Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

47 defini╚Ťii pentru band─â

bánda i [At: DA ms / E: it banda] (Mm) Comandă de rotire a cârmei la maximum.
b├índ─â1 sf [At: (a. 1834) URICARIUL VIII, 184 / Pl: ~de / E: fr bande, it banda, ger Banda] 1 (├Änv) Ceat─â de solda╚Ťi care lupt─â sub aceea╚Öi bandier─â (2). 2 Grup de r─âuf─âc─âtori care ac╚Ťioneaz─â sub conducerea unui ╚Öef. 3 (Fam) Gmp de prieteni mereu ├«mpreun─â. 4 Trup─â de muzican╚Ťi. 5 Fanfar─â. 6 Taraf de l─âutari.
b├índ─â2 sf [At: FILIMON, ap. HEM 2459 / V: -t─â / Pl: benzi ╚Öi (rar) ~de / E: fr bande, ger Bande] 1 F├ó╚Öie (de stof─â, de p├ónz─â, de h├órtie etc.) cu care se ├«nf─â╚Öoar─â se leag─â sau se ╚Ťine str├óns ceva Si: bant─â (1-3), banderol─â (7). 2 F├ó╚Öie din alt material sau din alt─â culoare cu care se m─ârgine╚Öte, pentru podoab─â, un articol de ├«mbr─âc─âminte. 3 (├Äs) ÔÇô de imagini Pelicul─â cinematografic─â. 4 (├Äs) ÔÇô de magnetofon F├ó╚Öie magnetizat─â pe care se imprim─â ╚Öi de pe care se reproduc sunetele cu ajutorul magnetofonului. 5 (├Äs) -rulant─â (sau de transport ori continu─â) Conveier. 6 (├Äs) Lucru la (sau pe) -rulant─â Sistem de lucru const├ónd din opera╚Ťii executate succesiv de un ╚Öir de lucr─âtori asupra unui obiect aflat pe o band─â rulant─â (5) care trece prin fa╚Ťa fiec─âruia dintre ei. 7 (├Äs) ÔÇô de circula╚Ťie Partea carosabil─â a unui drum, rezervat─â circula╚Ťiei ├«n acela╚Öi sens. 8 (├Äs) ~ de rulment Partea din anvelopa unei ro╚Ťi de autovehicul care vine ├«n contact cu p─âm├óntul. 9 (├Äs) ~ de frecven╚Ť─â Interval de frecven╚Ť─â ├«n care un aparat electronic ├«╚Öi men╚Ťine caracteristicile specifice. 10 (├Äas) Ansamblu de frecven╚Ťe radioelectrice atribuite diferitelor servicii de radiocomunica╚Ťii prin reglement─âri na╚Ťionale ╚Öi interna╚Ťionale. 11 (├Äs) -X Band─â de frecven╚Ťe cuprinse ├«n domeniul microundelor. 12 Fiecare dintre marginile elastice ale mesei de biliard, de care se lovesc bilele pentru a avea direc╚Ťia voit─â de juc─âtor. 13 Margine a terenului de popice. 14 (├Äe) A da (sau a lua) ÔÇô A atinge cu bila marginea ╚Öoselei popicelor. 15 ╚śin─â care leag─â cele dou─â ╚Ťevi ale unei arme de v├ón─âtoare. 16-17 Grup de frecven╚Ťe vecine sau apropiate ale unei radia╚Ťii (electromagnetice ori) sonore.
B├üND─é1, bande, s. f. 1. Grup de r─âuf─âc─âtori care ac╚Ťioneaz─â sub conducerea unui ╚Öef. ÔÖŽ (Glume╚Ť) Grup de prieteni. 2. (├Änv.) Ceat─â de solda╚Ťi afla╚Ťi sub aceea╚Öi bandier─â. 3. Trup─â de muzican╚Ťi, fanfar─â, taraf de l─âutari. ÔÇô Din fr. bande, germ. Bande.
