Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru barbacană

barbaca sf [At: LTR / Pl: ~ne / E: it barbacane, fr barbacane] 1-2 Deschizătură mică practicată, din loc în loc, de-a lungul unui zid pentru a permite scurgerea apelor (sau, de-a lungul unui zid de fortificații, pentru ochirea dușmanului).
BARBACÁNĂ, barbacane, s. f. 1. Deschizătură mică lăsată din loc în loc într-un zid de sprijin pentru scurgerea apelor infiltrate. 2. Deschizătură înaltă și îngustă pentru aerisire și lumină, în zidul unui turn, al unui coridor, folosită în arhitectura medievală. – Din fr. barbacane.
BARBACÁNĂ, barbacane, s. f. 1. Deschizătură mică lăsată din loc în loc într-un zid de sprijin pentru scurgerea apelor colectate în spatele acestuia. 2. Deschizătură înaltă și îngustă pentru aerisire și lumină, făcută în zidul unei clădiri cu arhitectură medievală. – Din fr. barbacane.
BARBACÁNĂ, barbacane, s. f. Deschizătură mică lăsată din loc în loc într-un zid de sprijin, pentru scurgerea apelor colectate în spatele acestuia. – Fr. barbacane.
barbacánă s. f., g.-d. art. barbacánei; pl. barbacáne
barbacánă s. f., g.-d. art. barbacánei; pl. barbacáne
BARBACÁNĂ s.f. 1. Lucrare de fortificație care protejează capul unui pod, intrarea unei cetăți etc. 2. (Arhit.) Deschidere înaltă și îngustă în zidul unui turn, al unui coridor etc. 3. Deschizătură mică, lăsată din loc în loc în zidăria unei culee de pod, a unui zid de sprijin etc., pentru a permite scurgerea apelor colectate în spatele acestora. [< fr., it. barbacane, cf. ar. barbakkaneh – galerie].
BARBACÁNĂ s. f. 1. lucrare de fortificație care protejează capul unui pod, intrarea unei cetăți etc. 2. deschidere înaltă și îngustă în zidul unui turn, al unui coridor. 3. deschizătură mică lăsată din loc în loc în zidăria unei culee de pod, a unui zid de sprijin pentru a permite scurgerea apelor colectate în spatele acestora. (< fr. barbacane)
BARBACÁNĂ ~e f. 1) (în arhitectura medievală) Deschizătură înaltă și îngustă făcută în zidul unui turn, coridor etc. pentru a permite pătrunderea aerului și luminii. 2) Deschizătură mică lăsată într-un zid de sprijin, în zidăria unui baraj etc. pentru a permite scurgerea apelor colectate în spatele acestora. /<fr. barbacane
*barbacánă f., pl. e (fr. barbacane, d. it. barbacane, care vine d. ar. barbak-kaneh). Fort. Partea înaintată a uneĭ întăriturĭ în care-s făcute deschizăturĭ de tras cu pușca orĭ cu tunu. V. beden.

barbacană definitie

barbacană dex

Intrare: barbacană
barbacană substantiv feminin