Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru banană

banánă sf [At: PANȚU, PL. / Pl: ~ne / E: fr banane] 1 Fruct de banan, de culoare galbenă, cu forma lunguiață, cu miezul cărnos, fainos, zaharos și aromatic. 2 Piesă de metal, cilindrică, înfășurată, pe jumătate, într-un manșon izolant, care se montează la capătul unei conducte electrice pentru a stabili contactul electric.
BANÁNĂ, banane, s. f. 1. Fruct de banan, având culoare galbenă, formă lunguiață, miez făinos, zaharos și aromat. 2. Piesă de contact electric formată dintr-un mic cilindru metalic învelit pe jumătate în ebonită, care se montează la capătul unei conducte de curent. – Din fr. banane.
BANÁNĂ, banane, s. f. 1. Fruct de banan, având culoarea galbenă, formă lunguiață, miez făinos și aromatic. 2. Piesă de contact electric formată dintr-un mic cilindru metalic învelit pe jumătate în ebonită, care se montează la capătul unei conducte de curent. – Din fr. banane.
BANÁNĂ, banane, s. f. 1. Fructul bananului; are o formă lunguiață și este cărnos, făinos, zaharos și aromatic. 2. Piesă de metal, înfășurată într-un manșon izolant, care se montează la capătul unei conducte electrice și se introduce într-o bucșă pentru a stabili contactul electric.
BANÁNĂ, banane, s. f. 1. Fructul bananului; are formă lunguiață și este făinos, zaharos și aromatic. 2. Piesă de metal care se montează la capătul unei conducte electrice și se introduce într-un dispozitiv pentru a stabili contactul electric. – Fr. banane.
banánă (fruct) s. f., g.-d. art. banánei; pl. banáne
banánă s. f., g.-d. art. banánei; pl. banáne
BANÁNĂ s.f. 1. Fructul comestibil al bananului. 2. Piesă de forma unei fișe mici, care se montează la capătul unei conducte electrice pentru a ușura stabilirea contactului. [Pl. -ne. / < fr. banane, cf. port. banana < cuv. din Guineea].
BANÁNĂ s. f. 1. fructul bananierului. 2. fișă mică montată la capătul unei conducte electrice pentru stabilirea contactului. (< fr. banane, port. banana)
banánă (-ne), s. f. – Fruct al bananierului. Fr. banane. Prin formație regresivă s-a obținut banan, s. m. (bananier), fr. bananier; cf. prună, prun.
BANÁNĂ ~e f. Fructul bananierului. [G.-D. bananei] /<fr. banane
banană f. fructul bananului.
*banánă, f. pl. e (fr. [din limba indiană] banane). Fruct de bananier.
a bubui banana expr. (er.d. femei) 1. a avea contact sexual cu un bărbat. 2. a practica prostituția.
banană, banane s. f. penis

banană definitie

banană dex

Intrare: banană
banană substantiv feminin