi: ~dez / E: fr barricader] 1 vt A ├«mpiedica printr-o baricad─â trecerea unei str─âzi, a unei ╚Öosele etc. sau intrarea ├«ntr-o locuin╚Ť─â. 2 vr A se pune la ad─âpost (dup─â o baricad─â). 3-4 vtr (Fig) A (se) izola (de cineva sau de ceva).
baricad├íre sf [At: DA ms / Pl: ~d─âri / E: baricada] 1 ├Ämpiedicare printr-o baricad─â a trecerii unei str─âzi, a unei ╚Öosele etc. sau a intr─ârii ├«ntr-o locuin╚Ť─â Si: baricadat1 (1). 2 Ad─âpostire ├«n spatele unei baricade Si: baricadat1 (2). 3 Izolare de cineva sau de ceva.
BARICAD├ü, baricadez, vb. I. Tranz. A ├«nchide printr-o baricad─â o intrare, o ie╚Öire, un drum etc.; a bloca. ÔÖŽ Refl. A se pune la ad─âpost (dup─â o baricad─â). ÔÇô Din fr. barricader.
BARICAD├üRE, baricad─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) baricada ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. baricada.
BARICAD├ü, baricadez, vb. I. Tranz. A ├«nchide printr-o baricad─â o intrare, o ie╚Öire, un drum etc.; a bloca. ÔÖŽ Refl. A se pune la ad─âpost (dup─â o baricad─â). ÔÇô Din fr. barricader.
BARICAD├üRE, baricad─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) baricada ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. baricada.
BARICAD├ü, baricadez, vb. I. Tranz. (Cu privire la un drum, la o strad─â, o u╚Ö─â, o fereastr─â) A ├«nchide, a astupa printr-o baricad─â, pentru a ├«mpiedica trecerea sau intrarea. Copaci str─âini... amesteca╚Ťi ╚Öi ├«mpleti╚Ťi cu semincerii localnici f─âceau un zid nep─âtruns ╚Öi ├«ntunecos, de arbori ╚Öi arbu╚Öti, baricad├«nd potecile vechi. C. PETRESCU, R. DR. 214. Conu Leonida, la cel din╚Ťii zgomot de afar─â, tremur─â ca varga, baricadeaz─â u╚Öile cu mobilele din cas─â. GHEREA, ST. C.R. I 333. ÔŚŐ Refl. Procur├«nd ├«i ├«ntreb─â pentru ce s-au baricadat. VLAHU╚Ü─é, O. A. 159.
BARICAD├ü, baricadez, vb. I. Tranz. A ├«nchide printr-o baricad─â o ie╚Öire, un drum etc. ÔÖŽ Refl. A se pune la ad─âpost ├«n dosul unei baricade. ÔÇô Fr. barricader.
BARICAD├üRE, baricad─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a (se) baricada ╚Öi rezultatul ei.
baricadá (a ~) vb., ind. prez. 3 baricadeáză
baricadáre s. f., g.-d. art. baricadắrii; pl. baricadắri
baricad├í vb., ind. prez. 1 sg. baricad├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. baricade├íz─â
baricadáre s. f., g.-d. art. baricadării; pl. baricadări
BARICADÁ vb. I. tr., refl. A (se) închide ca o baricadă. [< fr. barricader].
BARICAD├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a (se) baricada ╚Öi rezultatul ei. [< baricada].
BARICAD├ü vb. tr., refl. a (se) ├«nchide cu o baricad─â. ÔŚŐ (p. ext.) a (se) ├«nchide ferm, categoric. (< fr. barricader)
A BARICAD├ü ~├ęz tranz. (c─âi de acces) A ├«nchide, ridic├ónd o baricad─â. ~ o poart─â. /<fr. barricader
A SE BARICAD├ü m─â ~├ęz intranz. A se ad─âposti ├«n dosul unei baricade. /<fr. barricader
baricad├á v. 1. a ridica baricade, a ├«nchide sau opri comunica╚Ťiunea cu baricade; 2. a se ├«nt─âri cu baricade, a se ad─âposti ├«nd─âr─âtul unei baricade; 3. fig. a se ├«nchide spre a nu vedea pe nimeni.
*baricad├ęz v. tr. (fr. barricader). Barez pin baricade; a baricada o strad─â, o u╚Ö─â. V. refl. M─â fortific pin baricade. Fig. M─â ├«nchid ca s─â nu v─âd pe nimen─ş. V. z─âstesc.

Baricadare dex online | sinonim

Baricadare definitie

Intrare: baricada
baricada verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: baricadare
baricadare substantiv feminin