Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

41 defini╚Ťii pentru bara

bara vt [At: CONTEMP., Seria II, 1949, nr. 161, 3/1 / Pzi: -r├ęz / E: fr barrer] 1-2 A ├«nchide (circula╚Ťia sau) accesul pe un drum cu o bar─â (1). 3-4 (Fig) A ├«mpiedica ceva ├«n (dezvoltare sau) progres. 5 A trage o linie peste un text scris anul├óndu-l.
b├ír─â sf [At: DEX2 / Pl: ~re / E: fr barre] 1 Bucat─â lung─â de lemn sau de metal c─âruia i se dau diferite ├«ntrebuin╚Ť─âri. 2 St├ólp de poart─â la unele jocuri sportive. 3 (├Äs) -fix─â Aparat de gimnastic─â format dintr-o vergea groas─â de metal montat─â ├«ntre doi st├ólpi. 4 Barier─â care desparte pe judec─âtori de avoca╚Ťi ╚Öi de ├«mpricina╚Ťi. 5 (Pex) Locul din instan╚Ť─â unde pledeaz─â avoca╚Ťii. 6 Linie vertical─â sau orizontal─â care separ─â p─âr╚Ťi dintr-un text. 7 (Muz) Linie vertical─â care separ─â m─âsurile pe portativ. 8 Prag de nisip situat sub ap─â, de obicei ├«n fa╚Ťa gurii de v─ârsare a unui fluviu. 9 Val de mare care urc─â o dat─â cu fluxul de la gura unui fluviu spre amonte.
BAR├ü, barez, vb. I. Tranz. 1. A opri, a ├«mpiedica trecerea, circula╚Ťia, intrarea etc. 2. A trage o linie peste un text scris, pentru a-l anula; a anula. ÔÇô Din fr. barrer.
B├üR─é, bare, s. f. 1. Bucat─â lung─â de lemn sau de metal cu ├«ntrebuin╚Ť─âri ├«n construc╚Ťie, ├«n tehnic─â. 2. St├ólp de poart─â la unele jocuri sportive. ÔŚŐ Bar─â (fix─â) = aparat de gimnastic─â format dintr-o vergea groas─â de metal montat─â ├«ntre doi st├ólpi. 3. Loc pe care ├«l ocup─â avoca╚Ťii ├«ntr-o sal─â de judecat─â ├«n timpul pledoariei. 4. Linie vertical─â sau orizontal─â care separ─â p─âr╚Ťile dintr-un text. ÔÖŽ (Muz.) Linie vertical─â care separ─â m─âsurile pe portativ. 5. Prag de nisip situat sub ap─â, de obicei la gura unui fluviu. 6. Val de mare care urc─â odat─â cu fluxul de la gura unui fluviu spre amonte. ÔÇô Din fr. barre.
BAR├ü, barez, vb. I. Tranz. 1. A opri, a ├«ntrerupe, a ├«mpiedica o trecere, circula╚Ťia, a ├«nchide accesul pe un drum etc. 2. A trage una sau mai multe linii peste un text scris, pentru a ar─âta c─â este anulat; a anula. ÔÇô Din fr. barrer.
B├üR─é, bare, s. f. 1. Bucat─â lung─â de lemn sau de metal c─âreia i se dau diferite ├«ntrebuin╚Ť─âri. 2. St├ólp de poart─â la unele jocuri sportive. ÔŚŐ Bar─â (fix─â) = aparat de gimnastic─â format dintr-o vergea groas─â de metal montat─â ├«ntre doi st├ólpi. 3. Barier─â care desparte pe judec─âtori de avoca╚Ťi ╚Öi de ├«mpricina╚Ťi; p. ext. locul din instan╚Ť─â unde pledeaz─â avoca╚Ťii. 4. Linie vertical─â sau orizontal─â care separ─â p─âr╚Ťi dintr-un text. ÔÖŽ (Muz.) Linie vertical─â care separ─â m─âsurile pe portativ. 5. Prag de nisip situat sub ap─â, de obicei ├«n fa╚Ťa gurii de v─ârsare a unui fluviu. 6. Val de mare care urc─â o dat─â cu fluxul de la gura unui fluviu spre amonte. ÔÇô Din fr. barre.
BAR├ü, barez, vb. I. Tranz. 1. (Cu privire la un drum sau la o strad─â, p. ext. cu privire la trecere, circula╚Ťie) A ├«mpiedica, a opri, a ├«ntrerupe (├«nchiz├«nd, bloc├«nd sau astup├«nd, ori a╚Öez├«nd o bar─â de-a curmezi╚Öul). P├«n─â la repararea podului, drumul este barat. 2. A trage o linie peste un text scris (pentru a indica c─â nu este valabil ╚Öi nu trebuie luat ├«n considerare).