B├üND─é2, benzi, s. f. 1. F├ó╚Öie de material textil, de cauciuc etc. cu care se ├«nf─â╚Öoar─â, se leag─â sau se ├«nt─âre╚Öte ceva; bant─â (1). ÔÖŽ F├ó╚Öie cu care se ├«mpodobe╚Öte, de obicei pe margini, un articol de ├«mbr─âc─âminte. 2. (├Än sintagmele) Band─â de magnetofon = f├ó╚Öie magnetizat─â pe care se imprim─â ╚Öi de pe care se pot reproduce sunete cu ajutorul magnetofonului. Band─â rulant─â (sau de transport ori continu─â) = f├ó╚Öie continu─â care serve╚Öte la deplasarea obiectelor fabricate sau ├«n curs de fabrica╚Ťie; conveier (1). Lucru pe (sau la) band─â (rulant─â) = sistem de lucru const├ónd din opera╚Ťii executate succesiv de un ╚Öir de lucr─âtori asupra unui obiect aflat pe o band─â rulant─â care trece prin fa╚Ťa fiec─âruia dintre ei. Band─â de imagini = pelicul─â cinematografic─â. Band─â de circula╚Ťie = f├ó╚Öie lung─â delimitat─â din partea carosabil─â a unui drum, rezervat─â circula╚Ťiei ├«n acela╚Öi sens a vehiculelor. Band─â de rulment = partea de cauciuc din anvelopa unei ro╚Ťi de autovehicul care vine ├«n contact cu p─âm├óntul. Band─â etalon = band─â magnetic─â cu ├«nregistr─âri speciale pentru reglarea sau verificarea parametrilor unui magnetofon sau magnetoscop. Band─â de frecven╚Ťe = interval din ╚Öirul frecven╚Ťelor, caracterizat prin anumite propriet─â╚Ťi comune din punctul de vedere al utiliz─ârii lor ├«n telecomunica╚Ťii ╚Öi telemecanic─â. Band─â X = band─â de frecven╚Ťe cuprinse ├«n domeniul microundelor. 3. Margine elastic─â a mesei de biliard. ÔÖŽ Margine a terenului de popice. 4. ╚śin─â care leag─â cele dou─â ╚Ťevi ale unei arme de v├ón─âtoare. 5. Grup de frecven╚Ťe vecine sau apropiate ale unei radia╚Ťii electromagnetice sau sonore. 6. (Inform., ├«n sintagma) Band─â perforat─â = band─â de h├órtie sau de material plastic utilizat─â pentru introducerea sau extragerea datelor dintr-un sistem de calcul. ÔÇô Din fr. bande.
B├üND─é1, bande, s. f. 1. Ceat─â, grup de r─âuf─âc─âtori care ac╚Ťioneaz─â sub conducerea unui ╚Öef. ÔÖŽ (Glume╚Ť) Grup de prieteni. 2. (├Änv.) Ceat─â de solda╚Ťi afla╚Ťi sub aceea╚Öi bandier─â. 3. Trup─â de muzican╚Ťi, fanfar─â, taraf de l─âutari. ÔÇô Din fr. bande, germ. Bande.
B├üND─é2, benzi, s. f. 1. F├ó╚Öie de stof─â, h├órtie, de piele etc. cu care se ├«nf─â╚Öoar─â, se leag─â sau se ├«nt─âre╚Öte ceva; bant─â. ÔÖŽ F├ó╚Öie cu care se ├«mpodobe╚Öte, de obicei pe margini, un articol de ├«mbr─âc─âminte. 2. (├Än sintagmele) Band─â de magnetofon = f├ó╚Öie magnetizat─â pe care se imprim─â ╚Öi de pe care se pot reproduce sunete cu ajutorul magnetofonului. Band─â rulant─â (sau de transport, continu─â) = f├ó╚Öie lat─â de piele, de cauciuc, de pl─âci metalice etc., pe care se transport─â automat materiale sau piese fabricate sau ├«n curs de fabrica╚Ťie; conveier. Lucru pe (sau la) band─â (rulant─â) = sistem de lucru const├ónd din opera╚Ťii executate succesiv de un ╚Öir de lucr─âtori asupra unui obiect aflat pe o band─â rulant─â care trece prin fa╚Ťa fiec─âruia dintre ei. Band─â de imagini = pelicul─â cinematografic─â. Band─â de circula╚Ťie = f├ó╚Öie lung─â delimitat─â din partea carosabil─â a unui drum, pe care pot circula ├«n acela╚Öi sens numai un ╚Öir de vehicule. Band─â de rulment = partea de cauciuc din anvelopa unei ro╚Ťi de autovehicul care vine ├«n contact cu p─âm├óntul. 3. Margine elastic─â a mesei de biliard. ÔÖŽ Margine a terenului de popice. 4. ╚śin─â care leag─â cele dou─â ╚Ťevi ale unei arme de v├ón─âtoare. 5. Grup de frecven╚Ťe vecine sau apropiate ale unei radia╚Ťii electromagnetice sau sonore. 6. (├Än sintagmele) Band─â etalon = band─â magnetic─â cu ├«nregistr─âri speciale pentru reglarea sau verificarea parametrilor unui magnetofon sau magnetoscop. Band─â de frecven╚Ťe = a) interval de frecven╚Ť─â ├«n care un aparat electronic ├«╚Öi men╚Ťine caracteristicile specificate; b) ansamblu de frecven╚Ťe radioelectrice atribuite diferitelor servicii de radiocomunica╚Ťii prin reglement─âri na╚Ťionale ╚Öi interna╚Ťionale. Band─â X = band─â de frecven╚Ťe cuprinse ├«n domeniul microundelor. ÔÇô Din fr. bande.
