Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru barcană

barcánă sf [At: DEX2 / Pl: ~ne / E: fr barkhane] Dună de nisip în formă de potcovă sau de semilună, cu convexitatea în partea de unde bate vântul.
BARCÁNĂ, barcane, s. f. Dună de nisip în formă de potcoavă sau de semilună, cu convexitatea orientată perpendicular pe direcția vântului. – Din fr. barkhane.
BARCÁNĂ, barcane, s. f. Dună de nisip în formă de potcoavă sau de semilună, cu convexitatea în partea de unde bate vântul. – Din fr. barkhane.
BARCÁNĂ, barcane, s. f. Dună de nisip în formă de semilună cu convexitatea în bătaia vântului. – Fr. barkhane.
barcánă s. f., g.-d. art. barcánei; pl. barcáne
barcánă s. f., g.-d. art. barcánei; pl. barcáne
BARCÁNĂ s.f. Dună de nisip în formă de semilună, cu convexitatea în bătaia vântului. [< fr. barkhane].
BARCÁNĂ s. f. dună mobilă de nisip, în formă de semilună, perpendiculară pe direcția vântului, în deșerturi. (< fr. barkhane)
BARCÁNĂ ~e f. Dună de nisip caracteristică periferiei deșerturilor, având formă de potcoavă cu convexitatea în bătaia vântului. /<fr. barkhane
barcană, (engl.= barchan) dună de nisip în formă de semi-lună. B. are o morfologie asimetrică, cu un flanc convex domol, orientat în direcția dinspre care bate vântul, și un flanc concav abrupt. Sin. dună în semicerc; barkhană.
BARCÁNĂ (< fr.) s. f. Dună caracteristică periferiei deșerturilor, în formă de potcoavă asimetrică cu convexitatea orientată perpendicular pe direcția vîntului, cu o înălțime medie de 15-20 m și o lungime de 200-800 m.

barcană definitie

barcană dex

Intrare: barcană
barcană substantiv feminin