B├üR─é, bare, s. f. 1. Drug de metal (care urmeaz─â s─â fie prelucrat ├«n uzine). 2. Bucat─â de lemn sau de metal, de lungime ╚Öi grosime variabile, av├«nd diferite ├«ntrebuin╚Ť─âri (├«n special servind ca sprijin sau rezem─âtor, pentru a delimita un spa╚Ťiu etc.). Se d─âduse jos... dup─â ce legase h─â╚Ťurile de bara de fier ce ├«nconjura capra vizitiului. DUMITRIU, B. F. 74. Nu ╚Ötii... cum ai putut s─â treci drumul ╚Öi s─â te apuci cu m├«inile de barele cheiului. PAS, Z. I 312. ÔÖŽ Barier─â care, la instan╚Ťele judec─âtore╚Öti, desparte pe judec─âtori de avoca╚Ťi ╚Öi de ├«mpricina╚Ťi; p. ext. instan╚Ť─â judec─âtoreasc─â. A ap─ârea la bar─â. A vorbi la bar─â. Ôľş To╚Ťi avoca╚Ťii, mari ╚Öi mici, cari zilnic ╚Ö-au frecat coatele de bar─â... VLAHU╚Ü─é, la TDRG. ÔÖŽ Pies─â metalic─â rezistent─â, av├«nd rolul de a proteja de lovituri. Automobilele au bare de protec╚Ťie ├«n fa╚Ť─â ╚Öi ├«n spate. 3. Fiecare dintre cei trei st├«lpi care delimiteaz─â poarta la jocurile sportive (fotbal, rugbi, handbal). ÔÖŽ Bar─â fix─â (adesea f─âr─â determinare) = aparat de gimnastic─â format dintr-un sul de metal fixat pe doi st├«lpi, la care se execut─â diferite exerci╚Ťii de gimnastic─â. Gimnastic─â la bar─â. 4. Semn grafic de forma unei linii verticale sau orizontale, ├«ntrebuin╚Ťat ├«n lucr─âri tehnice ca element de separare ├«n interiorul unui text; (Muz.) semn ├«n form─â de linie vertical─â, ├«ntrebuin╚Ťat la separarea m─âsurilor pe portativ. Paragrafele se despart prin bare. (Poetic) P─âdurea t─âia, ca o bar─â sumbr─â, orizontul satului meu natal. GALACTION, O. I 331.
BAR├ü, barez, vb. I. Tranz. 1. A opri, a ├«ntrerupe, a ├«mpiedica o trecere, circula╚Ťia etc. 2. A trage o linie peste un text scris, pentru a ar─âta c─â nu este valabil. ÔÇô Fr. barrer.
B├üR─é, bare, s. f. 1. Drug de metal (care urmeaz─â s─â fie prelucrat). ÔÖŽ Bucat─â de lemn sau de metal, de lungime ╚Öi grosime variabil─â, av├ónd diferite ├«ntrebuin╚Ť─âri. 2. Fiecare dintre cei trei st├ólpi care delimiteaz─â poarta la unele jocuri sportive. ÔŚŐ Bar─â (fix─â) = aparat de gimnastic─â format dintr-un sul de metal fixat pe doi st├ólpi. 3. Barier─â care desparte, la instan╚Ťele judec─âtore╚Öti, pe judec─âtori de avoca╚Ťi ╚Öi ├«mpricina╚Ťi; p. ext. locul de unde se pledeaz─â ├«n fa╚Ťa instan╚Ťei. 4. Semn grafic ├«n forma unei linii verticale sau orizontale, folosit ca element de separare ├«n interiorul unui text; (Muz.) semn ├«n form─â de linie vertical─â, ├«ntrebuin╚Ťat la separarea m─âsurilor pe portativ. 5. Ridic─âtur─â a fundului m─ârii la gura unui fluviu, format─â prin ├«ngr─âm─âdirea nisipului sau a m├ólului. 6. Valul care urc─â de la gura unui fluviu spre amonte o dat─â cu fluxul, la m─ârile cu maree important─â. ÔÇô Fr. barre.
bará (a ~) vb., ind. prez. 3 bareáză
báră s. f., g.-d. art. bárei; pl. báre
bar├í vb., ind. prez. 1 sg. bar├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. bare├íz─â
báră s. f., g.-d. art. bárei; pl. báre
BAR├ü vb. 1. v. bloca. 2. a t─âia. (Copacii c─âzu╚Ťi ~ drumul.) 3. v. z─âg─âzui.