B├üND─é1, bande, s. f. 1. Ceat─â, grup de oameni ├«ntov─âr─â╚Öi╚Ťi ├«n vederea unui scop (mai ales r─âu); grup constituit ├«n vederea unei ac╚Ťiuni de subminare a intereselor colectivit─â╚Ťii; ╚Öleaht─â, clic─â. Band─â de ho╚Ťi. Ôľş ├Än zadar umblau streji de arn─âu╚Ťi... Nu puteau... descoperi bandele vagabonzilor. NEGRUZZI, S. I 16. ÔÖŽ (Glume╚Ť) Grup de prieteni care apar mereu ├«mpreun─â. De c├«nd e╚Öti ├«n bandat noastr─â, e╚Öti in fiecare sear─â la teatru. CAMIL PETRESCU, T. II 92. 2. (De obicei cu determinarea ┬źde l─âutari┬╗) Trup─â, de muzican╚Ťi, taraf de l─âutari. Avem aci o band─â numeroas─â de l─âutari, reprezentat─â cel pu╚Ťin prin dou─âzeci ╚Öi cinci de personaje cu instrumente variate. ODOBESCU, S. III 111. Ora╚Öul ╚Öi ├«mprejurimile erau luminate de mii de focuri; bande de l─âutari jucau hore ╚Öi doine. NEGRUZZI, S.1107. ÔŚŐ Band─â militar─â = fanfar─â. 3. (├Änvechit) Ceat─â de solda╚Ťi pu╚Öi sub aceea╚Öi bandier─â. V. ceat─â. O band─â din cavaleria noastr─â s─â mearg─â s─â supere ariergarda du╚Ömanului. B─éLCESCU, O. II 113. ÔÇô Pl. ╚Öi: (2, regional) b─ânzi (RETEGANUL, P. I 7).
B├üND─é2, benzi, s. f. 1. F├«╚Öie ├«ngust─â de stof─â, de p├«nz─â, h├«rtie, piele sau metal, cu care se leag─â, se ├«nf─â╚Öoar─â sau se ├«nt─âre╚Öte ceva. ÔŚŐ Band─â de expedi╚Ťie (adesea f─âr─â determinare) = f├«╚Öie de h├«rtie cu care se ├«nvelesc imprimatele trimise prin po╚Öt─â. V. banderol─â. Am tras din vraful de pe masa de lucru gazetele... Benzile de expedi╚Ťie nici nu fuseser─â desf─âcute. SADOVEANU, N. F. 152. ÔŚŐ Expr. A expedia (un imprimat) sub band─â = a expedia, prin po╚Öt─â, un imprimat, ├«nf─â╚Öurat cu o f├«╚Öie de h├«rtie. ÔÖŽ F├«╚Öie dintr-o alt─â stof─â sau de o alt─â culoare, cu care se ├«mpodobe╚Öte (mai ales pe margini) un articol de ├«mbr─âc─âminte. 2. (├Än expr.) Band─â de magnetofon = f├«╚Öie sub╚Ťire ╚Öi ├«ngust─â dintr-un material flexibil, acoperit cu un strat fin de substan╚Ť─â electromagnetic─â, pe care se imprim─â ╚Öi de pe care se pot reproduce sunete cu ajutorul magnetofonului. Band─â rulant─â (sau de transport sau continu─â; uneori f─âr─â determinare) = f├«╚Öie continu─â de cauciuc, piele, ╚Ťes─âtur─â de c├«nep─â sau bumbac (uneori armat─â cu fire metalice) sau de pl─âci metalice, a╚Öezat─â pe rulouri ╚Öi ac╚Ťionat─â mecanic, servind la transportul (pe plan orizontal sau pe plan pu╚Ťin ├«nclinat) de materiale (ca p─âm├«nt, minereuri, ciment etc.) sau de piese fabricate sau ├«n curs de fabricare. Banda rulant─â poart─â pietri╚Öul alb, m─ârunt, merg├«nd piezi╚Ö spre movile brute. CONTEMPORANUL, S. II, 1950, nr. 180, 2/1. O ne├«ntrerupt─â band─â rulant─â urc─â una dup─â alta... cupele metalice pline cu st├«nci sf─âr├«mate. BOGZA, O. 254. [├Än timpul produc╚Ťiei] greul [├«l duc] numai motorul ╚Öi banda, iar omul apas─â numai pe buton. DAVIDOGLU, M. 67. Lucru la (sau pe) band─â = sistem de lucru const├«nd din opera╚Ťii succesive, executate de o serie de lucr─âtori asupra unui singur obiect fixat pe o band─â rulant─â care trece prin fa╚Ťa fiec─âruia dintre ei. 3. Fiecare dintre marginile elastice ale mesei de biliard, de care se izbesc bilele spre a c─âp─âta direc╚Ťia voit─â de juc─âtor. ÔÖŽ Fiecare dintre cele dou─â margini ale terenului de popice. ÔŚŐ Expr. A bate (popicele) sau a juca f─âr─â band─â = a trimite bila ├«n a╚Öa fel ├«nc├«t s─â nu ating─â marginile terenului. 4.(Fiz.) Grup de frecven╚Ťe vecine sau apropiate din spectrul unei radia╚Ťii electromagnetice sau sonore. ÔÇô Pl. ╚Öi: bande (FILIMON, la HEM 2459). ÔÇô Variant─â: (3) b├ínt─â, ben╚Ťi (M. I. CARAGIALE, C. 113), s. f.
B├üND─é1, bande, s. f. 1. Ceat─â, grup de oameni ├«ntov─âr─â╚Öi╚Ťi ├«n vederea unui scop (r─âu); grup constituit ├«n vederea unei ac╚Ťiuni de subminare a intereselor colectivit─â╚Ťii; clic─â, ╚Öleaht─â. ÔÖŽ (Glume╚Ť) Grup de prieteni. ÔÖŽ Trup─â de muzican╚Ťi, taraf de l─âutari. ÔŚŐ Band─â militar─â = fanfar─â. 2. (├Änv.) Ceat─â de solda╚Ťi pu╚Öi sub aceea╚Öi bandier─â. ÔÇô Fr. bande.
B├üND─é2, benzi, s. f. 1. F├ó╚Öie ├«ngust─â de stof─â, de h├órtie, de piele etc. cu care se leag─â, se ├«nf─â╚Öoar─â sau se ├«nt─âre╚Öte ceva. ÔŚŐ Band─â (de expedi╚Ťie) = f├ó╚Öie de h├órtie cu care se ├«nvelesc imprimatele trimise prin po╚Öt─â. V. banderol─â. ÔÖŽ F├ó╚Öie cu care se ├«mpodobe╚Öte, de obicei pe margini, un articol de ├«mbr─âc─âminte. 2. (├Än expr.) Band─â de magnetofon = f├ó╚Öie sub╚Ťire ╚Öi ├«ngust─â dintr-un material flexibil, acoperit cu un strat de substan╚Ť─â electromagnetic─â, pe care se imprim─â ╚Öi de pe care se pot reproduce sunete cu ajutorul magnetofonului. Band─â rulant─â (sau de transport, continu─â) = f├ó╚Öie continu─â de piele, de pl─âci metalice etc. ac╚Ťionat─â mecanic, servind la transportul materialelor sau al pieselor fabricate sau ├«n curs de fabrica╚Ťie. Band─â de imagini = pelicul─â cinematografic─â. Band─â de circula╚Ťie = partea carosabil─â a unei ╚Öosele. Band─â de rulment = partea de cauciuc din anvelopa unei ro╚Ťi de autovehicul, care vine ├«n contact cu p─âm├óntul. Lucru pe (sau la) band─â = sistem de lucru const├ónd din opera╚Ťii succesive, executate de un ╚Öir de lucr─âtori, asupra unui singur obiect fixat pe o band─â rulant─â care trece prin fa╚Ťa fiec─âruia dintre ei. 3. Fiecare dintre marginile elastice ale mesei de biliard. ÔÖŽ Fiecare dintre cele dou─â margini ale terenului de popice. 4. (La armele de v├ón─âtoare cu dou─â ╚Ťevi) ╚śina care ├«mpreun─â cele dou─â ╚Ťevi de-a lungul lor. 5. Grup de frecven╚Ťe vecine sau apropiate ale unei radia╚Ťii electromagnetice sau sonore. ÔÇô Fr. bande.
