Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru balotaj

balotáj sn [At: CARAGIALE, O. VI, 153 / V: (rar) -agiu, -az / Pl: ~e, (rar) ~uri / E: fr ballot] 1 Situația în care, la alegeri sau la votare, nici un candidat nu întrunește majoritatea absolută de voturi (cerută de lege). 2 Scrutinul care trebuie să decidă între candidații rămași în balotaj (1).
BALOTÁJ, balotaje, s. n. Situație creată la o alegere când niciun candidat nu întrunește majoritatea de voturi cerută de lege. – Din fr. ballottage.
BALOTÁJ, balotaje, s. n. Situație în care, la o alegere, nici un candidat nu întrunește majoritatea de voturi cerută de lege. – Din fr. ballottage.
BALOTÁJ, balotaje, s. n. Situație în care nici unul dintre candidații la o alegere n-a întrunit majoritatea de voturi cerută de lege (ceea ce face necesară o nouă alegere). S-a declarat balotaj. ♦ Alegere care trebuie să decidă între candidații rămași în această situație.
BALOTÁJ, balotaje, s. n. Situație în care nici unul dintre candidații la o alegere n-a întrunit majoritatea de voturi cerută de lege, ceea ce face necesară o nouă alegere. – Fr. ballottage.
balotáj s. n., pl. balotáje
balotáj s. n., pl. balotáje
BALOTÁJ s.n. Situație care se creează atunci când nici unul dintre candidații la o alegere n-a obținut numărul necesar de voturi pentru a fi ales. ♦ Alegere care are loc atunci când candidații nu au obținut numărul necesar de voturi la un scrutin anterior. [< fr. ballottage].
BALOTÁJ s. n. situație care se creează atunci când nici unul dintre candidații la o alegere n-a obținut numărul necesar de voturi pentru a fi ales. (< fr. ballottage)
BALOTÁJ ~e n. Situație creată în timpul unor alegeri, când nici unul dintre candidați nu obține la primul tur numărul necesar de voturi, ceea ce determină repetarea alegerilor. /<fr. ballottage
balotaj n. al doilea vot care se face, când candidații n’au avut la cel dintâiu numărul necesar de voturi: balotajul se face opt zile după prima votare.
*balotáj n., pl. e (fr. ballotage, d. ballot, balot, care vine d. balle, minge. V. bal 2 și bală 2). A doŭa votare care se face cînd candidațiĭ n’aŭ avut destule voturĭ la prima votare (ceĭa ce odinioară se făcea pin bile numite „baluri”).

balotaj definitie

balotaj dex

Intrare: balotaj
balotaj substantiv neutru