B├üR─é s. 1. v. drug. 2. v. lingou. 3. (SPORT) bar─â fix─â = (rar) sul. (Exerci╚Ťii de gimnastic─â la ~.)
BÁRĂ s. v. băltoacă, mlaștină, mocirlă, smârc.
BAR├ü vb. I. tr. 1. A ├«ntrerupe, a opri, a ├«mpiedica cu o bar─â, cu un obstacol etc. circula╚Ťia, trecerea (pe un drum, o strad─â etc.). 2. A trage o linie peste..., a ╚Öterge cu o linie (un text, un pasaj etc.). [< fr. barrer].
B├üR─é s.f. Drug de metal (destinat prelucr─ârii). ÔÖŽ Pies─â de metal sau de lemn, de dimensiuni variabile, folosit─â ├«n construc╚Ťii sau ├«n dispozitive tehnice pentru transmiterea eforturilor. 2. Fiecare dintre cei trei st├ólpi care delimiteaz─â poarta la unele jocuri sportive. ÔÖŽ ╚śut ├«n st├ólpul por╚Ťii de fotbal. ÔŚŐ A da ├«n bar─â = (argotic) a gre╚Öi, a rata. 3. Barier─â care desparte pe judec─âtori de avoca╚Ťi ╚Öi impricina╚Ťi; (p. ext.) locul de unde se pledeaz─â ├«n fa╚Ťa justi╚Ťiei. 4. (Herald.) Figur─â diagonal─â care reune╚Öte unghiul st├óng de sus al unui scut cu unghiul drept de jos. 5. Linie vertical─â sau oblic─â, folosit─â ca element de separare ├«ntr-un text. ÔÖŽ Linie vertical─â care separ─â m─âsurile unui portativ. ÔÖŽ Ridic─âtur─â de metal liniar─â dispus─â transversal pe tastiera unor instrumente cu coarde ciupite, indic├ónd locurile ├«n care se pot produce sunetele de o anumit─â ├«n─âl╚Ťime. 6. ├Ängr─âm─âdire de nisip, de m├ól etc. la gura unui r├óu sau a unui fluviu care se vars─â ├«ntr-o mare f─âr─â flux ╚Öi reflux. 7. (Fig.; med.) Senza╚Ťie ap─âs─âtoare, de compresiune asupra unui organ. [< fr. barre].
BAR├ü vb. tr. 1. a ├«ntrerupe, a ├«mpiedica cu o bar─â, cu un obstacol circula╚Ťia, trecerea (pe un drum, o strad─â etc.); (fig.) a ├«mpiedica, a opri, a stopa. 2. a trage o linie peste..., a ╚Öterge cu o linie (un text). (< fr. barrer)
B├üR─é s. f. 1. drug de metal (destinat prelucr─ârii). ÔŚŐ pies─â de metal sau de lemn, ├«n construc╚Ťii sau ├«n dispozitive tehnice pentru transmiterea eforturilor. ÔŚŐ (fig.) obstacol, piedic─â ├«n calea realiz─ârii unui lucru. 2. fiecare dintre cei trei st├ólpi care delimiteaz─â poarta la unele jocuri sportive. ÔŚŐ ╚Öut ├«n st├ólpul por╚Ťii de fotbal. 3. barier─â care desparte pe judec─âtori de avoca╚Ťi ╚Öi ├«mpricina╚Ťi; locul de unde se pledeaz─â ├«n fa╚Ťa justi╚Ťiei. 4. (herald.) figur─â diagonal─â care reune╚Öte unghiul st├óng de sus al unui scut cu unghiul drept de jos. 5. linie vertical─â sau oblic─â, element de separare ├«ntr-un text. ÔŚŐ linie vertical─â care separ─â m─âsurile unui portativ. ÔŚŐ ridic─âtur─â de metal liniar─â ├«ncrustat─â ├«n tastiera unor instrumente cu coarde ciupite. 6. ├«ngr─âm─âdire de aluviuni la gura de v─ârsare a unui r├óu ├«ntr-un fluviu sau ├«n mare. 7. mascaret. (< fr. barre)
b├ír─â (b├íre), s. f. ÔÇô (Banat) mla╚Ötin─â. Sb. bara (DAR). ÔÇô Der. b─ârac─â, s. f. (Munt.); b─âr─âcie, b─âr─âciune, s. f. (Munt. ╚Öi Trans.) ÔÇ×balt─âÔÇŁ.
b├ír─â (b├íre), s. f. ÔÇô Bucat─â lung─â de lemn sau de metal. Fr. barre. La unele jocuri de copii, se aude cu fonetismul fr., bar. ÔÇô Der. bara, vb. (a ├«nchide, a ├«mpiedica, a intercepta), pe baza fr. barrer; baraj, s. n. (st─âvilar, z─âgaz), din fr. barrage.