bandá (a se ~) vb. refl., ind. prez. 3 se bandeáză
bándă1 (grup) s. f., g.-d. art. bándei; pl. bánde
b├índ─â2 (f├ó╚Öie) s. f., g.-d. art. b├ęnzii; pl. benzi
band├í vb., ind. prez. 1 sg. band├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. bande├íz─â
bándă (grup) s. f., g.-d. art. bándei; pl. bánde
b├índ─â (f├ó╚Öie) s. f., g.-d. art. b├ęnzii; pl. b├ęnzi
BANDÁ, vb., ind. prez. 3 bandează.
B├üND─é s. 1. (peior.) c├órd─â╚Öie, clan, clic─â, ga╚Öc─â, ╚Öleaht─â, (livr.) coterie, (rar) tagm─â, (├«nv.) carda╚Öl├óc, tac├óm, taraf, (fig.) bisericu╚Ť─â. 2. v. ceat─â.
BÁNDĂ s. v. taraf.
BÁNDĂ s. 1. bantă, fâșie, ștraif. (O ~ la mânecile cămășii.) 2. v. panglică. 3. (TEHN.) bandă rulantă = conveier. 4. v. peliculă. 5. (înv.) mandanea. (~ la masa de biliard.)
BANDÁ vb. I. refl. (Mar.; despre nave) A se înclina pe un bord din cauza vântului sau a încărcăturii așezate greșit. [Cf. it. banda, fr. bande].
B├üND─é1 s.f. 1. Grup de oameni (reuni╚Ťi mai ales ├«n scopuri rele, necinstite); grup format cu scopul unei ac╚Ťiuni de subminare a colectivit─â╚Ťii, de sabotaj etc.; ╚Öleaht─â, clic─â. 2. (Glume╚Ť) Grup de prieteni care umbl─â de obicei ├«mpreun─â. 3. Mic─â trup─â de muzican╚Ťi; taraf de l─âutari; orchestr─â, grup de instrumente. [Pl. bande, var. (3) band s.n. / < fr. bande, it. banda < got. bandi ÔÇô steag, engl. band].
