Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

23 defini╚Ťii pentru balonat

balon├í [At: DA ms / Pzi: ~n├ęz / E: fr balloner] 1-2 vtr A (se) umfla. 3 vr (Med; d. abdomen) A se dilata din cauza gazelor de fermenta╚Ťie din intestine.
balonát1 sn [At: MDA ms / Pl: ~uri / E: balona] 1 Umflare. 2 Balonare (2).
balonat2, ~─â a [At: DA / Pl: ~a╚Ťi, ~e / E: balona] 1 Umflat2 (1). 2 (D. abdomen) Dilatat din cauza gazelor de fermenta╚Ťie din intestine. 3 (D. oameni) Care are abdomenul balonat2(1).
BALON├ü, balonez, vb. I. Tranz. ╚Öi refl. A (se) umfla, a (se) rotunji ca un balon. ÔÖŽ A i se umfla sau a face s─â i se umfle cuiva abdomenul din cauza gazelor de fermenta╚Ťie din intestine. ÔÇô Din fr. ballonner.
BALON├üT, -─é, balona╚Ťi, -te, adj. Care este umflat (ca un balon). ÔÖŽ (Despre abdomen) Umflat de gazele acumulate ├«n intestine; (despre oameni) cu abdomenul umflat. ÔÇô V. balona. Cf. fr. ballonn├ę.
BALON├ü, balonez, vb. I. Tranz. ╚Öi refl. A (se) umfla, a (se) rotunji ca un balon. ÔÖŽ A i se umfla sau a face s─â i se umfle cuiva abdomenul din cauza gazelor de fermenta╚Ťie din intestine. ÔÇô Din fr. ballonner.
BALON├üT, -─é, balona╚Ťi, -te, adj. Umflat (ca un balon). ÔÖŽ (Despre abdomen) Umflat de gazele acumulate ├«n intestine; (despre oameni) cu abdomenul umflat. ÔÇô V. balona. Cf. fr. ballonn├ę.
BALON├ü, balonez, vb. I. Refl. A se face ca un balon, a lua forma unui balon; a se rotunji, a se umfla, l-n b─âtaia v├«ntului, p├«nzele cor─âbiei se balonau. ÔÖŽ A i se umfla cuiva abdomenul din cauza gazelor adunate ├«n intestine.
BALON├üT, -─é, balona╚Ťi, -te, adj. Umflat (ca un balon). ÔÖŽ (Despre abdomen) Umflat de gazele acumulate ├«n intestine; (despre om) cu abdomenul umflat din aceast─â cauz─â.
BALON├ü, balonez, vb. I. Refl. A se umfla, a se rotunji ca un balon. ÔÖŽ A i se umfla cuiva abdomenul din cauza gazelor adunate ├«n intestine. ÔÇô Fr. ballonner.
BALON├üT, -─é, balona╚Ťi, -te, adj. Umflat (ca un balon). ÔÖŽ (Despre abdomen) Umflat de gazele acumulate ├«n intestine; (despre oameni) cu abdomenul umflat din aceast─â cauz─â. ÔÇô V. balona.
baloná (a ~) vb., ind. prez. 3 baloneáză
balon├í vb., ind. prez. 1 sg. balon├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. balone├íz─â
BALONÁT adj. umflat.
BALON├ü vb. I. tr., refl. A (se) rotunji, a face sau a deveni ca un balon; a (se) umfla. ÔÖŽ refl. A i se umfla, a i se m─âri cuiva abdomenul (datorit─â acumul─ârii de gaze ├«n intestine). [P.i. -nez. / < fr. balloner].
BALONÁ vb. I. tr., refl. a (se) face, a deveni ca un balon; a (se) umbla. II. refl. a i se umfla cuiva abdomenul (datorită acumulării de gaze în intestine). (< fr. ballonner)
A BALON├ü ~├ęz tranz. A face s─â se baloneze. /<fr. balonner
A SE BALON├ü m─â ~├ęz intranz. 1) A c─âp─âta forma unui balon; a se umfla ca un balon. 2) (despre fiin╚Ťe) A se umfla la burt─â (din cauza acumul─ârii de gaze ├«n intestine). /<fr. balonner
balonat a. umflat ca un balon.
*balon├ít, -─â adj. (fr. ballonn├ę). Unflat, ca balonu.
*balon├ęz v. tr. (fr. ballonner). Unflu ├«n form─â de balon.
BALONAT adj. umflat. (Are pîntecele ~.)
balonat,-─â, balona╚Ťi, -te, s. m., s. f., adj. (om) infatuat

Balonat dex online | sinonim

Balonat definitie

Intrare: balona
balona verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: balonat
balonat adjectiv