A BAR├ü ~├ęz tranz. 1) (c─âi, drumuri, accese) A ├«nchide cu ajutorul unei bare; a bloca. 2) (torente de ap─â) A opri cu ajutorul unui baraj; a st─âvili; a z─âg─âzui; a ├«ndigui. 3) (texte, cifre) A face o linie pentru a anula. /<fr. barrer
B├üR─é ~e f. 1) Bucat─â lung─â ╚Öi rigid─â de lemn sau de metal av├ónd diferite ├«ntrebuin╚Ť─âri ├«n construc╚Ťie, tehnic─â etc. 2) Fiecare dintre cele trei elemente constitutive ale por╚Ťii la unele jocuri sportive (hochei, fotbal, polo, handbal). A trimite balonul ├«n ~. ÔŚŐ ~ fix─â aparat de gimnastic─â format dintr-o vergea groas─â de metal, fixat─â ├«ntre doi st├ólpi. ~e paralele aparat de gimnastic─â const├ónd din dou─â vergele paralele fixate ├«ntre doi st├ólpi la aceea╚Öi ├«n─âl╚Ťime. 3) jur. Loc rezervat avoca╚Ťilor ├«ntr-o sal─â de judecat─â pentru a ╚Ťine pledoaria. 4) Linie care separ─â anumite p─âr╚Ťi ├«n interiorul unui text. 5) muz. Linie vertical─â cu care se separ─â m─âsurile pe portativ. 6) Prag subacvatic de nisip care bareaz─â intrarea ├«ntr-un fluviu sau ├«ntr-un port. [G.-D. barei] /<fr. barre
bar─â f. 1. drug de lemn sau de metal: o bar─â de fier; 2. barier─â mic─â ce desparte publicul de membrii unui tribunal: a veni la bar─â (= fr. barre).
1) báră f., pl. e (vsl. bg. sîrb. bara, de unde și ngr. bara id.). Ban. Mocirlă.
*2) b├ír─â f., pl. e (fr. barre, drug or─ş manel─â. V. bar 1 ╚Öi baret─â 2). Drug, pr─âjin─â de metal de 1-2 metri ╚Öi groas─â de 4-5 c.m. Aparat de gimnastic─â compus dintrÔÇÖo pr─âjin─â de lemn or─ş de fer fixat─â ├«n do─ş st├«lp─ş vertical─ş (Se nume╚Öte ╚Öi bar─â fix─â, rec or─ş fus). Barier─â care-─ş separ─â pe judec─âtor─ş de public ╚Öi de care se reazem─â avoca╚Ťi─ş c├«nd pledeaz─â. A ap─ârea la bar─â, a te prezenta la judecat─â. Mare banc de nomol care se formeaz─â la gura unu─ş fluvi┼ş ╚Öi ├«mpedec─â naviga╚Ťiunea: bara de la Sulina. V. primez 1.
*bar├ęz v. tr. (fr. barrer, d. barre, bar─â). ├Änchid cu bara. Opresc, astup (trecerea), ob╚Ötru─şez. V. z─âpbesc ╚Öi z─âstesc.
hára-bára, V. hala-bala.
BARA vb. 1. a astupa, a bloca, a ├«nchide. (Z─âpada ~ drumul.) 2. a t─âia. (Copacii c─âzu╚Ťi ~ drumul.) 3. a st─âvili, a z─âg─âzui, (Bucov.) a h─âti. (~ o ap─â.)
BAR─é s. 1. drug. (O ~ de fier.) 2. lingou, (├«nv.) drug, ╚Öin─â. (O ~ de aur.) 3. (SPORT) bar─â fix─â = (rar) sul. (Exerci╚Ťii de gimnastic─â la ~.)
bar─â s. v. B─éLTOAC─é. MLA╚śTIN─é. MOCIRL─é. SM├ÄRC.
bar─â, (engl.= bar) (sedim.) (bar─â longitudinal─â, bar─â transversal─â), macroform─â de acre╚Ťie generat─â de curgeri rapide (dup─â precipita╚Ťii abundente); barele sunt formate din pietri╚Ö fin ╚Öi nisip grosier cu structuri oblic laminare sau stratificate, tabulare sau cocoide. Barele situate ├«n mijlocul canalului sunt acre╚Ťionare ├«n cap─âtul din amonte; ating ├«n─âl╚Ťimi de 1-15 m ╚Öi lungimi de 10 ÔÇô 1 000 m. Sin. ostrov.