B├üND─é2 s.f. 1. F├ó╚Öie ├«ngust─â ╚Öi lung─â de stof─â, de h├órtie, de metal etc. cu care se leag─â, se protejeaz─â, se ├«nf─â╚Öoar─â ceva. ÔÖŽ Parte lung─â ╚Öi ├«ngust─â a unei suprafe╚Ťe. ÔÖŽ (Anat.) F├ó╚Öie de ╚Ťesut care une╚Öte dou─â organe. ÔŚŐ Band─â de magnetofon = f├ó╚Öie ├«ngust─â de material flexibil, acoperit─â cu un strat fin de substan╚Ť─â feromagnetic─â ╚Öi care serve╚Öte la ├«nregistrarea ╚Öi la reproducerea sunetelor cu magnetofonul; Band─â rulant─â (sau de transport) = f├ó╚Öie lung─â, continu─â, de cauciuc, de piele etc. care serve╚Öte la transportul ├«n plan orizontal al unor materiale sau piese; Band─â sonor─â = pelicul─â cinematografic─â pe care este ├«nregistrat sunetul; Band─â de circula╚Ťie = subdiviziune longitudinal─â a p─âr╚Ťii carosabile a unei ╚Öosele, delimitat─â sau nu prin marcaje rutiere, cu o l─â╚Ťime corespunz─âtoare pentru circula╚Ťia cu u╚Öurin╚Ť─â a unui ╚Öir de vehicule. ÔÖŽ (Filat.) Ansamblu de mai multe m─ârci, decupat dintr-o coal─â pe orizontal─â sau pe vertical─â ╚Öi p─âstrat astfel ├«ntr-o colec╚Ťie; ╚Ötraif. 2. Marginea elastic─â de la masa de biliard. 3. (Herald.) Figur─â diagonal─â care reune╚Öte unghiul drept de sus al unui scut cu unghiul st├óng de jos. ÔŚŐ ├Än band─â = (despre figuri) a╚Öezat ├«n diagonala scutului. 4. Grup de frecven╚Ťe ├«nvecinate sau apropiate care fac parte din spectrul unei radia╚Ťii sonore sau electromagnetice. 5. ├Änclinare a unei nave pe un bord sub efectul v├óntului sau c├ónd ├«nc─ârc─âtura este gre╚Öit repartizat─â. [Pl. benzi, var. bant─â s.f. / < fr. bande, cf. germ. Band].
BANDÁ vb. 1. tr. A înconjura, a inciza în benzi. 2. refl. (despre nave) A se înclina pe un bord din cauza vântului sau a încărcăturii așezate greșit. (din fr. bander)
B├üND─é1 s. f. 1. grup de oameni (reuni╚Ťi ├«n scopuri necinstite); clic─â. 2. (glume╚Ť) grup de prieteni care umbl─â ├«mpreun─â. 3. ansamblu muzical instrumental; band; trup─â de muzican╚Ťi. (< fr. bande, it. bande, /3/ engl. band)
B├üND─é2 s. f. 1. f├ó╚Öie ├«ngust─â ╚Öi lung─â cu care se leag─â, se ├«nf─â╚Öoar─â ceva. ÔÖŽ parte lung─â ╚Öi ├«ngust─â a unei suprafe╚Ťe. 2. fir de circula╚Ťie pe o strad─â sau ╚Öosea. 3. (anat.) f├ó╚Öie de ╚Ťesut care une╚Öte dou─â organe. ÔÖŽ parte a cromozomului, clar diferen╚Ťiat─â, de culoare mai ├«nchis─â sau mai deschis─â. ÔÖŽ ~ magnetic─â = f├ó╚Öie pentru ├«nregistrarea magnetic─â a semnalelor electrice; ~ de magnetofon = f├ó╚Öie ├«ngust─â de material flexibil, cu un strat fin de substan╚Ť─â feromagnetic─â, pentru ├«nregistrarea ╚Öi reproducerea sunetelor cu magnetofonul; ~ etalon = band─â magnetic─â cu ├«nregistr─âri speciale pentru reglarea sau verificarea parametrilor unui magnetofon ori magnetoscop; ~ rulant─â = f├ó╚Öie ├«ngust─â, continu─â (de cauciuc) care serve╚Öte la transportul ├«n plan orizontal al unor materiale sau piese; ~ de imagini = pelicul─â cinematografic─â; ~ sonor─â = pelicul─â cinematografic─â de ├«nregistrat sunetul. ÔÖŽ (spa╚Ťiu neimprimat) ├«ntre dou─â sau mai multe m─ârci po╚Ötale; ╚Ötraif. 4. margine elastic─â de la masa de biliard. 5. (herald.) figur─â diagonal─â care reune╚Öte unghiul drept de sus al unui scut cu unghiul st├óng de jos. ÔÖŽ ├«n ~ = (despre figuri) a╚Öezat ├«n diagonala scutului. 6. grup de frecven╚Ťe ├«nvecinate sau apropiate care fac parte din spectrul unei radia╚Ťii sonore sau electromagnetice. 7. ├«nclinare a unei nave pe un bord sub efectul v├óntului sau c├ónd ├«nc─ârc─âtura este gre╚Öit repartizat─â. (< fr. bande, germ. Band)
b├índ─â (-de), s. f. ÔÇô Ceat─â, grup. ÔÇô Mr. band─â. Fr. bande, it. banda. Pl. benzi, este f. rar. Cf., tc., bg. banda, ngr. ╬╝¤Ç╬Č╬Ż¤ä╬▒ (ÔÇ║ mr.), din it. (Ruffini 334).