BAR─é element metalic tubular de rezisten╚Ť─â. Bara de control, ╚Ťeav─â component─â a trapezului unui deltaplan cu ajutorul c─âreia acesta se piloteaz─â prin tragere ╚Öi ├«mpingere (cu ajutorul for╚Ťei bra╚Ťelor). Bara transversal─â, tub de duraluminiu dispus perpendicular pe direc╚Ťia de ├«naintare a aripii, care se fixeaz─â de chil─â (v.) ├«n centrul de greutate numit inim─â (v.) leg├ónd chila de lonjeronul aripii, asigur├ónd rigiditatea aripii ├«n planul determinat de chil─â ╚Öi de lonjeronul aripii.
bar─â I. 1. Bucat─â de lemn lipit─â ├«n interiorul instrumentelor de coarde, pentru a rezista presiunii c─âlu╚Öului*. B. contribuie la egalizarea sunetului ╚Öi la cre╚Öterea intensit─â╚Ťii lui. 2. Lam─â metalic─â ├«ncrustat─â ├«n tastier─â* av├ónd rolul de a localiza sunetul pe coard─â. II. 1. (├«n nota╚Ťie): B. de leg─âtur─â, element grafic ce une╚Öte note* de aceea╚Öi valoare* (optimi*; ╚Öaisprezecimi*; b. dubl─â; treizecidoimi; b. tripl─â) apar╚Ťin├ónd aceluia╚Öi grup. 2. B. oblic─â, element grafic folosit ├«n diverse abrevia╚Ťii* muzicale. B. de m─âsur─â, linie vertical─â care indic─â pe portativ* ├«nceputul sau sf├ór╚Öitul m─âsurilor*. 4. Dubl─â-b., semn ce indic─â fie separarea diviziunilor principale ale unei lucr─âri, fie ├«ncheierea ei. C├ónd are ├«n fa╚Ť─â dou─â puncte, indic─â repetarea fragmentului astfel delimitat. Dubla b. poate fi plasat─â ╚Öi ├«n interiorul m─âsurii.
BARA, com. în jud. Timiș; 325 loc. (1991).
BARA, B─éRA, cuv├«nt vechi, coincide cu tracul bara din Zurobara, probabil cu sensul de cetate ├«nconjurat─â cu mla╚Ötin─â ca terramare-le Italiei preistorice; cu sensul de mla╚Ötin─â ╚Öi r├«u s-a p─âstrat la s├«rbi, cf. hidronimele: Colubara, Ibar etc. ╚Öi la rom├«nii din Banat. I. Bara: 1. Bar b. (Mo╚Ť); ÔÇô Oprea, ard. (RI VII 210); cf. ora╚Öul Bar din Podolia. 2. Bara (Vr); Bard (Cotr; C├«mp). 3. Bare╚Ö, A. (Scan; Isp III2; Cat mold II) 4. Cf. Barageni s. (Isp II1). II. Cu ─â: 1. B─âra, fam., ard., 1437 (Pa╚Ö; Ard I); ÔÇô munt., 1485 (╚Ü-Rom 349); alte exemple: (16 A II 73; 17 B II 289, 413; BG LIV 159; Ac Bz 21, 36; R Gr). 2. B─âr─â (16 B I 109); B─ârii Drag fiul (Puc 12). 3. B─ârea, I. (Drag 133). 4. B─âri╚Ťa b. (Ard). 5. B─ârul V., mold. (Sd VI 28). 6. B─âroaia t.; B─âroiu s.; B─âruiul t. 7. B─âroian (Scurte╚Öti Bz), cu sufix de apartenen╚Ť─â local─â. 8. B─âr─â╚Ö ard. (Pa╚Ö); ÔÇô olt., 1565 (AO IX 181); ÔÇô ard. (Ard) 9. B─âr─â╚Öel (Isp III2). 10. B─âr/─âscu, -─â╚Öti ss. 11. Cf. B─âr─âiacul s. (Sd XXI). 12. B─âriga, M. (Me╚Öt Cr) 13. Compus: B─âr─âlenghi, M. (17 B IV 127). V. ╚Öi B├«ra ╚Öi Bera.
B─âr/─â, -─âiac, -─â╚Ö, -ea, -el, -i╚Ťa, -lenghi, -oiu, -uiul v. Bara II 1 ÔÇô 12.
Băra v. Bara II 1 și Bîr 3.
a o da în bară expr. a comite o greșeală, a face o gafă.

Bara dex online | sinonim

Bara definitie

Intrare: bar─â
bar─â substantiv feminin
Intrare: bara
bara verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: B─âr─â
B─âr─â
Intrare: B─âra
B─âra
Intrare: Bara
Bara