B├üND─é1 ~e f. 1) Grup de oameni ├«ntov─âr─â╚Öi╚Ťi ├«n vederea unui scop reprobabil; ╚Öleaht─â; ga╚Öc─â; clic─â; clan. ~ de jefuitori. 2) Ceat─â de prieteni. ~ vesel─â. 3) Trup─â de muzican╚Ťi. [G.-D. bandei] /<fr. bande, germ. Bande
B├üND─é2 benzi f. 1) F├ó╚Öie (lung─â ╚Öi ├«ngust─â) din diferite materiale, cu care se ├«nf─â╚Öoar─â, se leag─â sau se ├«mpodobe╚Öte ceva; ╚Ötraif. * ~ izolatoare f├ó╚Öie ├«ngust─â de material, acoperit─â pe una din fe╚Ťe cu un strat de cauciuc lipicios, folosit─â la izolarea leg─âturilor electrice. ~ magnetic─â f├ó╚Öie magnetizat─â, ├«ngust─â ╚Öi lung─â, destinat─â ├«nregistr─ârii magnetice a semnalelor electrice. ~ de magnetofon f├ó╚Öie de material plastic, acoperit─â cu un strat de material magnetic, care se folose╚Öte la ├«nregistrarea ╚Öi reproducerea sunetelor cu ajutorul magnetofonului. ~ rulant─â f├ó╚Öie mobil─â, ac╚Ťionat─â mecanic, care serve╚Öte la transportarea materialelor sau fabricatelor ├«ntr-o ├«ntreprindere produc─âtoare. 2) Parte ├«ngust─â ╚Öi lung─â din componen╚Ťa a ceva. * ~ de circula╚Ťie f├ó╚Öie dintr-o ╚Öosea, rezervat─â circula╚Ťiei vehiculelor ├«n acela╚Öi sens. [G.-D. benzii] /<fr. bande
band─â f. 1. (pl. bande) ceat─â, reunire de indivizi sub acea╚Ö c─âpetenie: band─â de ho╚Ťi, band─â de l─âutari; 2. (pl. benzi) leg─âtur─â, f─â╚Öie de h├órtie sau de stof─â lung─â ╚Öi ├«ngust─â: trimit sub band─â o carte; 3. margine la o ╚Ťes─âtur─â.
plat-bandă f. 1. fășie de pământ ce mărginește laturile unei grădini și care de obiceiu e garnisită cu flori, arbuști, etc.; 2. Arhit. ciubuc lat și neted.
b├índa interj. (it. banda, lature. V. alivanta). Mar. La o parte (la dreapta or─ş st├«nga)! V. copastie.
*2) b├índ─â f., pl. e (fr. bande ╚Öi it. banda, d. got. bandi, steag. V. bandier─â, bandit, contraband─â). Ceat─â (trup─â) de ho╚Ťi or─ş de l─âutar─ş. V. taraf.
*1) b├índ─â f., pl. bande, bende ╚Öi benz─ş (fr. bande, vfr. bende, d. vgerm. binda, ngerm. band, leg─âtur─â, cordea, bund, alian╚Ť─â. V. bant─â, bunt, panglic─â). Dung─â lat─â ca ornament pe ha─şne (cum e la m├«nec─â): band─â de catifea. Leg─âtur─â, f─â╚Öie de h├«rtie cu care se se ├«nconjoar─â o carte or─ş un ziar care s─â fie trimes pin po╚Öt─â: a trimete supt band─â. ÔÇô ╚śi bant─â, pl. bente ╚Öi ben╚Ť─ş.
band─â s. v. TARAF.
BAND─é s. 1. (peior.) c├«rd─â╚Öie, clan, clic─â, ga╚Öc─â, ╚Öleaht─â, (livr.) coterie, (rar) tagm─â, (├«nv.) carda╚Öl├«c, tac├«m, taraf, (fig.) bisericu╚Ť─â. (Borfa╚Öii formau o ~.) 2. buluc, ceat─â, c├«rd, droaie, gloat─â, gr─âmad─â, grup, mul╚Ťime, p├«lc, stol, (pop.) cril─â, liot─â, (reg.) canara, ciurd─â, mi╚Öin─â, (Olt. ╚Öi Transilv.) ciopor, (Olt. ╚Öi Ban.) clapie, (├«nv.) cin, tac├«m. (~ de copii.)
BANDĂ s. 1. bantă, fîșie, ștraif. (O ~ la mînecile cămășii.) 2. (TEHN.) panglică. (~ la mașina de scris.) 3. (TEHN.) bandă rulanlă = conveier. 4. (înv.) mandanea. (~ la masa de biliard.)
b├índ─â desen├ít─â s. f. Serie de desene ├«nso╚Ťite de un text scurt ÔŚŐ ÔÇ×├Än alte ╚Ť─âri europene chiar ╚Öi benzile desenate au texte ├«n limba latin─â.ÔÇŁ Ap. 567/94 p. 7; v. ╚Öi Ev.z. 28 II 97 p. 9 (dup─â fr. bande dessin├ęe; DMC 1967; R. Zafiu ├«n R.lit. 11/97 p. 11; DEX, DN3 ÔÇô alte sensuri)
b├índ─â magn├ętic─â s. f. 1979 F├ó╚Öie megnetizat─â care serve╚Öte drept suport pentru p─âstrarea datelor v. cartel─â, cutie neagr─â
b├índ─â rul├ínt─â(-╚Öco├íl─â) s. f. Sistem de organizare a produc╚Ťiei pe band─â (├«n scopuri didactice) ÔŚŐ ÔÇ×Band─â rulant─â-╚Öcoal─â. Recent, la fabrica ┬źFlac─âra Ro╚Öie┬╗ din Capital─â a ├«nceput organizarea unei benzi rulante pe l├óng─â sectorul ├«nc─âl╚Ť─âminte, care va servi drept ╚Öcoal─â ├«n vederea ridic─ârii calific─ârii muncitorilor.ÔÇŁ I.B. 3 X 61 p. 1 (din band─â + rulant─â [+ ╚Öcoal─â]; Fl. Dimitrescu ├«n SCL 3/70 p. 331)
band─â (< ital. banda ÔÇ×ceat─âÔÇŁ; germ. Bande; engl. band) I. Termen ie╚Öit din uz prin care se desemna orchestra*. Ast─âzi, termenul engl. se mai folose╚Öte pentru jazz band*. ├Än Transilvania ╚Öi ├«n Banat desemneaz─â o forma╚Ťie* pop., mai ales fanfara (6). II. ├Än sec. 18, termenul de b. indica adesea portativul* de patru linii folosit pentru notarea cantus planus*-ului (v. ╚Öi gregorian─â, muzic─â). III. B. de magnetofon.
b├índ─â, bande, s.f. ÔÇô 1. Forma╚Ťie de cetera╚Öi, taraf: ÔÇ×Cu trei-patru cetera╚Ö, / Cu b─ândz├óle din ora╚ÖÔÇŁ (Papahagi, 1925: 229). 2. Fanfar─â, orchestr─â militar─â (DRT, 2010). 3. Ceat─â de r─âuf─âc─âtori. ÔÇô Din germ. Bande ÔÇ×band─â, ceat─â; orchestr─âÔÇŁ, fr. bande, it. banda ÔÇ×band─â, grup; fanfar─âÔÇŁ (DEX, MDA).
b├índ─â, bande, s.f. ÔÇô Orchestr─â, cetera╚Öi (Memoria 2004). ÔÇô Din germ. Bande ÔÇ×band─â, ceat─âÔÇŁ (DEX).
a derula banda expr. (intl.) a vorbi mult, a mărturisi, a recunoaște.
pe band─â rulant─â expr. continuu, permanent, non-stop
soi de merge banda expr. 1. persoană fără caracter. 2. persoană care, din prostie, generează diferite încurcături.

Band─â dex online | sinonim

Band─â definitie

Intrare: band─â (grup)
band─â grup substantiv feminin
Intrare: bandă (fâșie)
bandă fâșie substantiv feminin
Intrare: banda
banda verb grupa I conjugarea a II-a